Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Manta Led 3204 CX315DLEDM - Manta Led 3204 dioda swieci brak reakcji na pilota

JVC 28 Sep 2020 22:43 1446 4
    JVC
    Level 14  
    Witam, mam na "stole" mante jak w temacie.
    Matryca - CX315DLEDM
    Płyta - HK-T.RT2957P61 (T1505-230K/SKD VVH32H147G00-2)
    Tv po podłączeniu do sieci prawie martwy. Zaświeca się dioda czerwona, mignie po 0,5s i nic dalej, brak podświetlania i nie reaguje na pilota.
    Pomierzone napięcia. 12V jest, 5V jest, 26V też jest. Nie startują przetwornice U2 i U3. Podmiana kilku wsadów nic nie zmieniła, pen na porcie USB próbuje się komunikować z procesorem na płycie(miga led na penie).
    Sprawdziłem, że przetwornice nie dostają sygnału z procesora. Zasymulowanie sygnału Enable uruchamia U2 i U3, napięcia pojawiają się, pamięć U7 dostaje 3,3V ale nadal nic. Sprawdzony odbiornik podczerwieni. Zimne luty sprawdzone - brak.
    Czy ktoś miał taki problem?
    Wydaje się, że procesor nie wystawia sygnału do przetwornic i jeszcze czegoś. Brak schematu i pomysłu czy da się ożywić ta płytę.
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Wymieniles baterie w pilocie na nowe?
    JVC
    Level 14  
    Nie, ale pilot raczej działa, odczytywane są jego klawisze na odbiorniku podczerwieni, więc pilota wykluczam.

Sprawdziłem dla wszystkiego baterie i nadal bez zmian, czyli nie włącza się tv.

Zastanawia mnie, czemu na U2 jest 0,5 V bez podawania sygnału Enable?

Jest szansa, aby ktoś zmierzył, jakie napięcie jest na cewce od U2, jak tv jest w trybie stand-by oraz jakie napięcie jest na pinie enable U2 jak tv działa?
  • Helpful post
    ADB-6
    Level 31  
    ... Klawiatura lokalna - prawdopodobnie zwarcie.
    JVC
    Level 14  
    Tak więc, uszkodzeń było kilka:
    - wsad,
    - klawiatura lokalna(zalana),
    - pilot(zalany, ale działa)
    Kolega ADB-6 pomógł przesyłając mb.