Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra C 1.8 Z18XE - Buczy podczas przyśpieszania

Wisniowy97 30 Sep 2020 00:13 1572 9
  • #1
    Wisniowy97
    Level 7  
    Witam. Mam problem z autem jakim jest Opel Vectra C z silnikiem Z18XE. Mianowicie podczas przyśpieszania silnik dość głośno "buczy". Podczas jazdy ze stałą prędkością dźwięk ten zanika. Nie jest on też zależny od prędkości ani od biegu. Na postoju samochód pracuje cicho, bez żadnych niepokojących dźwięków. Z rzeczy które sprawdziłem to wydech, oraz sprawdziłem, czy któraś z osłon nie rezonuje w skutek niewłaściwego montażu. Błędów w ECU brak. Macie może jeszcze jakieś pomysły / spostrzeżenia? Z góry dziękuję za pomoc. :)
  • #2
    koleś kit
    Level 39  
    To sprawdź jeszcze obudowę filtra powietrza.
  • #3
    Wisniowy97
    Level 7  
    koleś kit wrote:
    To sprawdź jeszcze obudowę filtra powietrza.

    Obudowa szczelna, siedzi ciasno na swoim miejscu, rura dolotowa też wygląda w porządku. :)
  • #4
    elektryku5
    Level 39  
    Akurat obudowie filtra warto się przyjrzeć, nawet jak na pierwszy rzut oka wygląda ok, miałem taki przypadek, że w pewnym wąskim zakresie obrotów i biegów obudowa filtra powodowała na tyle silny rezonans, że przenosiło się to nawet na pedały, rypało do tego stopnia, że już myślałem o wymianie przegubów.

    W akcie desperacji przejechałem dosłownie kilka metrów bez obudowy filtra i drgania zniknęły, co ciekawe zastąpienie jednej ze śrub trzymających obudowę trytytką wyeliminowało problem (wiem druciarstwo, ale nie dało się wytrzymać bez tej przeróbki, śruba trzymała tylko obudowę, więc nie wpłynęło to w żaden sposób na szczelność). Sytuacja wystąpiła w innym aucie, ale warto o tym napisać, bo problem nie był taki oczywisty i jedynie to że wcześniej obudowa była demontowana naprowadziło mnie na rozwiązanie.


    PS Przy wchodzeniu na obroty bez obciążenia, tj na luzie, żadnych drgań nie było.
  • #5
    michal_rybka
    Level 33  
    zgadza się, miałem podobny przypadek też takiego "brzęczenia" przy przyspieszaniu ale w Astrze F i tam było to spowodowane klapką termostatu w obudowie filtra powietrza taką która przełącza ciepłe powietrze z nad kolektora na ssaniu na zimne przy rozgrzanym silniku i ta klapka mała luzy i tak brzęczała, wywaliłem ją całkiem bo Astrą jeżdżę w zasadzie tylko na gazie a gaz woli zimne powietrze i efekt ustąpił i jest dobrze
  • #6
    Wisniowy97
    Level 7  
    Ok. Przy okazji wymiany przyjrzałem się jeszcze raz filtrowi powietrza i z całą pewnością mogę go wykluczyć jako przyczynę tego dźwięku. Sprawdziłem też poduszki silnika i jeszcze raz układ wydechowy - jak wyżej - bez żadnych niepokojących zmian. Macie jeszcze jakieś pomysły? :)
  • #7
    Megawe
    Level 34  
    Za uboga mieszanka w czasie przyśpieszania.
    Zobacz jakiego koloru są świece.
  • #8
    Wisniowy97
    Level 7  
    Megawe wrote:
    Za uboga mieszanka w czasie przyśpieszania.
    Zobacz jakiego koloru są świece.


    Świece zmieniałem jakieś 4 miesiące temu. Kolor elektrod starych świec to jasny brąz / kawa z mlekiem. Na wszystkich kolor był identyczny. :)
  • #9
    Megawe
    Level 34  
    Jaki przepływomierz ma ten silnik, MAP czy MAF ?
    Trzeba sprawdzić sygnał z sondy lambda w czasie przyśpieszania.
  • #10
    Wisniowy97
    Level 7  
    Przepływomierz to MAF. Na wolnych obrotach pokazuje te 11kg/h, więc wartość raczej w normie. Spróbuję jutro zrobić te testy sondy i je tu zamieszczę. :)