Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski

musk1979 30 Sep 2020 16:27 1182 17
phoenixcontact
    musk1979
    Level 13  
    Mam taką maszynę jak w temacie z objawem zacinania papieru w dupleksie
    - na kilka prób częściej papier zacinał się w module dupleksu (dwie kartki razem), myślałem, że jakiś separator papieru w szufladzie ale z jednej i drugiej to samo (jak na zdjęciu), bardziej chyba teraz obstawiam, że coś nie działa w dupleksie i kartka zostaje (pierwsza) a druga do niech dochodzi i wtedy maszyna wywala błąd - jakieś sprzęgło ale nie mogę namierzyć? Error 582,
    - coś w manualu czytałem o trybie testowania części - to faktycznie da się jakoś zweryfikować w ten sposób w Kyocerach (nie za wiele o nich wiem)

- dodatkowo dochodzi piszczenie (przy starcie maszyny oraz przy druku), nie mogę go namierzyć, wymontowałem cały moduł wyjściowy za fuserem, przesmarowałem co mogłem w bocznej klapie , część z klapy też wyciągnąłem i dalej piszczy, odgłos dochodzi jakby z okolic fusera lub bezpośrednio pod nim

- chyba przy okazji zrobiłem sobie kuku ponieważ spryskałem smarem zębatki w fuserze i zaraz po tym przy włączaniu pojawia się dziwny stukot (jak na filmiku), stukot pojawia się nawet jak wyciągnę fuser i złapię do ręki (podepne tylko kable), w środku fusera jest jakiś silniczek ślimakowy i jakby te elementy coś - ktoś ma pomysł ?

Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski

• phoenixcontact
  • Helpful post
    krzys_ka
    Level 26  
    Do sprawdzenia sprzęgło dupleksu - jam 508 - papier nie osiągnął rejestracji wychodząc z dupleksu. Często zdarza się, że sprzęgło dupleksu "zachodzi "rdzą :-) . Trzeba rozebrać i wyczyścić.
    Piszczenie - obstawiam łożyska na pasie transferu.

pozdrawiam
    k.
  • phoenixcontact
    musk1979
    Level 13  
    dzięki
    a sprzęgła mam szukać w tej bocznej wysuwanej klapie czy gdzieś w samej drukarce ?

czy na problem terkotania masz jakiś pomysł ? co mogłem zepsuć psikając na elementy ?

quote="krzys_ka"]Do sprawdzenia sprzęgło dupleksu - jam 508 - papier nie osiągnął rejestracji wychodząc z dupleksu. Często zdarza się, że sprzęgło dupleksu "zachodzi "rdzą :-) . Trzeba rozebrać i wyczyścić.
    Piszczenie - obstawiam łożyska na pasie transferu.

pozdrawiam
    k.[/quote]
  • Helpful post
    pjerun77
    Level 10  
    musk1979 wrote:
    a sprzęgła mam szukać w tej bocznej wysuwanej klapie czy gdzieś w samej drukarce ?

Sprzęgło znajduje się w bocznej wysuwanej klapie, tylko o ile pamięć mnie nie myli są tam trzy sprzęgła (w różnych miejscach), musisz wydedukować które to jest. Trochę trzeba porozkręcać żeby sie do niego dobrać. Co do piszczenia to na 99% łożyska tak jak już było wspominane. A na tyrkotanie niestety nie mam pomysłu.
    musk1979
    Level 13  
    dzięki w manualu pogrzebałem i są dwa na dole i na górze, rozebrałem oba to dolne faktycznie przyrdzewiałe (czy one powinny być wyczyszczone i suche czy powinny się ślizgać ? mechanikiem nie jestem ale chyba powinny być suche tzn. magnes dociska łożysko i trzyma się drugiego ?

w każdym razie wyczyściłem założyłem ale po kilku kartkach które przeszły dobrze problem znów pozostał więc chyba źródło zdiagnozowane ale bez wymiany się nie obejdzie,

piszczenie tak jak powiedzieliście pas transferu, wyciągnąłem tam gdzie widziałem delikatnie psiknąłem i problem się rozwiązał

tyrkotanie w fuserze na następny dzień przeszło (coś musiałem psikając lekko zalać :/ )

pjerun77 wrote:
    musk1979 wrote:

Sprzęgło znajduje się w bocznej wysuwanej klapie, tylko o ile pamięć mnie nie myli są tam trzy sprzęgła (w różnych miejscach), musisz wydedukować które to jest. Trochę trzeba porozkręcać żeby sie do niego dobrać. Co do piszczenia to na 99% łożyska tak jak już było wspominane. A na tyrkotanie niestety nie mam pomysłu.
  • Helpful post
    krzys_ka
    Level 26  
    Sprzęgło dupleksu w partliście ma nr 150.
    303M894090 3M894090 PARTS CLUTCH 50 Z35R SP
    Zazwyczaj rozebranie i wyczyszczenie pomaga, ale "who knows.. maybe Japanese.."
    Terkotanie mogło być od silnika docisku wałka w grzejnym.
    Poprawność działania silnika docisku można sprawdzić w sym. U030. Szczegóły w manualu.

pozdrawiam
    k.
    musk1979
    Level 13  
    jesteś pewien tego sprzęgła ?

ten który podałeś jest do innych maszyn chyba:
    https://printcopy.info/?l=en&mod=spn&pn=303M894090
    ja znalazłem 302KV44041
    https://printcopy.info/?mod=pc&brand=Kyocera&model=TASKalfa+3050ci&page=7

krzys_ka wrote:
    Sprzęgło dupleksu w partliście ma nr 150.
    303M894090 3M894090 PARTS CLUTCH 50 Z35R SP
    Zazwyczaj rozebranie i wyczyszczenie pomaga, ale "who knows.. maybe Japanese.."
    Terkotanie mogło być od silnika docisku wałka w grzejnym.
    Poprawność działania silnika docisku można sprawdzić w sym. U030. Szczegóły w manualu.

pozdrawiam
    k.
  • Helpful post
    pjerun77
    Level 10  
    Chyba jedno ze sprzęgieł odpowiada za prace tacy uniwersalnej, jeśli klient nie używa to podmień sprzęgła i powinno być ok
    musk1979
    Level 13  
    sprawdzę ale na pewno w dupleksie są dwa , zresztą klient na tyle duży i chce mieć maszynę całkiem sprawną, że pewnie poczeka na sprzęgła i zapłaci żeby było wszystko ok

pjerun77 wrote:
    Chyba jedno ze sprzęgieł odpowiada za prace tacy uniwersalnej, jeśli klient nie używa to podmień sprzęgła i powinno być ok
    Overold
    Level 20  
    Witaj.
    Masz uszkodzony czarny plastik pod sekcją transferu, musisz rozebrać cały boczek i uzyskasz do niego dostęp. Zapewne kopiarka przez jakiś czas terkotała.
    Jeżeli masz listę części tj. Fig 8 poz. 160 302K924782 2K924782 HOUSING RELEASE DRIVE
    musk1979
    Level 13  
    hmm to kopiarka klienta nie zgłaszał terkotania, jesteś pewien ? tak jak napisałem powyżej rozebrałem dwa sprzęgła , próbowałem je wyczyścić i po złożeniu udało się na ok 8-10 stronach wykonać dwustronny wydruk po czym kopiarka znowu zaczęła zacinać papier, obstawiam więc raczej te sprzęgła, nie rozbierałem ich po raz drugi bo klient czeka na akceptację kosztów i chce nowe (nie chce czyszczenia)
    ale teraz mnie trochę zbiłeś z tropu :/
    musk1979
    Level 13  
    Dzisiaj wymieniłem oba sprzęgła u klienta, zmiana jest ale... pojawia się ponownie zacięcie ale numer inny Error 4411

Error ponownie tylko przy dupleksie i dopiero w momencie kiedy jest więcej niż 2 kopie
    1 kopia dwustronna - jest ok
    2 kopie dwustronne - jest ok
    3 lub więcej - zacina z błędem 4411

znalazłem takie propozycje ale nie do końca rozumiem gdzie i do czego dodać sprężynę, o którą prowadnicę chodzi , ktoś coś podpowie ?

nie za bardzo rozumiem dlaczego przy 2 kartkach jest ok a już przy 3 nie :/

Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski Kyocera 3050ci - zacinanie w dupleksie oraz piski

The resolution was adding a spring to the solenoid arm for the switch back so it does not close the guide all the way when the solenoid is activated.

the resolution was adding a spring to the solenoid, not the clutches and no need to replace the entire switch-back unit. The solenoids traditionally have a spring, in this model it does not and it goes all way in thus closing the guide completely and stopping the paper, hence the jam. Adjusting the solenoid gap has solved the problem in 3 cases so far and hope it will work for you too.

just update the machine to the latest version and change the complete conveying section (right door unit), adjust the values in sim 052 and the problem should be solved.
    musk1979
    Level 13  
    tak oba sprzęgła są wymienone na nowe
  • Helpful post
    tomek1970
    Level 22  
    Kod zacięcia 4411 spowodowany jest zbyt swobodnym obracaniem się osi rolek transportowych w ścieżce dulexu jest do tego biuletyn w którym pod oś podkleja się pad który ma ograniczać rozbieganie rolek. Genezą problemu jest transportowanie kartki pomimo odłączenia sprzęgła , napędu nie ma sprzęgło OFF ale bezwładność osi powoduje dalszy transport kartki i zgłoszenie zacięcia. testowo na oś zapnij trytytkę ale nie zaciskaj jej zbyt solidnie i skróć tak aby nie blokowała ścieżki papieru i będzie kolega zadowolony. biuletyn w załączniku.

Pozdrawiam
    musk1979
    Level 13  
    Problem rozwiązany zgodnie z sugestiami problemem był brak "pada" w który uderza czujnik papieru, po samodzielnym stworzeniu takiego cuda zgodnie z SB wszystko hula jak należy, nowy pad też zamówiony przez klienta ale ten domowej roboty działa

dziękuję