Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Parkside PABS 18-Li B2 - Wina akumulatorów czy ładowarki ?

Andrzej Ch. 02 Oct 2020 08:51 2805 15
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Witam.
    Od 8 lat użytkuję sporadycznie w domu wiertarko - wkrętarkę Parkside z pakietem akumulatorów model PABS 18-Li B2. W maju tego roku zmieniłem akumulatorki na nowe, gdyż poprzednie przestały się ładować, to znaczy po naładowaniu które trwało moment wkrętarka i tak nie działała. Pakiet nowych akumulatorów rzekomo SONY kupiłem na znanym polskim serwisie sprzedażowo - aukcyjnym. Zamontowałem i użytkowałem. Po każdym dłuższym używaniu urządzenia zawsze doładowywałem akumulatorki, a gdy nie było dłużej używane również od czasu do czasu doładowywałem. Ostatnio miałem do składania kilka mebelków. Jak zwykle po zakończeniu roboty podłączyłem akumulatory do ładowania. Po naładowaniu (wszystkie 3 diody LED świecą). Po dosłownie 3 dniach potrzebowałem znowu uruchomić wkrętarkę i okazało się, że po uruchomieniu lekko się zakręciła i przestała się obracać. Świeci się tylko jedna dioda led (czerwona). Zacząłem ładować akumulatorki i po około 2 minutach ładowarka wskazała zieloną diodą LED że akumulatory są naładowane. Nacisnąłem przycisk kontroli akumulatorów i okazuje się że świeci się tylko czerwona LED, wkrętarka działa (nie wiem jak długo bo nie sprawdzałem).
    Rozebrałem obudowę z pakietem akumulatorów i sprawdziłem napięcia na każdym ogniwie - są bardzo nierównomierne: 3,3V + 4,2V + 3,8V + 3,8V + 3,9V co razem dale 19V.
    Organoleptycznie sprawdziłem elektronikę do której dołączone są akumulatorki, nie widać żadnych spaleń itp. Nie ma m niestety schematu więc ciężko jest grzebać i szukać po omacku.
    Proszę o pomoc w diagnozie problemu.
    tomtim123
    Level 34  
    Problem raczej masz z ładowarką. Ja bym się na niej skupił. Pozdrawiam
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 42  
    Elektronika baterii (BMS) wykryła różnicę napięć na pakietach i odcięła zasilanie. Wina w ogniwach prawdopodobnie mają różną pojemność i/lub różne rezystancje wewnętrzne. Testowo można by je wyrównać na ładowarce jako pojedyncze ogniwa ale przeważnie to tylko krótkotrwałe rozwiązanie (niektóre ładowarki potrafiły same doładować pakiety na max (tzw balansowanie) ale wymagało to zostawienia na długi czas w ładowarce urządzenia około 12-24 h po zaświeceniu że bateria naładowana.

PS jeszcze skontrolowałbym połączenia miedzy pakietami czy zgrzewy nie puściły co zwiększało by rezystancję połączeń.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Podładowałem akumulatorki niezależnie i po południu podłączę jeszcze raz cały pakiet .
    Sprawdzę jeszcze raz połączenia zgrzewane.

@tomtim123
    Czy masz jakieś doświadczenia w tym zakresie, jeśli chodzi o problemy z ładowarką ?
    tomtim123
    Level 34  
    Andrzej Ch. wrote:
    Podładowałem akumulatorki niezależnie i po południu podłączę jeszcze raz cały pakiet .
    Sprawdzę jeszcze raz połączenia zgrzewane.

@tomtim123
    Czy masz jakieś doświadczenia w tym zakresie, jeśli chodzi o problemy z ładowarką ?

Naprawiałem takie ładowarki, oczywiście różnych producentów.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    @tomtim123:
    Rozumiem, podejrzewam że naprawa polegała na wymianie elementów gdy ładowarka w ogóle przestawała ładować.
    U mnie jak widać ładuje.

@sigwa18:
    Pewnie jest tak jak piszesz że jedno z ogniw, które jest naładowane czyli ma 4,2V blokuje możliwość ładowania pozostałych.
    Dam znać jak sprawdzę Wasze porady
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 42  
    Ładowarka ładuje cały pakiet i ewetualnie zmniejsza prąd gdy teperatura pakietu przekroczy przeważnie 50 C. To BMS w baterii odcina prąd ładowania i jeśli jest taka opcją podaje tylko tzw prąd balansowania. Ładowarka ma tylko ograniczyć prąd do ustalonego poziomu i nie podać napięcia większego niż maxymalne napięcie dla całego pakietu czyli przeważnie 4.15-4.2 V razy ilość ogniw/pakietów lub w szeregu. Wkretarka pobiera duże prądy a one degradują szybko ogniwa szczególnie te nie zaprojektowane na taką pracę.
    Anonymous
    Level 1  
    sigwa18
    Level 42  
    Winylov wrote:
    Andrzej Ch. wrote:
    Od 8 lat użytkuję sporadycznie w domu wiertarko - wkrętarkę Parkside z pakietem akumulatorów model PABS 18-Li B2.

8 lat to już czas na baterie, to nie wina prądów, to starość podzielona przez jakość. nie oszukujmy się to nie miliwakee.

Autor pisał że zmienił je w maju tego roku pytanie tylko czy na wysokoprądowe i czy były zbalansowane (wyrównane ) przed montażem
    Anonymous
    Level 1  
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    sigwa18 wrote:
    Winylov wrote:
    Andrzej Ch. wrote:
    Od 8 lat użytkuję sporadycznie w domu wiertarko - wkrętarkę Parkside z pakietem akumulatorów model PABS 18-Li B2.

8 lat to już czas na baterie, to nie wina prądów, to starość podzielona przez jakość. nie oszukujmy się to nie miliwakee.

Autor pisał że zmienił je w maju tego roku pytanie tylko czy na wysokoprądowe i czy były zbalansowane (wyrównane ) przed montażem

Wg opisu z aukcji na której dokonałem zakupu akumulatorki SONY wysokoprądowe (do 35A) o pojemności 2,6Ah.
    Co do balansowania, nie mam bladego pojęcia, w każdym bądź razie po założeniu i uruchomieniu wkrętarki poziom naładowania był wysoki - wszystkie diody LED świeciły.

Zastanawiam się, może ktoś ma sprawdzone informacje czy do mojej wkrętarki nie podejdą komplety akumulatorków PABS z serii 20 (20V) oraz ew. ładowarki do nich. Są one od czasu do czasu dostępne w Lidlu.
    sigwa18
    Level 42  
    Masz ładowarkę na pojedyncze ogniwa 18650?
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Tak. Littokaila 500.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 42  
    Możesz dla potwierdzenia diagnozy i eksperymentu hobbistycznego zrobić tak. Rozmontuj pakiet i naładuj do pełna potem dla pewności połącz równolegle ( plus do plusa i osobno minus do minusa) na 30 min i połącz w pakiet. Jak nie chcesz rozbierać pakietu to kabelkami do ładowarki ale po jednym ogniwie ładuj na raz bo jak podłączysz choćby dwa na raz to zrobisz zwarcie. Potem rozładuj przy normalnej pracy we wkrętarce i jak odetnie napięcie (rozładuje do zera ) to pomierz napięcia na poszczególnych ogniwach. Jak będą duże różnice powyżej 0,5 V to ogniwa na złom (lub do wykorzystania jako pojedyncze).
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Dziękuję za podpowiedź. Ogniwa mam naładowane pojedynczo. Sprawdzę działanie we wkrętarce.

Wygląda na to że jest OK, zobaczymy jak długo. Dziękuję za pomoc.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Naładowano ogniwa pojedynczo, sprawdzono działanie we wkrętarce, po czym ponownie naładowano już w ładowarce wkrętarki. Wygląda na to że jest teraz dobrze.