Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana paneli z 285W poli na 330W mono - gra warta świeczki?

ak6 03 Oct 2020 14:44 1308 19
    ak6
    Level 31  
    Mam możliwość zamienić moje dotychczasowe panele AMERISOLAR 285W AS-6P30-285W na SUNTECH STP330S-A60/Wfh
    Ilość paneli pozostanie bez zmian. W sumie 17 szt.

Odczuję różnicę? Warto się pobawić?
    Kwazor
    Level 32  
    Różnica mocy 0,765kW ..
    Za ile zakup i kto odkupi używane ?
    ak6
    Level 31  
    Może się uda sztuka za sztukę. Ktoś potrzebuje dokładnie takie jak mam ja do rozbudowy swojej istniejącej instalacji. Montaż we własnym zakresie.
    Zastanawiałem się tylko czy odczuję jakąś znaczącą różnicę między panelami polikrystalicznymi a monokrystalicznymi. Lektura internetowa mówi, że nie konicznie. A jak jest w praktyce?
  • Helpful post
    Kwazor
    Level 32  
    Nic nie odczujesz ( Wp to Wp ) Mono mają tylko większą sprawność ( W z m2) i mniej zajmują ( trochę )

Gdyby były to CIGS-y to byś odczuł ( znacznie mniejsza podatność na wpływ temperatury)
    ak6
    Level 31  
    Czyli rozumiem, że warto rozważyć zamianę ze względu na moc.
    amator2000
    Level 25  
    ak6 wrote:
    warto rozważyć zamianę ze względu na moc

Warto też rozważyć jakość rękojmi sprzedawcy, to znaczy czy jest wiarygodny czy może za pół roku zniknie z rynku...
    :D :D :D
    ak6
    Level 31  
    A jaka to różnica czy AMERISOLAR czy SUNTECH
    Jeden chińczyk... ;)
    Cytro12
    Level 26  
    Kwestia tylko co na to falownik bo jak rozumiem będzie prawie 1kW więcej.
    amator2000
    Level 25  
    Cytro12 wrote:
    Kwestia tylko co na to falownik ...

Założę się, że będzie mu wszystko jedno ...
    :D
    ak6
    Level 31  
    Falownik może być trochę przymały. Mam StecaGrid 4213. Ma bodajże 4,2 kW
    Chociaż teraz przez całe lato nie dostał ani razu maksa. Najwyżej obetnie trochę górę.
    Cytro12
    Level 26  
    Nie koniecznie jak przekroczysz napięcia to różnie może być, trzeba policzyć. Jak reaguje na większą moc czy rzeczywiście obcina. W lato to mały problem większe moce pojawiają się jesienią i wiosną.
    ak6
    Level 31  
    Napięcia dla falownika będą w normie. Jedynie moc się podniesie.
    Muszę zajrzeć do specyfikacji.
    PiotrHenke
    Level 7  
    ak6 wrote:
    Mam możliwość zamienić moje dotychczasowe panele AMERISOLAR 285W AS-6P30-285W na SUNTECH STP330S-A60/Wfh
    Ilość paneli pozostanie bez zmian. W sumie 17 szt.

Odczuję różnicę? Warto się pobawić?

W takich wypadkach zmiania sie tylko sprawność(nowsze technoilogie?) czy wielkość panela też zmienia się?
    ak6
    Level 31  
    Wielkości paneli bywają różne ale w moim wypadku różnica jest kilkumilimetrowa, pomijalna.
    PiotrHenke
    Level 7  
    Ostatnio czytałem że głownie Chińczycy wprowadzają panele o mocy 650W a nawet większe jako standard. To chyba dobra wiadomość na przyszłość. jakie wartości były standardem 5 lat temu?
    andrzej20001
    Level 43  
    Ale jakie wielkie i cięzkie.
    ak6
    Level 31  
    Tak, to na razie sprzęt dla elektrowni fotowoltaicznych. Nie wyobrażam sobie jak zamontować to na dachu ;)
    Ale technologia prze w szybkim tempie. Kto wie co zobaczymy "jutro"? :)
    JkmT
    Level 11  
    Cytro12 wrote:
    Nie koniecznie jak przekroczysz napięcia to różnie może być, trzeba policzyć. Jak reaguje na większą moc czy rzeczywiście obcina. W lato to mały problem większe moce pojawiają się jesienią i wiosną.

Dlaczego? Wydawałoby się że w lato jest największe nasłonecznienie? Chyba że panele pod kątem do słońca odpowiedniejszym dla zenitu w tych porach?
    Pozdrawiam.
    marekj31
    Level 22  
    Koledze pewnie chodziło o temperaturę paneli PV która jest wyższa w lato a wtedy panele tracą na sprawności.
    Cytro12
    Level 26  
    Oczywiste rzeczy szkoda nabijać posty.