Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes A170 - Radio powoduje stałe świecenie licznika km i zegarka

Iceman 1977 03 Oct 2020 21:04 1734 4
NDN
    Iceman 1977
    Level 12  
    Kupiłem Mercedesa A170 2001r. Mój problem pojawił się po zamontowaniu radia w samochodzie ( Pioneer DEH-2100r). Stacyjka wyłączona, kluczyk wyjęty, nic się nie świeci a samochód po 3 dniach rozładowuje akumulator do nawet 6v. Zauważyłem że ciągle świeci się na liczniku ekran ze stanem kilometrów i zegarkiem który normalnie powinien się wygasić po 30sec. Pobór prądu rzędu 270 mA. Chwilowym rozwiązaniem okazało się wyjęcie głównego bezpiecznika z radia co powoduje że po wyłączeniu stacyjki nie żre już prądu i ekran wygasa ale po przekręceniu stacyjki muszę za każdym razem ustawiać stacje na nowo. Co może być przyczyną? Przewody czy samo radio?
  • NDN
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Bez pomiarów i opisu jak to podłączyłeś stawiam na zmostkowanie kabla żółtego z czerwonym w kostce iso.
  • NDN
    Iceman 1977
    Level 12  
    Podłączyłem używając kupionej kostki ISO dedykowanej dla tego radia. Nic nie kombinowałem z przewodami. Zauważyłem te że jak podłączam radio z włożonym bezpiecznikiem to zaświeca mi się na zegarach na 10s czerwona kontrolka SRS i żóła kontrolka Airbags off na panelu miedzy przednimi siedzeniami ( tam gdzie jest sterowanie szybami). Wygląda tak samo jakbym przekręcił stacyjkę na pozycję 1. Wygląda to tak że radio aktywuje komputer po szynie CAN.
    milejow
    Level 43  
    Żaden CAN,masz lołą żonę że sobą żółty i czerwony w wiązce radia.
    Iceman 1977
    Level 12  
    Dziś sprawdziłem przewody multimetrem i co wyszło? Na przewodach od strony auta wszystko ok. Stałe napięcie na czerwonym i żółtym gdy przekręcę kluczyk. Ale jak podłączę tylko radio z włożonym bezpiecznikiem to pomimo że stacyjka na 0 to na żółtym pojawia się 12v . Czyli wychodzi na to że mostek jest w radiu. Czy jest sens naprawiać radio bo jego wartość to 100zł?