Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Grande Punto, 2006 - spadek zasięgu pilota

cjerzy1 05 Oct 2020 13:33 942 12
Testo
    cjerzy1
    Level 20  
    Jestem posiadaczem Punto Grande 2006 r. z silnikiem 1.2 i mocy 48 KW, w którym jest zainstalowany alarm z centralnym zamkiem na pilota. O pewnego czasu otwieranie drzwi pilotem odbywa się z coraz mniejszej odległości. Jeszcze w tamtym (2019) roku drzwi otwierałem z odłegłości nawet 20 i więcej metrów, a dzisiaj muszę podejść prawie do samego samochodu ( kilkadziesiąt cm) i dopiero wtedy pilot zadziała. Bateria jest dobra, pilot nigdy nie spadł na twardą powierzchnię, więc nie wiem co się dzieje. Może coś centralka się psuje. A przy okazji chciałbym się zapytać w którm miejscu znajduje się ona i jak się do niej dostać.
  • Testo
    jerry1960
    Level 36  
    Twierdzisz że bateria jest dobra , zmierz napięcie na niej pod obciążeniem . Jaki pilot , jaki centralny zamek fabryczny czy dokładany.
  • Testo
    kamyczek
    Level 38  
    Pilot jest narażony np na wilgoć , elementy się starzeją , cyna też koroduje jak każdy inny stop metali . Prze lutuj płytkę wymyj spirytusem i wymień baterie jak nie pomoże to równie dobrze może to być usterka modułu odbiornika w aucie , jak również zakłócenia w miejscu gdzie prowadzisz testy . Są takie lokalizacje że nic nie chce działać nie tylko pilot od auta ...
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    cjerzy1 wrote:
    Może coś centralka się psuje. A przy okazji chciałbym się zapytać w którm miejscu znajduje się ona

Odbiornik pilota jest zintegrowany z modułem Body Computer (BCM)
    (w kabinie, powyżej lewego kolana kierowcy)

cjerzy1 wrote:
    otwieranie drzwi pilotem odbywa się z coraz mniejszej odległośc

Ten sam objaw na obu pilotach ?
    Dopisz do samochodu nowego pilota i wszystko będzie "jasne i oczywiste".
    To jest najszybszy sposób na zdiagnozowanie usterki pilota lub "odbiornika".
    castin
    Level 24  
    CameR wrote:
    Dopisz do samochodu nowego pilota i wszystko będzie "jasne i oczywiste".
    To jest najszybszy sposób na zdiagnozowanie usterki pilota lub "odbiornika".

G. Punto kodowanie nowego pilota to jakieś 450-550pln - nie sądzę, że przetestuje te opcję :). Najpierw niech sprawdzi poziom sygnału na testerze u kogoś, kto ma dobry tester (keytool pokazuje w dB natężenie poziomu sygnału). Jeżeli są dwa piloty i w obu po wymianie baterii jest to samo (krótki zasięg), to raczej można je pominąć jako uszkodzone. Ale jeżeli jest jeden, to raczej skłaniał bym się w uszkodzonej elektronice pilota. Problemy z zasięgiem w G.Punto/500 rzadko występowały po stronie BCM.
    Sivyx
    Level 16  
    Bez przesady jak ma pin w książce, to kluczyk z ali 15$$ + coś tam za kodowanie + 20-30zł docięcie. Nawet 200zł nie wyjdzie.
    castin
    Level 24  
    Sivyx wrote:
    Bez przesady jak ma pin w książce, to kluczyk z ali 15$$ + coś tam za kodowanie + 20-30zł docięcie. Nawet 200zł nie wyjdzie.

Sorki, ale nie masz pojęcia o kluczyku w tych modelach. Nie jest to takie proste.
    cjerzy1
    Level 20  
    Byłem dzisiaj sprawdzić mój kluczyk serwisie. Po sprawdzeniu baterii gościu zmierzył siłę sygnału wychodzącego na jakimś przyrządzie i stwierdził że pilot jest dobry. Powiedział, że winy należy szukać po stronie odbiornika w samochodzie. Zaglądałem w to miejsce, które kolega CamerC wskazywał ale niestety nie znam się na tym i nic nie wskórałem. Chyba trzeba iść do specjalisty od elektroniki samochodowej. Pozdrawiam.
    Karaczan
    Level 41  
    Antena od centralnego zamka jest schowana pod osłoną lewego słupka A, przy szybie.
    Kabel antenowy wpięty jest w złącze K.
    Chyba że masz poliftowe Body, to kostka A, pin47 i pin33 (masa)

Fiat Grande Punto, 2006 - spadek zasięgu pilota
    cjerzy1
    Level 20  
    Chyba coś to będzie z tym kablem antenowym, bo jak trochę poruszałem kablem przy złączu K, to pilot zaczyna działać już z kilku m. Przy najbliżeszj okazji spróbuję poszperać głębiej. Dziękuję kolegom za dotychczasową pomoc.
    cjerzy1
    Level 20  
    Wczoraj chciałem się dobrać do tego złącza K żeby sprawdzić czystość wtyku antenowego antenowego. Po odkręceniu 2 wkrętów imbusowych mocujących płytkę z gniazdem diagnostycznym myślałem, że wyciągnięcie wtyku będzie pestką, a tu niespodzianka, nie wiedziałem jak go wyciągnąć. Chyba jest jakoś zablokowany. Może ktoś pomoże w jaki sposób go wyjąć ?