Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alfa 159 nie odpala z przycisku start stop

omaraso2 07 Oct 2020 10:05 4191 6
    omaraso2
    Level 2  
    Cześć wszystkim, mam problem z odpalaniem z przycisku start stop Alfa 159 1.9 jtdm qtronic-automat, czasem odpala, a już ostatnio tylko na krótko z rozrusznika, blokada elektryczna działa, hamulec wciśnięty ale tylko przy odpaleniu z guzika start stop, po minieciu, odpala od razu kablem z rozrusznika. Nie wiem czy to błąd czujnika hamulca, czujnika położenia dźwigni biegów w pozycji P, czy blokady, modułu kluczyka? Czasami odpali od jednego naciśnięcia, a o krótkim postoju tylko na krótko z rozrusznika, kontrolki zapalają się a po naciśnięciu start stop jest tylko cyknięcie przekaźnika i cisza. Proszę o pomoc w tej denerwującej usterce.
    omaraso2
    Level 2  
    Witam, nie, nie ma żadnych błędów, wszystko działa, blokada się załącza po wyjeciu klucza, czyściłem wszystkie kostki obok akumulatora w skrzynce bezpieczników.
    michal_rybka
    Level 34  
    spróbuj zamiast na P to na N
    w automatach często zagniwają "inhibitor switche" - takie przełączniki wielopozycyjne na skrzyni tam gdzie jest dźwignia linki wybieraka biegów (pod tą dźwignią) - ten przełącznik mówi komputerowi skrzyni jaka jest pozycja wybieraka, ale też są tam styki w szeregu sterowania rozrusznikiem na pozycjach P i N.
    Najlepiej to rozebrać (odpiąć linkę, odkręcić dźwignię i ten switch i go rozebrać delikatnie, wymyć benzyną, nasmarować (olejem silnikowym świeżym - sprawdzone, działa do tej pory u mnie w Astrze) i złożyć i podłączyć wszystko tak jak było

Ewentualnie można ten obwód odcięcia rozrusznika pominąć, wtedy będzie można odpalić na każdym biegu (odpalanie na innej pozycji niż P lub N jest niezdrowe dla skrzyni!)
    omaraso2
    Level 2  
    Ok, dzięki, spróbuje dostać się do tego przełącznika na skrzyni biegów, i go przeczyścić.

Dodano po 3 [minuty]:

A jak sprawdzić zamknięcie obwodu przekaźnika, podłączyć gdzieś kontrolę led?