dufek wrote: Silnik od szlifierki jest silnikiem wysokoobrotowym, a do tokarki ma dużo niższe obroty.
Ten ma 5600obr/ min tylko na kołach pasowych jest redukcja 4-1
Dodano po 2 [minuty]:
landy13 wrote: A na pewno jest to silnik DC? Co oznacza wówczas "50HZ" które na nim napisano?
Nie wiem co chińskie rączki miały na myśli ale z chińskich stron wiem że to 230 DC.. Też mnie to dziwiło bo wcześniej podpinałem silniki AC i żaden nie ruszał...
Dodano po 2 [minuty]:
Niko72 wrote: Ten silnik ze zdjęcia wygląda tak jakby był sprzęgnięty z motoreduktorem, czyli przekładnią spowalniającą prędkość obrotową silnika. Wnioskuję to po osi, która na zdjęciu wygląda jakby była przesunięta w bok korpusu silnika, a nie znajdowała się w osi wirnika. Chyba, że ten trzpień widoczny na zdjęciu to "coś innego", a nie oś silnika.
Nie to rączką od pokrętła, silnik jest bez reduktora tylko oś wirnika
Dodano po 9 [minuty]:
mczapski wrote: Czy kolega pytający mógłby uporządkować swoje informacje? Mianowicie co jest zainstalowane w maszynie i jak (zapewne jakiś regulator obrotów)? Jak zamierza zastosować silnik lub całą szlifierkę? Ja chyba widzę wirniki z komutatorami wycinkowymi i to różne oraz jakby manesy trwałe (tylko dla którego rozwiązania).
Spalilem silnik w tokarce ten chinski 230 V DC 5600obr/min 1100W(prawdopodobnie bo nie mam DTR tokarki tylko chińskie fora) zasilany przez jakiś regulator w tokarce.
Mam inny silnik trojfazowy i falownik w planach kiedyś zamontować, ale na czas przeróbek tokarka by się przydała, i konstrukcyjnie szliferka kątowa jest podobna do tego silnika a jeśli nawet zmienię na docelowy silnik i falownik to można by wykorzystać ten regulator do czegoś, tylko czy chiński silnik i szlifierka to to samo? Czy szlifierka to silnik prądu stałego a z gniazdka tylko przez mostek jest prostowane z AC na DC?