logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam kieszeni na dysk 2.5 z zewnętrznym zasilaniem, kompatybilnej z Windowsem

trade24 08 Paź 2020 21:58 1662 5
REKLAMA
  • #1 18966800
    trade24
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam,
    Nauczony doświadczeniem zakupu kieszeni na dysk 2.5 cala, która nie chce działać pod Windowsem a pod Ubuntu działa chciałem Was zapytać jaką kieszeń polecacie. Najważniejsze żeby miała możliwość podpięcia zewnętrznego zasilania. Niestety szukam takiej ale nie mogę nigdzie znaleźć dostępnej...

https://www.morele.net/kieszen-sandberg-obudo...ntent.direct.64b88cb1b10a5a44c6cc77b3192a492c
  • REKLAMA
  • #2 18966944
    Arkadiusz1986r
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam.
    Rozumiem, że masz na myśli taką, która działa bez podłączenia do komputera - dysk jest w obudowie i masz go np w podróży, gdy go potrzebujesz to podłączasz go do telefonu albo tabletu, zgrywasz dane, a w momencie, gdy jesteś już w domu to podłączasz ten dysk w obudowie do komputera pod usb i zgrywasz dane na dysk wewnętrzny?

Żadna obudowa nie posiada swojego zasilania.
    Jak ją się podłącza przez usb do komputera to ono daje napięcie 5v, co wystarcza do pracy. Myślę więc, że gdybyś podłączył taki dysk w obudowie do telefonu albo tabletu, to również powinno działać bez potrzeby podania dodatkowego zasilania. Tylko kwestią jest system, który masz na tym dysku. Musi być Fat32, albo exfat, żeby taki tel z androidem Rio widział. Z NTFS też się da, ale to jest kłopotliwe i dużo z tym jest zachodu. Fat32 - jeden pojedynczy plik max 4gb może zajmować. Exfat z kolei nie ma tych ograniczeń, ale Windows nie widzi. Jedynie Linux.
    A ta obudowa, do której wysłałeś link ma USB 2.0 Jeżeli twój komputer ma chociaż jedno USB 3.0 to szukaj takiej, która też ma takie. Różnica na korzyść 3.0 jest spora jeżeli chodzi o prędkości w zapisie i odczycie danych.
  • REKLAMA
  • #3 18967019
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Arkadiusz1986r napisał:
    Exfat z kolei nie ma tych ograniczeń, ale Windows nie widzi.

Na pewno mie widzi?
  • REKLAMA
  • #4 18967040
    Arkadiusz1986r
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Ok mój błąd. Musiałem zaktualizować wiedzę. Tak było za czasów XP i Windows Server 2008.
  • REKLAMA
  • #5 18967050
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Ja mogę polecić obudowę Gembirda.
    poszukaj na Allegro:
    OBUDOWA DYSKU 2,5 USB 3.0 SATA ETUI GEMBIRD BLACK
    Szukam kieszeni na dysk 2.5 z zewnętrznym zasilaniem, kompatybilnej z Windowsem

Całkiem solidnie wykonana mechanicznie jak i elektrycznie.
    Niedroga, z USB3.0, transfery bardzo dobre, i co ważne działa ze wszystkim bez problemu, czego nie mogę powiedzieć o innej, bardziej markowej obudowie :P

Nie kojażę by obudowy 2.5" miały wejście na dodatkowe zasilanie. Czasami spotyka się kabel 2xUSB do zasilania, ale to tylko przy obudowach USB2.0, przy USB3.0 nie spotkałem tego patentu.

System plików zależy w sumie od tego do czego będziesz wykorzystywać ten dysk.
    Bezpieczeństwo danych czy uniwersalność?

FAT32 mimo swojej uniwersalności to na dziś już przeżytek, do tego lubiący czasem uszkodzić dane.
    ExFAT jest nowocześniejszy i dziś wiele urządzeń go obsługuje, ale jakoś nigdy go nie używałem więc nie wiem jak z jego niezawodnością.
    Według mnie sensowny jest EXT4 i NTFS. Niestety Windows nie obsługuje EXT więc zostaje NTFS ;)
    Nie podpinam dysku do tabletów, telefonów czy TV. Linux i Windows go rozumieją i to mi wystarcza.
  • #6 18967222
    trade24
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Karaczan napisał:
    OBUDOWA DYSKU 2,5 USB 3.0 SATA ETUI GEMBIRD BLACK

Moja obudowa jest marki Tracert. Chyba jedno z gorszych chińskich badziewi. Za nic nie chce czytać dysku po podłączeniu do jakiegokolwiek Windowsa (10,8,7) Za to Ubuntu 18.04 odczytuje dysk bezproblemowo. System plików na dysku to NTFS. W innej nieco zniszczonej obudowie z dwiema wtyczkami USB dysk odczytywany jest przez Windows bez problemu, stąd moja idea zakupu dysku z zewnętrznym zasilaniem. Jednak widzę że już się takich nie produkuje... Ten mój Tracert też ma USB 3.0

Skoro polecasz tego Gembirda to może warto rozważyć jego zakup
REKLAMA