Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ctx pr500f ciemność

dnatime 11 Paź 2005 19:36 999 4
  • #1 11 Paź 2005 19:36
    dnatime
    Poziom 10  

    Witam
    ctx pr500f jest to cichy i ciemny monitor, po poruszaniu wtyczką z zasilania zapalała się zielona dioda na sekunde i cosik trzaskało

    to co właśnie stwierdziłem:
    -po odtwarciu na zasilaniu były zimne luty
    -tranzystor przy trafo dobry
    - ogień z diody her303(zjarana) na uzwojeniu wtrórnym przetwornicy

    Co należało by jeszcze sprawdzić, wymienic zanim kupie i zamontuję tą diodę.

    0 4
  • #2 11 Paź 2005 20:03
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Zacznij od trego, że jak jest spalona dioda to z jednej strony ma zwarcie. Warto by je odnaleźć.

    0
  • Pomocny post
    #3 11 Paź 2005 20:55
    lisek
    Spec od monitorów

    CTX PR500F(1569-F11) model cfa1570a = ctx1569pf
    i taki schemat szukaj na Elektrodzie

    -zalezy w jakiej gałęzi ..ta dioda stała na +B/ czy na +5V / czy na +80V czyli zasilanie toru RGB
    - nieraz padła tylko sama dioda
    - częsciej dalej stojące elementy na jej drodze czyli czoper q419 / ../ scalak na PK

    wymień profilaktycznie elektrolity za dioda .jesli jest dławik i jest też "przegrzany" wymień lub zwora
    przelutuj pin.-y Fbt

    p.s.
    ta dioda jest już wycofana z produkcji 200V/3A prostownicza
    można uzyc 1N5402/ BY251

    0
  • #4 11 Paź 2005 22:37
    dnatime
    Poziom 10  

    a jednak jest schemat, super

    elementy wokoło zwartej diody te co sprawdziłem są ok,
    dioda była z gałęzi 5V

    jutro kupie co potrzebne i zobaczę co wyniknie z tego

    na dziś dziekuję wszystkim za pomoc

    0
  • #5 10 Lis 2005 23:00
    dnatime
    Poziom 10  

    czasu nie miałem zabrać się za ten monitor
    ale w koncu...

    -diodę wymieniłem na 1N5402,
    -monitor dalej był ciemny, po podkręceniu trafa pokazały się trzy pionowe paski na środku ekranu,
    -monitor włączał się i wyłączał,
    -brakowało B+,
    -po sprawdzaniu przyrzadem dokąd dochodzą napięcia od zasilacza, znalazł się spalony grubszy rezystor R341 22ą,
    po jego wymianie wszystko ruszyło i motorek chodzi

    i wsio ...

    0