Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Candy CS 2115-16S - zużyte szczotki

elektrako 08 Oct 2020 23:10 945 4
    elektrako
    Level 11  
    Dzień dobry!
    Objawy typowe dla zużytych szczotek ("kiwanie" bębnem, brak wirowania, a jak się uda rozpędzić, to "trzeszczący" hałas).
    Niestety, po modelu nie mogę znaleźć odpowiednich szczotek, są do CS 2125 - ale nie wiem czy będą odpowiednie.
    Może podpowiecie jakie pasują do tej pralki?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Niestety czasem producent przez chęć zysku nie udostępnia szczotek węglowych jako część zamienną i oferuje tylko wymianę kompletnego silnika i dlatego pewnie nie możesz znaleźć szczotek do Twojego modelu. Są 2 możliwości czyli albo dopasujesz coś z innego modelu: https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-pralek/...-ktteaiiWrkthCoNWxTsZWkbcqNV0mfcaAsLgEALw_wcB albo kupujesz tzw. szczotki na wymiar i montujesz je w miejsce oryginalnych: https://youtu.be/HnSMVzSPk-o
    W każdym bądź razie czeka Cię demontaż silnika i zwymiarowanie oryginalnych szczotek by dokonać wymiany.
    elektrako
    Level 11  
    Czyli nie widać raczej szansy na kupno kompletnych szczotek (szczotkotrzymaczy) jako części zamiennej?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zwymiaruj szczotki a może podpasują z innego modelu.
    elektrako
    Level 11  
    Sytuacja rozwiązana, dałem zarobić fachowcowi. W sumie robota prosta, ale wiecie, narzędzia, wprawa w demontażu i montażu, a w końcu ludzie też muszą z czegoś żyć. Pralka działa normalnie, jest troszkę głośniejsza (odgłos nowych szczotek), ale ma to ustąpić po 2-3 praniach.
    Zmierzyłem stare szczotki: 13,6 x 5 mm. Niestety, długości początkowej nie jestem w stanie ocenić. Jedna miała jeszcze powierzchnię styku błyszczącą, ale druga już była powypalana i odsłonił się przewód miedziany. Długość obecnie to około 10 mm w najdłuższym miejscu. Nadruk na szczotkach 1307A, są dwuwarstwowe.
    Wydaje mi się, że szczotki do modelu CS2125 byłyby odpowiednie.
    Wszystkim dziękuję za udział w dyskusji i pomoc. Pozdrowienia :-)