Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

hulajnoga elektryczna blaupunkt nie jeździ opór przedniego koła

hectore33 10 Oct 2020 12:05 5670 4
    hectore33
    Level 1  
    Dzień dobry, bardzo proszę Państwa o pomoc, walczę z tym problemem, ale nic z tego. Moja hulajnoga nagle przestała jechać, gdy ją włączę jest sygnał na wyświetlaczu także pokazuje się start , poziom baterii wszystko ok. Gdy chcę pojechać, kręcę manetką nie jedzie, zauważyłem także lekki opór w przednim kole, którego nigdy nie było. Czy możliwe, że przez to że stała na balkonie w zimniejsze dni ? Hulajnoga ma 6 miesięcy.z góry dziękuję za pomoc.
    jarroQ
    Level 31  
    Część.
    Sprawdź czy coś nie blokuje koła mechanicznie.
    W następnej kolejności odłącz silnik od sterownika i sprawdź czy opór nadal jest wyczuwalny.
    Jeśli nie to masz uszkodzony przynajmniej jeden tranzystor od sterowania silnikiem.
    web69
    Level 32  
    Może uszkodzony jest hamulec elektryczny? Nie będzie reagować na "gaz" i będzie opór przy pchaniu... Sprawdź manetkę hamulca, odłącz wtyczkę.
    Pontikos
    Level 38  
    Takie dokladnie objawy daje zwarcie dwoch lub trzech przewodow fazowych .
    Znajdź przewód prowadzący od silnika do kontrolera (czyli od koła do aluminiowej skrzynki). Są tam dwa złącza: na pięć przewodów cienkich i na trzy grube. Zwykle złączka grubych przewodów jest w koszulce termokurczliwej - rozetnij ja wzdłuż i zdejmij.
    Jesli hulajnoga stała na dworze, pod koszulką gromadzi się woda - styki są przynajmniej zaśniedziałe - wyczyść.

Miałem kilka takich przypadków wlaśnie, w jednym woda zwarła przewody na tyle mocno, że stopiła się izolacja i zwarły się na amen... Pomogło wycięcie złącza i zlutowanie przewodów ;-)