Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Modul IPM2 junkers Podlaczenie zaworu trojdroznego??

gaba04 11 Oct 2020 09:15 765 12
    gaba04
    Level 8  
    Witam jak podlaczyc elektrycznie sterowanie zaworem trojdrogowym zestaw V-MIX ST 10/230 plus zawór mieszający 3-drogowy ze starszym modulem Ipm2 junkersa??? Na schemacie jest potrzebne 4 kebelki a kupiony zawor ma tylko 3 ...jest to wykonalne z tym.Modulem?? ..z gory dziekuje za pomoc
  • Helpful post
    krzyzak11
    Level 19  
    Pamiętaj, aby wysterować obiegami podłączonymi do IPM2 musisz mieć FW200 lub FW500. Nowe regulatory tego nie obsłużą
    gaba04
    Level 8  
    Dziekuje bardzo za odpowiedz....sterownik mam fw200....dokladnie chce podlaczyc to jak na schemacie brakuje mi jeszcze dwoch czujek temperatury ze schematu mianowicie MF Czujnik temperatury na zasilaniu obiegu grzewczego z mieszaczem oraz TB Nadzorujący czujnik temperatury...chce zamowic dwa takie czujniki jak na zalaczniku i przymocowac je do rurki miedzianej na zasilaniu obiegu z mieszaczem
    Czy bedzie to dobrze zrobione ?? Dodatkowo posiadam sterownik pogodowy fb10...czy wszystkie sterowniki laczymy ze soba przez bus szeregowo ?to jest na gorze bedzie fb10 kablem dwuzylowym do fw200 stamtad kablem do modulu ipm2 i z modulu do pieca?... tylko ze w module imp2 sa dwa wejscia bus jedne ze strzalkami do gory a drugie ze strzalkami do dolu zatem sterownik fw200 musze podlaczyc do strzalek wejsciowych tych co sa do gory a dalsze polaczenie z ipm2 do pieca do strzalek do dolu??
  • Helpful post
    krzyzak11
    Level 19  
    TB nie jest czujnikiem. Natomiast czujnik sprzęgła na inną charakterystykę niż czujnik MF.
    gaba04
    Level 8  
    To co podlaczyc w miejsce mf i bt?? By to wszystko gralo...moglby mi Pan wyslac np. zdjecie co tam podlaczyc i jak sie to nazywa bym mogl kupic odpowiednie do tego modulu ipm2
    gaba04
    Level 8  
    Dlaczego Pan pisze ze czujnik tb niejest czujnikiem temperatury? Dzwonilem do instalatora i powiedzial ze to jest czujnik temperatury i potrzebne sa dwa w tym ukladzie by modul mogl dobrze sterowa zaworem...mowil ze moge zastosowac ten co w linku ..kupic dwa takie i zastosowac jako tb i mf...co Pan o tym mysli ???bo niechce wydawac pieniedzy nadaremnie
  • Helpful post
    krzyzak11
    Level 19  
    Vf i MF są czujnikami NTC
    Z tym że vf ma trochę inna charakterystykę niż te które pan podał. Podlaczajac Pana czujnik temperatura na sprzęgle będzie trochę inna niż widzi to automatyka.
    Natomiast TB jest zabezpieczeniem termicznym układu.
    Albo stosuje Pan np
    AFRISO Termostat BRC nastawa wewnętrzna przylgowy
    Albo robi Pan tam zwore, która jest zresztą w komplecie.

Instalator musi troszkę jeszcze doczytać 😃
    gaba04
    Level 8  
    Popieram Pana zdanie o tym instalatorze ale tylko on ma czas to zrobic chyba ze sam to podlacze z Pana pomoca...prosze mi Napisac jeszcze jak podlaczyc te sterowanie ? Mianowicie na gorze bedzie fb10 ktory bedzie czytal temp.pierwszego obiegu grzejnikow on bedzie polaczony dwoma kabelkami do fw200 przez bus, fw200 bedzie czytal temp parteru podlogowki gdzie z kolei dalej od fw200 kabelkami do imp2 i z imp2 do kotla wszystko rownolegle ...pytanie Do Pana jako eksperta w imp2 sa dwa wyjscia bus jedne ze strzalka do gory gdzie wpinam pogodowke fw200 i fb10 ale jak dalej z imp2 do pieca czy podpinam do strzalem bus dolnych czy rownolegle z gornych do pieca??? Narysowalem schemat prosilbym o rade
    gaba04
    Level 8  
    Witam Moglby mi Pan jako ekspert napisac jak podlaczyc te wszyskie sterowniki ?? Wiem ze rownolegle do wejsc bus tylko niechce popsuc tego imp2 bo tam sa dwa wejscia bus: jedne ze strzalka do gory gdzie przypuszczam ze wpinam rownolegle fw200 i fb10 ...do czego sluzy wejscie bus ze strzalkami w dol w imp2?? Co tam podpinam? jest to wyjscie dalsze do pieca?
    gaba04
    Level 8  
    Co do podlaczenia to juz sie dowiedzialem jak ale jeszcze jedna rzecz mnie martwi ten AFRISO Termostat BRC nastawa wewnętrzna przylgowy co Pan podal i juz go kupilem jest na 230v czy moge go podpiac w IPM2 w miejsce TB2?? Nieuszkodzi to modulu bo w tym miejscu niema opisu L,N na napiecie 230v.pozdrawiam
    gaba04
    Level 8  
    Temat zamykam ....sam zdecydowalem sie to podlaczyc i wszystko dziala😅..wkacu mam pelne sterowanie osobno podlogowka a osobno grzejnikami tak jak powinno to byc od poczatku a nie jak zrobili na jednym obiegu pseudo fachowcy.
    gaba04
    Level 8  
    Temat zamykam ....sam zdecydowalem sie to podlaczyc i wszystko dziala😅..wkacu mam pelne sterowanie osobno podlogowka a osobno grzejnikami tak jak powinno to byc od poczatku a nie jak zrobili na jednym obiegu pseudo fachowcy.

Dodano po 1 [minuty]:

Sam zdycydowalem to podlaczyc i dziala.pozdrawiam