Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Electrolux EDH3897SDE typ 916097700601 - błąd E70

KRZ70 11 Oct 2020 11:22 1968 6
Buderus
    KRZ70
    Level 2  
    Witam, staram się zmierzyć z problemem ale mnie przerasta :-) W suszarce Electrolux EDH3897SDE typ 916097700601 wyskakuje kod E70. Jak gdzieś w necie (włoska strona) doczytałem to czujnik temperatury. Znalazłem dwa jeden przy pompie ciepła, a drugi z przodu suszarki na wlocie przed parownikiem (lewa strona). Przy podgrzewaniu suszarką zmienia się rezystancja ale nie wiem jakie powinny być prawidłowe wartości. Czy oba czujniki są identyczne? Bo już znalazłem na stronie northa taki czujnik za około 150 zł. To druga poważniejsza awaria tej suszarki (wcześniej spalona pompka kondensatu zjarała "przy okazji" płytę główna - aż się prosi wstawić bezpiecznik w obwód bo zamiast 150 zł za pompkę dostałem jeszcze extra 850 zł za płytę razem to połowa wartości :-) tego szwedzkiego arcydzieła).
    Teraz mam nową płytę (około 6 miesięcy) ale z 2-3 tygodnie temu ten nieszczęsny E70 "uziemił" suszarkę na amen. Serwisant nic nie sprawdził z czujników tylko zaproponował demontaż tej nowej płyty i zabranie do testów. Obawiam się że było by kolejne 850 zł na rachunku.
    Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o wsparcie. Obwody posprawdzane, kable nie przetarte, styki dobre - przewodzą prąd. Ten sam problem na nowej płycie jak i tej poprzednio zjaranej na której wymieniono tyrystor sterujący pracą pompki kondensatu.
  • Buderus
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    A jaki widzisz problem? Opisów na Elektroda jak sprawdzić czujnik NTC jest multum.

E71 - Alarm czujnika NTC suszenia
    Odczyt parametru NTC1 poza zakresem
    1. Usterka przewodów
    2. Usterka czujnika NTC
    3. Usterka obwodu odczytu czujnika NTC (usterka głównego układu elektronicznego)

E72 - Alarm czujników NTC grzałek
    Odczyt parametru NTC2 poza zakresem
    1. Usterka przewodów
    2. Usterka czujnika NTC
    3. Usterka obwodu odczytu czujnika NTC (usterka głównego układu elektronicznego)

E73 - Alarm czujnika NTC generatora pary
    Odczyt parametru NTC3 poza zakresem
    1. Usterka przewodów
    2. Usterka czujnika NTC
  • Buderus
    KRZ70
    Level 2  
    Piotr2608 wrote:
    A jaki widzisz problem?
    Jak zapewne widać z mojego opisu usterki jestem użytkownikiem tego wynalazku, a nie serwisantem :-) To co piszesz to rozumiem wejście w menu serwisowe (sorki nie mam instrukcji ani wiedzy) bo u mnie tylko E70 pokazuje, przewody w tych wszystkich 3 przypadkach (E71, E72, E73) wykluczam. Pozostaje więc płyta główna (oby nie bo kolejnej płyty na serwisie nie kupię za 850 zł), ale tak jak pisałem około 6 miesięcy temu była wymieniana na nową.

Obwodu grzałki nie ma. Nie obejrzałem czujnika przy generatorze pary. Mam nadzieję, że to któryś z tych przy parowniku lub przy pompie ciepła. Jeśli możesz to podziel się tą dla mnie istotną wiedzą jaki powinien być ten prawidłowy zakres rezystancji (Ω) w temperaturze pokojowej te 22-25°C to raczej taki mam w pomieszczeniu gdzie jest pralka i suszarka. To że reagują napisałem wcześniej ale czy obą są NTC czy PTC? Sprawdzę.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    Już prościej się nie da.

Suszarka Electrolux EDH3897SDE typ 916097700601 - błąd E70
    KRZ70
    Level 2  
    Piotr2608 wrote:
    Już prościej się nie da
    .Dziękuję za wyrozumiałość ;-) na stronie Link znalazłem w miarę czytelne schematy i znalazłem czujnik zabezpieczający kompresor.
    Lista kodów 500B
    Układ przeciw przeciążeniowy suszarki 1364063006
    Typ urządzenia: Suszarki
    Typ części Elektronika
    Szczegóły 56,90 zł
    Zamawiam i zobaczymy czy odpali :-) reszta jest chyba jednak ok.
    Twoje porady też pomogły bo mobilizowały do szukania :-)
    magellans
    Level 2  
    Witam,
    Czy udało się rozwiązać problem? U mnie taka sama sytuacja, czasem wyskakuje błąd E73 - błąd czujnika generatora pary. Zauważyłem, że błąd przestaje się pojawiać, jeśli na chwilę uruchomię program pary (czyli po rozgrzaniu grzałki). Czy zna koś może prawidłowe parametry tego czujnika? Zaznaczam, że nie jest to ten sam czujnik NTC, który znajduje się przy kompresorze. U mnie pomiar tego czujnika wykazuje około 60kom w temperaturze 25st, a po włączeniu grzałki generatora pary wartość spada do 2k. Czujnik ten nie występuje jako osobna część zamienna, ale tylko razem z generatorem pary.
    KRZ70
    Level 2  
    Tak wymieniłem dwa elementy, ten czujnik oraz zabezpieczenie termiczne. Oba elementy przy kompresorze. w zaznaczonym linku nawet z numerami katalogowymi części. I już te kilka miesięcy mocno eksploatowana chodzi bez zarzutu. Ale nauczony wcześniejszym doświadczeniem gdzie awaria pompki odcieków zniszczyła płytę główną i serwis zalecił zakup nowej (kosztowało mnie to około 900 zł ) przy najbliższym okresowym czyszczeniu do obwodu pompki dodam bezpiecznik 1A. Przy takim prądzie nie zniszczy płyty a pompka 120W potrzebuje raptem 0,5 A. Tyrystor (?) który steruje pracą pompki podobno wytrzymuje 3 A.

magellans wrote:
    Witam,
    Czy udało się rozwiązać problem? U mnie taka sama sytuacja, czasem wyskakuje błąd E73 - błąd czujnika generatora pary. Zauważyłem, że błąd przestaje się pojawiać, jeśli na chwilę uruchomię program pary (czyli po rozgrzaniu grzałki). Czy zna koś może prawidłowe parametry tego czujnika? Zaznaczam, że nie jest to ten sam czujnik NTC, który znajduje się przy kompresorze. U mnie pomiar tego czujnika wykazuje około 60kom w temperaturze 25st, a po włączeniu grzałki generatora pary wartość spada do 2k. Czujnik ten nie występuje jako osobna część zamienna, ale tylko razem z generatorem pary.