Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł uruchomieniowy Heltec WiFi LoRa32 (LoRa, WiFi, BLE).

ArturAVS 12 Oct 2020 12:13 10842 21
  • Moduł uruchomieniowy Heltec WiFi LoRa32 (LoRa, WiFi, BLE).
    Od jakiegoś czasu dzięki firmie Espressif Systems i produkowanych przez nią układów SoC z rodziny ESP8266, ESP8285 a także młodszego brata ESP32 rynek internetu rzeczy (IoT) gwałtownie się rozwinął. Wszelakiego rodzaju włączniki (np. SonOFF), czy czujniki a także systemy inteligentnych budynków stały się dostępne dla "kowalskiego". W artykule chciałbym zaprezentować moduł uruchomieniowy firmy Heltec Automation WiFi LoRa 32 (V2), oraz pokazać integrację tego modułu ze środowiskiem Arduino IDE. Heltec zintegrował "na pokładzie" modułu chyba wszystkie niezbędne komponenty wraz z transceiverem LoRa oraz kontrolerem akumulatora Li-Po/Li-Ion i wyświetlaczem graficznym w technologii OLED o rozdzielczości 128x64 o rozmiarze 0,96 cala. Zestaw otrzymujemy w ładnym małym pudełku zawierającym oprócz samego modułu także antenę LoRa dla pasma 868-915 MHz (Pasmo ISM, 868MHz pasmo europejskie, 915MHz USA) ze złączem SMA, krótki przewód połączeniowy U.FL-SMA, dwie listwy goldpin 18 stykowe do połączenia modułu z np. płytką stykową, dwie samoprzylepne etykiety z opisem wejść i wyjść modułu oraz niewielki radiator dla ESP32.

Zawartość zestawu;

Jak na tak niewielki moduł jego parametry deklarowane przez producenta prezentują się imponująco;

Pod względem elektrycznym też całkiem całkiem;

Producent udostępnia pełną dokumentację wraz ze schematem który możemy pobrać tu.
    Na PCB mamy zamontowane układy;

Druga strona płytki prezentuje się mniej okazale;

Po odkręceniu czterech śrubek mocujących ramkę wyświetlacza widzimy SX1276 (transceiver LoRa);

Widoczny nadmiar topnika, to pozostałości po "przyłapaniu" kilku pinów(taką niestety mam teraz technikę lutowania :-( ). W zasadzie dostajemy do ręki moduł o dość sporych możliwościach;

Serce modułu, czyli ESP32 oferuje;
    -dwa 32-bitowe rdzenie pracujące z maksymalną częstotliwością 240MHz każdy
    -co-procesor w technologii ULP (Ultra Low Power)
    -520 KiB pamięci SRAM
    -obsługę WiFi 802.11 b/g/n
    -obsługę Bluetooth v4.2 BR/EDR i BLE (ze wspólnym "radiem" dla WiFi)
    Protokoły bezpieczeństwa;
    -IEEE 802.11 WFA, WPA/WPA2 i WAPI
    -tzw. security boot
    -szyfrowanie pamięci Flash (programu)
    -1024 lub 768 bitową pamięć OTP (programowaną jednorazowo)
    -sprzętowy akcelerator szyfrowania AES, SHA-2, RSA, ECC, RNG (generator liczb losowych)
    Oraz mnóstwo przydatnych interfejsów we/wy;
    -12-bitowy 18-to kanałowy przetwornik ADC w technologii SAR
    -2 8-bitowe przetworniki DAC
    -10 dedykowanych GPIO dla pojemnościowych czujników dotyku
    -4 interfejsy SPI
    -2 interfejsy I²S
    -2 interfejsy I²C
    -3 interfejsy UART
    -interfejs pamięci SD/SDIO/CE-ATA/MMC/eMMC w trybie host
    -interfejs SDIO/SPI slave
    -interfejs Ethernet MAC z dedykowanym kanałem DMA i IEEE 1588 (Precision Time Protocol)
    -interfejs CAN bus 2.0
    -obsługa zdalnego sterowania IR(podczerwień) TX/RX, do 8 kanałów
    -sterowanie PWM silników
    -sterowanie PWM diod LED (do 16-tu kanałów)
    -odczyt wewnętrznego czujnika Halla
    -analogowy przedwzmacniacz o bardzo niskim poborze energii

Dodatkowe "wyposażenie" modułu jakie zapewnił producent powinno uszczęśliwić chyba wszystkich konstruktorów;

-wyświetlacz OLED 0,96" 128x64 w błękitnym kolorze z kontrolerem SSD1306 (GPIO4-SDA, GPIO15-SCL i GPIO16-RST)
    -ładowarka ogniw Li-Ion TP4054 ( https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...%3D30089&usg=AOvVaw0NBU3JNi0cLxs1srl4DxwK )
    -stabilizator napięcia 3,3V (LDO) CE 6260 ( https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...N-14.pdf&usg=AOvVaw1cPB21D5efech3KDC_82PH )
    -interfejs UART<->USB CP2102 ( https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...02-9.pdf&usg=AOvVaw01ejeCdumfsSwz4u_yvCdi )
    -dwie diody LED, jedna programowana a druga sygnalizuje ładowanie akumulatora
    -dwa tact-switche (reset oraz prog)
    -gniazdo akumulatora
    -tranceiver LoRa SX1276 umożliwiający zbudowanie np. bramki LoRa lub sieci czujników bezprzewodowych ( https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...8113.pdf&usg=AOvVaw3Ui5e84Yk1ed3wf1Oho1EQ )

Aby zacząć zabawę z modułem warto zajrzeć do zakładki "Docs&Resources" na stronie producenta;

W pierwszym od góry odsyłaczu mamy instrukcję jak uruchomić moduł w Arduino IDE, link przenosi nas do strony z wyborem sposobu instalacji, za pomocą menadżera płytek Arduino lub poprzez instalację pakietów z GitHub'a;

Oczywiście ja wybrałem "łatwiejszą opcję" czyli instalacja za pomocą menadżera płytek Arduino, tu znów zostajemy przekierowani tym razem na stronę https://heltec-automation-docs.readthedocs.io/en/latest/esp32/quick_start.html

Uruchamiamy Arduino IDE i wybieramy Plik->Preferencje;

Następnie dodajemy dodatkowy adres dla menadżera płytek klikając;

W okienku które "wyskoczyło" dopisujemy adres https://resource.heltec.cn/download/package_heltec_esp32_index.json ;

Teraz przechodzimy do Narzędzia->Płytka->Menadżer płytek;

Odszukujemy Heltec i instalujemy;

Definicje płytek już mamy, teraz potrzeba jeszcze doinstalować biblioteki do obsługi; Szkic->Dołącz bibliotekę->Zarządzaj bibliotekami;

Tak jak poprzednio odszukujemy Heltec i instalujemy;

Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie to w menadżerze płytek pokaże się nam;

Pojawiają się od razu przykłady programów dla modułu;

Zanim zaczniemy zabawę z modułem nie zapomnijmy o podłączeniu anteny LoRa, jej brak może uszkodzić część radiową SX1276.
    Programista ze mnie w zasadzie żaden, dlatego pokażę na filmie kilka przykładów z obsługą wyświetlacza OLED;

Kilka pomysłów na wykorzystanie modułu już mam, ale muszę się jeszcze dużo nauczyć aby wprowadzić je w życie. Nie mniej jednak moduł jest ciekawy i oprócz szerokiej komunikacji (WiFi, LoRa, BLE) daje również dostęp do wielu interfejsów, jak i GPIO które można wykorzystać w swoich aplikacjach. Sam moduł jest dostępny np. na Alliexpress;
    Czy też u krajowych sprzedawców; https://nettigo.pl/products/modul-rozwojowy-h...c-wifi-lora-32-v2-868mhz-esp32-lora-oled-0-96

Jedynym mankamentem (według mnie) jest zintegrowana antenka WiFi, sądzę że lepszym rozwiązaniem byłaby zewnętrzna antena podobnie jak dla LoRa. Na pewno zwiększyłoby to zasięg sieci. A do czego Wy byście wykorzystali ten zestaw?

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Has specialization in: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS wrote 19296 posts with rating 5038, helped 1786 times. Live in city Grajewo. Been with us since 2005 year.
    And!
    Admin of Design group
    Moduł ma bardzo dobre wyposażenie do prób z LoRa(WAN),
    wyświetlacz daje łatwy podgląd stanu, możliwość połączenia z WiFi ułatwia np. zarządzanie i obserwowanie wyników eksperymentów.

Aby przetestować zasięg LoRa dla różnych ustawień współczynnika SF przydałby się drugi moduł (lub moduły) z SX1276.
    Gdyby w pobliżu znajdowała się bramka LoRaWAN np. z TTN to wtedy można wysyłać komunikaty do sieci LPWAN.

Antena WiFi wygląda jak marny żart ;) jednak przy zastosowaniu WiFi do połączenia z pobliskim smatfonem nie będzie to przeszkodą, ciekawe jaki zasięg można osiągnąć na tej sprężynce.

W Polsce sieci LPWAN trochę się zatrzymały np. komercyjny projekt LoRaWAN https://www.netemera.com/pl/ zatrzymał się na Warszawie, konkurencyjny sigfox utknął i w Polsce poza nieoficjalnymi testowymi bramkami w Warszawie i okolicach Czech cisza... W Polsce LoRaWAN pojawia się rzadko i obszarowo: https://www.lorawan.com.pl/ (zakładka case study),
    lub https://aiut.com/kolejne-dwa-miasta-w-sieci-aiut-smart-city-iot/ ew. https://aiut.com/piekary-slaskie-z-pierwsza-w-polsce-siecia-lora/

Były plany LPWAN do masowej realizacji odczytów liczników energii elektrycznej, zużycia wody i ciepła oraz monitoringu smogu, jednak coś mi się wydaje że NB-IoT lub LTE-M od operatorów komórkowych może zagarnąć rynek komunikacji dla IoT...
    ArturAVS
    Andrzeju co do LoRa zgadza się, musiałbym mieć drugi tranceiver aby przeprowadzić testy. Pomyślałem o zrobieniu obroży dla kota :D, bo czasami gdzieś znika i nie wiem czy się bydlę ukryło czy dalszy spacer uskutecznia. Ogólnie plan wykorzystania jest taki aby na tym module zrobić zarządzanie energią na warsztacie, tj. kontrola ogniw słonecznych, stanu akumulatorów, oświetlenie zewnętrzne, ogrzewanie itp. Zastanawia mnie też, czy ESP jest na tyle "silny" aby z obróbką SDR sobie poradzić? Można by pokusić się o dobudowanie części radiowej+ np. Si5351A jako VFO i czy to przy wykorzystaniu wbudowanego ADC, czy zewnętrznego zbierać sygnał i po obróbce przesyłać po BT lub WiFi. Oczywiście w "drugą stronę" sterowanie (strojenie, modulacja itp.).
    Yaro126
    Level 20  
    And! wrote:
    Antena WiFi wygląda jak marny żart jednak przy zastosowaniu WiFi do połączenia z pobliskim smatfonem nie będzie to przeszkodą, ciekawe jaki zasięg można osiągnąć na tej sprężynce.

Cześć,
    ta sprężynka w domu u moich rodziców przebija się przez dwa zbrojone stropy (router jest na strychu, moduł w piwnicy). W otwartej przestrzeni w promieniu 30 m spokojnie działa. Były moduły, co prawda nie z Heltca ale podobne konstrukcyjnie, które zamiast tej sprężynki miały blaszkę. To była tragedia. Wtedy faktycznie możliwe było połączenie tylko ze smartfonem w odległości nie większej niż 5m.

Lora działa zaskakująco dobrze. Zrobiłem prosty test u siebie w bloku (blok 4 piętra i 3 klatki). Ustawiłem jeden moduł, który cyklicznie wysyłał dane na środku swojego mieszkania (mieszkam na parterze), a z drugim modułem przeszedłem się wokół bloku. Co ciekawe nawet w najdalszym punkcie, kiedy sygnał musiał przejść przez ściany innych mieszkań dane były poprawnie odbierane.
    ArturAVS
    @Yaro126 mógłbyś podać z jakiego zasilania korzystałeś? Co do "sprężynki" to też zauważyłem że całkiem dobrze się sprawdza, wspomniałem o zewnętrznej antenie dlatego że po zamontowaniu modułu w jakąś sensowną metalową obudowę zadziała ona jako ekran skutecznie minimalizując zasięg. Akurat dla tego Helteca mam fajną aluminiową obudowę i takie rozwiązanie jak antena LoRa by mi świetnie pasowało.
    Yaro126 wrote:
    Lora działa zaskakująco dobrze.

Mógłbyś opisać oprogramowanie?
    khoam
    Level 41  
    W kwestii "sprężynki" to uważam, że nie ma żadnych przeszkód, aby w jej miejsce zainstalować gniazdo IPEX.
    Yaro126
    Level 20  
    ArturAVS wrote:
    @Yaro126 mógłbyś podać z jakiego zasilania korzystałeś? Co do "sprężynki" to też zauważyłem że całkiem dobrze się sprawdza, wspomniałem o zewnętrznej antenie dlatego że po zamontowaniu modułu w jakąś sensowną metalową obudowę zadziała ona jako ekran skutecznie minimalizując zasięg. Akurat dla tego Helteca mam fajną aluminiową obudowę i takie rozwiązanie jak antena LoRa by mi świetnie pasowało.
    Yaro126 wrote:
    Lora działa zaskakująco dobrze.

Mógłbyś opisać oprogramowanie?

Nadawczy moduł był zasilany z ładowarki do telefonu, a odbiorczy z power banka.
    Soft był bardzo prosty. Nadawałem 5 bajtów danych -> 4 bajty (zmienna uint_32) z liczbą wysłanych pakietów + ostatni bajt z CRC8 policzonym z poprzednich czterech bajtów. Na odbiorniku wyświetlałem sobie wartość zmiennej wysłanej z nadajnika jeśli odebrany pakiet był poprawny (CRC policzone tym razem z wszystkich 5 bajtów było równe 0). Jeśli dane były niepoprawne, to zwiększałem licznik nieprawidłowych pakietów.

Soft zrobiłem na bazie któregoś z przykładów, dostępnych w Adruino IDE. Chyba było to LoRaSender i LoRaReceiver. Dodałem tam tylko CRC do celów weryfikacji.
    ArturAVS
    Dzięki za wyjaśnienie.

Edit;
    Tak mnie wzięło zobaczyć jak ramka LoRa wygląda w eterze, przy użyciu Małego czarnego pudełka zaobserwowałem takie coś;

Pasmo bardzo szerokie, grubo ponad 100kHz, oraz nagranie jak brzmi w załączniku.
    And!
    Admin of Design group
    @ArturAVS super pomysł na podsłuchanie transmisji, modulacja chirp (ćwierkanie) czyli zwiększająca się częstotliwość i zmniejszająca się częstotliwość, im większy SF tym transmisja wolniejsza i bardziej szerokopasmowa jednak tym dalej doleci.

Moduł mógłby stać się pseudo bramą dla innych czujników LoRa i przekazywać dane np. po WiFi do dalszego wykorzystania.
    Oczywiście w prawdziwym LoRaWAN bramka nasłuchuje na wielu kanałach równolegle, ale taka jednokanałowa bramka umieszczona w dobrym punkcie mogłaby odbierać komunikaty od wielu czujników LoRa. Właściwie takich bramek mogłoby być kilka i dalej już po IP.

Czujniki np. te w obroży kota już nie muszą być takie wypasione i mogą mieć trochę logiki + tranceiver LoRa np. oryginalny SX1276 ew. RFM albo Microchip albo AI thinker (nie znalazłem na 868MHz Link1 433MHz Link2 433MHz).
    Natomiast do pierwszych prób jednak przydałby się identyczny drugi moduł... to by znacznie przyspieszyło i ułatwiło.
    Próby zasięgowe powiedzą wszystko o możliwych zastosowaniach.
    Komunikacja może być inicjowania do bramki przez czujniki wybudzające się i raportujące, ale także bramka może inicjować komunikację do węzłów sieci które mogą ciągle nasłuchiwać (gdyż np. mają stałe zasilanie sieciowe).

Co do ESP to moduły mają także "własny" standard komunikacji w pasmie 2.4GHz: ESP-now
    też ciekawy na krótkie zasięgi i jeżeli nie chcemy Wi-Fi.

Gdy pierwsze ESP32 zawitały do sklepiku elektroda.pl okazało się że moduł ma na tyle mocy aby zrobić dość kulawe radio internetowe lub głośnik BT, dodanie mu VS1053 znacząco odciąża ESP.

Eksperymenty z ESP32 i radiem nie internetowym także są prowadzone:
    https://www.hackster.io/mircemk/diy-sw-mw-sdr-radio-with-esp32-and-si5351-b580de

Adaptacja modułu LoRa 433MHz do łapania radiosond:
    https://www.rtl-sdr.com/tag/esp32/
    ArturAVS
    And! wrote:
    Eksperymenty z ESP32 i radiem nie internetowym także są prowadzone:
    https://www.hackster.io/mircemk/diy-sw-mw-sdr-radio-with-esp32-and-si5351-b580de

Widziałem ten link szukając SDRa opartego o ESP, w tym przypadku ESP poza generowaniem ładnej skali na LCD i sterowaniu generatora Si5351A nic innego nie robi (poza dobrym wrażeniem :D). Cały tor radiowy to klasyczna heterodyna z pojedyńczą przemianą. Wracając do LoRa to przeglądając przykłady z Arduino IDE wydaje się to proste do uruchomienia (nawet dla mnie słabego programisty). Zainwestuję w drugi moduł i się "pobawię", drugi moduł nie musi mieć wyświetlacza (choć byłby wskazany ze względu na "podgląd" pracy bez PC) a ten Helteca po doposażeniu w akumulator i obudowę z kilkoma przyciskami mógłby robić za "pilota" :D . Przy nasłuchu transmisji musiałem mocno "skrócić" czułość odbiornika, jak później spojrzałem w szkic to okazało się że nadaje z maksymalną mocą (moduł na stole a antena RTL-SDR około 8miu metrów wyżej na dachu).

khoam wrote:
    W kwestii "sprężynki" to uważam, że nie ma żadnych przeszkód, aby w jej miejsce zainstalować gniazdo IPEX.

Też o tym pomyślałem, jednak muszę dokładnie PCB obejrzeć pod tym kątem.
    And!
    Admin of Design group
    Zauważyłem że jest też wersja LoRa+GPS co może być przydatne do określania mapy zasięgu oraz lokalizacji kota :) jeżeli udałoby się znaleźć względnie tanie miniaturowe moduły Lora+MCU to można rozwinąć lokalne sterowanie/monitorowanie.
    Ai-thinker niestety przyczepił się do pasma 433MHz http://www.ai-thinker.com/product-3.html

LoRa ciekawa, jednak ograniczeniem dla rozwoju LoRaWAN przez hobbystów jest cena bramki 1,5-2 tyś złotych Link 1 Link 2
    ArturAVS
    O "ożenieniu" LoRa z GPS od razu pomyślałem z tego względu że mam całe pudełko modułów GPS i GPRS ze zdemontowanych trackerów GPS z aut. Jednak faktycznie gotowy moduł dużo by ułatwił (zwłaszcza Helteca bo polubiłem tą firmę) w śledzeniu Dzilli (imię kotki :D) podczas jej wycieczek.
    And! wrote:
    jednak ograniczeniem dla rozwoju LoRaWAN przez hobbystów jest cena bramki 1,5-2 tyś złotych Link 1 Link 2

Muszę to zgłębić, bo zaciekawił mnie temat. Z drugiej strony co taka bramka robi? Przecież na logikę mając tytułowy moduł Helteca można by taką bramkę stworzyć we własnym zakresie, dwa oddzielne radia (w zasadzie trzy bo i BT) i przyzwoity dwurdzeniowy procesor powinny chyba wystarczyć do mniej wymagającej adaptacji.
    And!
    Admin of Design group
    Bramka nasłuchuje równolegle na wielu kanałach, więc w LoRaWAN węzły nadają na losowo wybranych kanałach i transmisje odbywają się równolegle, to zwiększa pojemność sieci.

Bramka łączy część radiową stosu LoRaWAN z częścią IP, infrastruktura bramek może być dzierżawiona wielu klientom, lub może być zbudowana we własnym zakresie na własne potrzeby. IP powoduje że bramki działają w jednej sieci i system może obejmować parking/osiedle/miasto/kraj/świat...

W przypadku projektów darmowego dostępu typu TTN jeżeli ktoś udostępni bramkę (najczęściej uczelnie, firmy R&D, hackerspace) to każdy w zasięgu takiej bramki może umieścić swoje urządzenie i odbierać komunikaty w swoim "zbiorze danych" dostępnym poprzez IP.

W przeciwieństwie do sigfox można być operatorem i klientem jednocześnie, lub tylko operatorem dla wielu lub jednego klienta, ew. tylko klientem. W sigfox można być tylko klientem i płaci się abonament (niewielki) za korzystanie z sieci (coś jak w przypadku klienta operatora komórkowego). Sigfox sam rozwija (lub próbuje) rozwijać swoją sieć, natomiast w przypadku LoRaWAN można budować infrastrukturę we własnym zakresie. Różne firmy dostarczają różne komponenty sieci LoRaWAN np. bramki Kerlink.
    Dzięki temu np. można wyspecjalizować się w produkcji wodomierzy lub liczników energii elektrycznej LoRaWAN zupełnie nie przejmując się bramkami, a inna firma może dostarczyć chmurową usługę do rozliczeń i analiz, co teoretycznie powinno ułatwiać adaptację LPWAN.

https://www.lorawan.com.pl/lorawan-w-smart-metering-w-pwik-zab
    ArturAVS
    Zamówiłem moduł do parki oparty o taki sam tranceiver SX1276; https://botland.com.pl/pl/plytki-zgodne-z-ard...49-dfrobot-firebeetle-covers-lora-868mhz.html Nie wiem skąd taka popularność wersji 433MHz, przecież to chyba najbardziej zaśmiecone pasmo (a na pewno bardziej niż 868MHz). W przyszłym tygodniu testy, Helteca doposażę w akumulator a drugi moduł podłączę pod antenę bazową (jedna z moich powinna ogarnąć pasmo) i porównam zasięgi z oryginalną. Mam nadzieję że pogoda dopisze.
    And!
    Admin of Design group
    Podejrzewam że 434MHz może mieć większy zasięg (podobnie jak łączności na 2m vs 70cm) gdy brak zakłóceń,
    jednak standardem u nas jest 868MHz i chcąc korzystać z LoRaWAN potrzebny jest moduł 868Mhz.
    W zależności od kraju LoRa działa na 434/868/915MHz szkoda że się nie dogadali, np. sigfox potrafił to ujednolicić.

Moduł jest OK, natomiast ma dość spore wymiary gdyż przeznaczony jest do łatwego połączenia z płytką ESP32, która zapewni mu "logikę".

W sklepie w którym znalazłeś moduł widzę że jest dostępna podejrzanie tania brama LoRaWAN:
    https://botland.com.pl/pl/pycom-iot-esp32/173...te868-bramka-lorawan-868mhz-604565285904.html
    ArturAVS
    Są dostępne biblioteki LoRa dla SX1276 (standalone) do Arduino, także cokolwiek zgodne z Arduino IDE powinno poradzić. Mam kilka "luźnych" płytek do eksperymentów (Nano, Uno, BluePill, Node MCU) także z uruchomieniem chyba sobie poradzę.
    And! wrote:
    ma dość spore wymiary gdyż przeznaczony jest do łatwego połączenia z płytką ESP32, która zapewni mu "logikę".

Docelowo nastąpi "eksmisja" samego modułu RF na docelową PCB, więc sam wymiar ma niewielkie znaczenie.

Edit:
    @And! korzystając z weekendu zrobiłem eksperyment zmuszając SX1276 do pracy na innych częstotliwościach. Analiza schematu Helteca i noty katalogowej SX'a wykazała że ma oddzielne we/wy dla pasm niskich (<800MHz) i wysokich (>800MHz). Ustawiłem moc nadajnika na minimum i nasłuchiwałem, działa od 137MHz do blisko 1050MHz (sprawdzane SDRem), jednak nie polecam takich zabaw. Heltec ma wyjścia niższego pasma połączone z GND. Przy dużej mocy można spalić nadajnik w SX1276. Przy okazji wyszła na jaw kiepska jakość złącza USB w module, po kilkunastu podłączeniach ma problemy z kontaktowaniem (różne kable 100% sprawne).
    Mocny Amper
    Level 8  
    Trochę się pochwalę, tym co ja popełniłem.
    W oparciu o ten chiński wynalazek (odbiornik) + moduł BSFrance LoRa32U4 (nadajnik), zrobiłem sobie radio-alarm do piwnicy.
    Nie bawiłem się w żadne protokoły WAN, po prostu przesyłam 1 bajt danych punkt-punkt, gdzie jest zapisany stan kontaktronu.
    Sygnał przebija się przez 8 stropów typowego bloku, parametry transmisji ustawiłem:
    pasmo = 125kHz (niżej moduły nie dogadywały się, prawdopodobnie wina niestabilnych kwarców)
    coding rate = 4/5
    SF = 12
    moc nadawania = maksymalna
    Przy takich parametrach nadawanie 1 bajtu trwa około sekundy!
    Przychodzący alarm powoduje wysłanie (przez WiFi) wiadomości typu PUSH na mój telefon :)
    Soft odbierający PUSHe wyklepałem w Javie.
    Soft dla płytek w C++ pisany w Visual Studio Code
    Działa toto już rok i nie narzekam. LoRa jest super!

ArturAVS
    Mocny Amper wrote:
    Sygnał przebija się przez 8 stropów typowego bloku

No to faktycznie "ma kopa". Coś podobnego zamierzam zbudować jednak bardziej rozbudowanego i z komunikacją dwustronną. Chwilowo "walczę" z pewnym komercyjnym projektem i na zabawy z LoRa brak czasu. Z jaką mocą pracuje moduł?
    Mocny Amper
    Level 8  
    And! wrote:
    Prawdziwe IoT, brawo!
    Co to za matryca LED na PCB?

To nie matryca, po prostu było jeszcze trochę miejsca na PCB, to nawciskałem tam sporo czerwonych LEDów, żeby było więcej czerwonego światła w przypadku wykrycia alarmu - i tylko tyle.
    A żółty LED to tryb testu połączenia WiFi.
    Tak naprawdę to urządzenie potrafi więcej - pobiera sobie aktualny czas z netu, wyświetla datę/godzinę ostatniego alarmu, datę/godzinę ostatniego błędu (dowolnego rodzaju), pokazuje uptime (czas pracy w godzinach)
    Dany rodzaj alarmu (lokalny/zdalny) uzbraja się przez jakiś czas, można go trwale lub tymczasowo wyłączyć.
    No i centralka ma jeszcze 4 binarne wejścia lokalne (steruje nimi zielony podświetlany przycisk, w odróżnieniu od zdalnych - niebieski przycisk)

Jezcze taka wskazówka: nie używajcie ogniw LiIon bez zabezpieczeń, ja tak zrobiłem, a Heltec doładował mi do 4,31V - szok!
    Coś ten kontroler ładowania jest jakiś lewy. Dlatego kupiłem ogniwo z zabezpieczeniem.

ArturAVS wrote:
    Mocny Amper wrote:
    Sygnał przebija się przez 8 stropów typowego bloku

No to faktycznie "ma kopa". Coś podobnego zamierzam zbudować jednak bardziej rozbudowanego i z komunikacją dwustronną. Chwilowo "walczę" z pewnym komercyjnym projektem i na zabawy z LoRa brak czasu. Z jaką mocą pracuje moduł?

Nadajnik ma tak ustawioną moc:
    Code: c
    Log in, to see the code

23dBm = 0,2W
    A mimo to, odbierany sygnał jest b.słaby, zbliżony do technicznych granic LORY, coś typu -127dB? (nie pamiętam dokładnie)
    Dlatego nadajnik nadaje 3 sygnały, w niewielkich odstępach czasu. Niezawodność 99%, jak na amatora mi to starcza.

Jako anteny nadawczej musiałem użyć anteny typu "Moxon" używanej przez droniarzy, choć chętnie bym się dowiedział, czy istnieją lepsze anteny kierunkowe na 868MHz
    Odbiornik ma dookólną - o dziwo na niej jest najlepszy odbiór.
    khoam
    Level 41  
    Mocny Amper wrote:
    Tak naprawdę to urządzenie potrafi więcej - pobiera sobie aktualny czas z netu, wyświetla datę/godzinę ostatniego alarmu, datę/godzinę ostatniego błędu (dowolnego rodzaju), pokazuje uptime (czas pracy w godzinach)

Czy to urządzenie zamontowane w piwnicy komunikuje się również po WiFi? Jeżeli tak, to w jakiej odległości jest router?
    Mocny Amper
    Level 8  
    khoam wrote:
    Mocny Amper wrote:

Czy to urządzenie zamontowane w piwnicy komunikuje się również po WiFi? Jeżeli tak, to w jakiej odległości jest router?

To co załączyłem na pierwszym zdjęciu, jest u mnie w mieszkaniu, na siódmym piętrze. Tutaj też jest router, więc nie ma żadnego problemu komunikacyjnego.
    W piwnicy (poziom -1) nawet prądu nie ma (poza oświetleniem) a jest nadzorowana przez nadajnik, ale oparty o płytkę BSFrance Lora32u4 - bo jest o niebo bardziej energooszczędna, niż dwurdzeniowy ESP32 z bajerami. 2 ogniwa 18650/3500mAh starczają na pół roku pracy. Nadajnik zresztą umie powiedzieć centralce, że kończy mu się prąd. Załączam zdjęcie nadajnika.