Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Octavia Tour 1,6 - czujnik poziomu oleju

Liber122 12 Oct 2020 12:19 1668 11
Texa Poland
    Liber122
    Level 4  
    Witam. Skoda Octavia Tour 1,6 benz + lpg, przy wymianie oleju, po wypuszczeniu zużytego oleju i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon bez uruchamiania silnika, kontrolki czerwone gasną, tak jakby wszystko było w porządku. Ale przecież brak jest oleju! Czy ktoś może wspomóc radą, czy tak powinno być? Czy wobec tego oprócz czujnika poziomu oleju jest tam jakiś czujnik ciśnienia oleju? Pozdrawiam serdecznie
  • Texa Poland
    sigwa18
    Level 41  
    Pytania są dwa czy czujnik jest fizycznie i dwa czy czasem nie jest wykodowany bo się zepsuł. W zegarach na którymś bloku pomiarowym jest odległość lustra oleju oraz wartość minimalna dopuszczalna. A czujnik ciśnienia jest też.
  • Texa Poland
    Liber122
    Level 4  
    Czujnik poziomu oleju fizycznie jest, w misce oleju, odkręcany od spodu, czujnik ciśnienia nie wiem. Auto posiadam od nowości, z salonu. Mało prawdopodobne, by podczas serwisów w stacji ktoś w ten sposób ,,usunął" usterkę i wyłączył czujnik. Do 10 lat była bowiem serwisowana w stacji przy salonie sprzedaży i mówili mi, co jest niesprawne i co trzeba wymienić. O czujnikach nigdy nie wspominali. Poza salonem ,,dotykał" się do niej tylko monter instalacji lpg. Co powinienem zrobić?
    sigwa18
    Level 41  
    VCDS i czy inny komputer diagnostyczny i tak jak pisałem w module licznika bloki pomiarowe i tam powinna być wartość jaką odczytuje czujnik w mm plus minimalna wartość. Z tego co pamiętam to otwarta maska blokuje czujnik. Tak samo jak zadziała (zaświeci się pomarańczowa oliwiarka- plus sygnał dźwiękowy). To zgaśnie dopiero po otwarciu maski i stanie oleju powyżej minimum (ale nie tym na bagnecie tylko minimalnej wartości z czujnika przeważnie jeszcze 3-5 mm poniżej minimum bagnetu).
    Liber122
    Level 4  
    Ok. Więc chyba nie uniknę serwisu, bo sam nie mam ani modułu, ani programu. Jestem początkujący. Sam obawiam się grzebać w ciemno. Dziękuję.
    milejow
    Level 43  
    Poziom oleju jest mierzony raczej podczas pracy silnika.
    Liber122
    Level 4  
    OK. Wyjaśnię jeszcze raz. W moich poprzednich samochodach (Opel Astra I, Renault Megane Classic) po przekręceniu stacyjki na zapłon zapalają się czerwone kontrolki od ciśnienia oleju ,,oliwiarka" i od ładowania ,,akumulatorek". Gasną zaraz po uruchomieniu silnika. Tymczasem w tej skodzie po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon bez uruchamiania silnika, czerwona kontrolka ,,oliwiarka" zapala się tylko na chwilkę i zaraz gaśnie. Tak samo ta kontrolka powyżej ,,termometr" Niestety dzieje się tak również wtedy, gdy jest wypuszczony olej (w trakcie wymiany oleju). Zdumiało mnie to, dlatego poprosiłem o wyjaśnienie. Nie pomoże mi odsyłanie do wskazań komputera, bo takowego sprzętu diagnostycznego nie posiadam. Pytanie brzmi, czy to jest normalne, czy mam udać się do mechanika? Obawiam się sytuacji, że przy uszkodzonym czujniku nie będę wiedział kiedy nastąpi np. awaria pompy oleju! No i wtedy game over!
    sigwa18
    Level 41  
    Tu są dwie kontrolki czerwona i pomarańczowa. Czerwona od oleju. Po zaploniw masz test czyli zapala sie na kilka sekund i gaśnie. Jak nie ma ciśnienia oleju to mruga z częstotliwością około sekundu i jest dodatkowo sygnał dzwiękowy pisk lub bonk. Gdy ciśnienie jest ok a poziom za niski to masz pomarańczową kontrolkę i też sygnał dzwiękowy. Reset kontrolki pomaranczowej wymaga otwarcia maski.
    milejow
    Level 43  
    Liber122 wrote:
    Pytanie brzmi, czy to jest normalne, czy mam udać się do mechanika

Odp.brzmi- normalne.
    M.R-V4
    Level 22  
    Liber122 wrote:
    Auto posiadam od nowości, z salonu.

Czytałeś instrukcję obsługi tego samochodu?
    Liber122
    Level 4  
    Tak, czytałem instrukcję obsługi. Nie znalazłem tam odpowiedzi na swoje pytanie. Nawet z wymianą oleju odsyłają do serwisu. Dziękuję tym, co chcieli pomóc i pomogli. Zamykam temat.
    Liber122
    Level 4  
    Tak, czytałem instrukcję obsługi. Nie znalazłem tam odpowiedzi na swoje pytanie. Nawet z wymianą oleju odsyłają do serwisu. Dziękuję tym, co chcieli pomóc i pomogli. Zamykam temat.

Dodano po 4 [minuty]:

Ponieważ uzyskałem podpowiedź o mruganiu kontrolki i sygnale dźwiękowym, co u mnie nie występuje, udaję się więc do sprawdzenia na komputer.