odp 398216 Usunięty :
Jak na moje to nie jest dziwne, że rzeczy, które używam na co dzień mam pod ręką, a inne jak większość segmentów w innym miejscu (23 km dalej). Dodam, że tam dalej co roku mam problem z internetem, więc korzystam z komputera stacjonarnego podłączonego do złącza stałego, by coś znaleźć, czegoś się dowiedzieć czy coś ustalić. A jak tam będę, to już będę wiedział co szukać/ na co zwrócić uwagę i będę szukał problemów w urządzeniach, a nie się denerwował próbując na przykład tu na elektrodzie odczytać/ napisać wiadomość mieszkając tam.
Po drugie tu mam tyle miejsca, by tylko obrócić się wokół własnej osi, więc nie będę tu trzymał 10 segmentów jeszcze.
Po trzecie wieżę Diory chcę mieć tam, nie tu.
Dodano po 45 [minuty]:odp Sanjose :
Dzisiaj dołożyłem przewód zasilający, i wymieniłem spalony bezpiecznik B101. Próbowałem dojść, by tą sprężynkę założyć bez rozbierania, ale jest za mało miejsca, próbowałem zdjąć tylną ścianę mechanizmu z elektromagnesami, ale jedna śrubka mocująca ścianę jest za nisko, nawet po wyciągnięciu dwóch płyt umieszczonych pionowo w płycie głównej, też nie można było ustawić śrubokrętu pod kątem 90 stopni do osi śrubki. Magnetofon włączyłem i ani FF ani REW ani PLAY, ani pause ani REC nie poruszyły tą blaszką na której wisi sprężynka. Zewnętrzny elektromagnes załącza się przy : FF, REW, PLAY, wewnętrzny elektromagnes przy PAUSE. Opcja REC się załącza, ale nie udało mi się sprawdzić, bo po około 10 minutach PLAY z przerwami robi auto stop. Nie udało się również mi sprawdzić, czy jak się kaseta skończy czy zrobi auto stop. Przy FF i REW na końcu taśmy w ciągu 2 do 3 sek. nie robi autostop. Auto stop robi raz po około 45 sekundach odtwarzania, a raz po 3 sekundach odtwarzania. Raz wyciągnie taśmę z kasetki, a raz zdąży ją tylko byle jak do środka wciągnąć, jakby rolka taśmę przesuwała, a pierdółek co ma nawijać na szpulkę nieoczekiwanie stanął w miejscu. Kaseta chodzi lekko ->sprawdzałem palcem. Nie ma paska napędzającego licznik. Paski do niego są 2. Ten co widać na foto i napędzający licznik. Front panelu jeszcze nie zdjąłem i nie wiem co dokładnie pod nim umieścili. Muszę odkręcić cały mechanizm z obudowy (6 śrubek) i porządnie wyczyścić koła pasowe pod nowe paski, capstana i rolkę prowadzącą taśmę, a także sprawdzić po wyczyszczeniu czy guma rolki nie jest spękana/ odkształcona, czy rolka nie ma luzu na mocowaniu i inne gumowe elementy mechanizmu kasety i poszukać, gdzie zaczepić sprężynkę. Magnetofon ciągnie z właściwą prędkością. Nie działa przy otwartej kieszeni podnoszenie/ chowanie kasety tak jak na tym filmiku :
https://www.bing.com/videos/search?q=MDS+454&...deos%2Fsearch%3Fq%3DMDS%2B454%26FORM%3DHDRSC3 przy 1:18 minuty.