Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Punto Grande z 2010 r - Programowanie pilota

54amator 14 Oct 2020 14:08 1830 12
    54amator
    Level 12  
    Witam
    Proszę doświadczonych kolegów o pomoc w zaprogramowaniu nowego pilota.
    Stary został zalany wodą z proszkiem. Pilot działa ale bardzo szybko rozładowuje się bateria wystarcza tylko na 4-5 dni.
    ste
    Level 27  
    54amator wrote:
    Witam
    Proszę doświadczonych kolegów o pomoc w zaprogramowaniu nowego pilota.
    Stary został zalany wodą z proszkiem. Pilot działa ale bardzo szybko rozładowuje się bateria wystarcza tylko na 4-5 dni.

Wg mnie najprostszym i najtańszym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby kupić używany kluczyk z taką samą płytką i przelutować transponder PCF7946. Ewentualnie naprawić istniejącą płytkę.

W tym aucie nie jest tak łatwo zaprogramować nowy klucz-pilot. Trzeba odpowiedni sprzęt do tego. Transponder (scalak 14 pinowy) odpowiada za rozbrajanie immo i jednocześnie za funckję pilota. Programując nowy klucz do odpalenia programuje się jednocześnie pilot. W największym skrócie.
    54amator
    Level 12  
    Płytkę z elektroniką kupiłem. Jest "czysta". Teraz dobrze by było ją przeprogramować. Rozważałem zamianę transponderów ale operacja wydaje mi się trudna.
    adamski123
    Level 21  
    Zrób jak kolega wyżej pisze kup kluczyk używany i przelutuj transponder pcf
    sk700
    Level 31  
    54amator wrote:
    Rozważałem zamianę transponderów ale operacja wydaje mi się trudna.

Zaprogramowanie drugiego klucza jest jeszcze trudniejsze. Nikt nie kaze Ci tego robic samemu, jesli nie masz doswiadczenia nawet nie probuj bo nie odpalisz auta.
    54amator
    Level 12  
    Czy zakupiona płytka z transponderem PCF7946 (taki sam jest w uszkodzonym pilocie) jest bezużyteczna i waszym zdaniem lepiej szukać używanego pilota by przelutować PCF.
    54amator
    Level 12  
    Przy zakupie auta dostałem kod do pilota - 5 cyfr oddzielonych kropką. Czy on może być przydatny do kodowania nowego pilota. Bo do czego on może służyć jak się go wprowadza
    castin
    Level 24  
    Bez przygotowania pilota (prekodowania) nic Ci ten kod nie da. Najtańszy program do przygotowania pilota do G.Punto kosztuje 1800pln licencja + interfejs (900pln). Nie licz i nie wierz,że "jasiu" zrobi za 100pln.
    sk700
    Level 31  
    castin wrote:
    "jasiu" zrobi za 100pln.

Przelutowanie pcfa przez kogos z doswiadczeniem w lutowaniu smd jest w tej cenie jak najbardziej realne :)
    castin
    Level 24  
    54amator pytał czy przy pomocy kodu przypisze nowy pilot, więc mu odpowiedziałem. Przelutowanie PCF to inna "para kaloszy".
    sk700
    Level 31  
    castin wrote:
    54amator pytał czy przy pomocy kodu przypisze nowy pilot, więc mu odpowiedziałem.

Wiadomo, mialem zamiar pokazac ze kierunek z zaprogramowaniem drugiego pcf jest bez wiekszego sensu w tym przypadku. Albo przerzucenie PCF albo calkowicie drugi kluczyk z programowaniem za kilkaset zl. Nic po srodku nie ma.
    54amator
    Level 12  
    Byłem w kilku punktach gdzie naprawiają piloty. Żaden nie podjął się przekodowania płytki powierzonej ani "własnej". Wszyscy odsyłali mnie do serwisu autoryzowanego FIATA. Tam cena była porażająca niczym z kosmosu. Sam pilot działa tylko jak pisałem bardzo szybko rozładowuje się bateria. Zrezygnowałem z dalszych poszukiwań. Doraźnie poradziłem sobie w ten sposób że lekko wysuwam kasetkę z baterią powodując rozłączenie. Ponieważ nie wiem jak posłużyć się kodem w przypadku rozładowania się baterii by wyłączyć alarm to w samochodzie mam zapasową bateryjkę.
    A do czego służy kod cyfrowy dołączony do kluczyka z pilotem. Jak się nim posługiwać.
    54amator
    Level 12  
    Problem rozwiązany doraźnie. Odłączam baterię - lekko wysuwam kasetkę z baterią.