Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przepustowość danych transpondera, jakość obrazu

16 Feb 2021 15:50 5544 214
  • #61
    User removed account
    Level 1  
  • #62
    andrzejlisek
    Level 28  
    majster_klepka9 wrote:
    TV TRWAM codziennie nadaje Mszę Św 13:30 i Apel Jasnogórski 21:00 w feeds satelita 23.5*e
    12637 V SR1667
    nazwa w tunerze TRWAM Cz-wa, TRWAM SNG
    Nie wiem kiedy był ten odbiór, ale jeszcze w 2020 na tej pozycji było TVP feeds

    To było w pierwszym lub drugim tygodniu listopada 2020, gdzieś między 12 a 16 godziną, teraz nie pamiętam dobrze. Na tumerze jako nazwa kanału chyba było słowo TRWAM, chyba właśnie TRWAM Cz-wa.
  • #63
    User removed account
    Level 1  
  • #64
    andrzejlisek
    Level 28  
    majster_klepka9 wrote:
    Feeds jest o wiele słabszym sygnałem niż "normalne'' nadawanie, przy niekorzystnej pogodzie najpierw one znikają.


    Coś za coś, widocznie bardziej opłaca się zainstalować ogromną czaszę na budynku studia zamiast nadawać z dużą mocą.
  • #65
    User removed account
    Level 1  
  • #66
    andrzejlisek
    Level 28  
    Tu są opisane różne sposoby usuwania przeplotu: https://www.100fps.com/
    Po takiej zmianie otrzymuje się 1920x1080p25 lub 1920x1080p50, a potem można skalować w dół bez problemu.
  • #67
    User removed account
    Level 1  
  • #68
    irekr
    Moderator
    Standardowe anteny mobilne maja do 1,8 metra, najczęściej jednak mniej tak nieco ponad metr. Są bardzo precyzyjnie wykonane i bardzo precyzyjnie strojone. Najczęściej obrotnica jest wyposażona w układ autorientacji i zadanego satelitę znajduje w czasie do kilkudzesięciu sekund.
    Ale takie anteny to pikuś. Widziałem anteny okrętowe o średnicy 360 cm mające w podstawę żyroskopową by niezależnie od przechyłu statku zawsze trafiały tam gdzie trzeba.
    Anteny są oczywiście w specjalnych kulistych osłonach i mają specjalne układy kompensacji przesunięć bocznych.
    Do normalnej komunikacji telefonicznej czy internetowej stosuje się dużo mniejszy i prostszy sprzęt z wyglądu przypominający przemysłowego laptopa.

    Stacjonarne anteny naziemne o dużych rozmiarach - ponad 4 metry - wyposażane są w automtyczne śledzenie satelity. Nie są to duże ruchy - satelita robi na niebie coś w rodzaju płaskiej ósemki - ale przy tak dużych antenach ma to już znaczenie.
  • #70
    irekr
    Moderator
    Nie tylko o utrudnienie chodzi. Po prostu taki dosył jest wykonywany mniejszą mocą sygnału i węższym widmie a za te parametry się po prostu płaci. Do tego nie ma sensu zajmować kilkudziesięciu Mb transmisji jak cały sygnał zajmuje co najwyżej 4-8 Mb. A mniejszy strumień to zawsze mniejsza moc, czyli mniejsza kasa...
    Kodowanie nie pogarsza jakości, zmienia tylko zawartość binarną pakietów wg klucza kodującego. Już proste wymnożenie binarne o stałą liczbę informacji kodowanej przed nadaniem i podzielenie przez taką samą liczbę podczas odbioru jest dość skuteczne. Kryptologia to tylko matematyka.
  • #71
    andrzejlisek
    Level 28  
    To jest ciekawe: https://pl.kingofsat.net/find.php?question=ct+1

    Czeska telewizja wynajmuje przesył przez 4 satelity, w tym 2 obok siebie.

    Na jednym satelicie nie koduje (ja mam przeszkody architektoniczne uniemożliwiające odbiór z pozycji 51.5E, więc nie wiem, czy faktycznie jest FTA).

    Po co transmitować przez 2 satelity położone prawie że obok siebie? Po co na 3 satelitach kodować sygnał, jak na czwartym nie jest kodowany (pomijam kwestie przeszkód architektonicznyh, np. jak ktoś ma balkon od strony południowej lub wschodniej to nie ma problemu).
  • #72
    irekr
    Moderator
    Tak obok siebie to one nie są. 16E to coraz bardziej popularna pozycja, niemal pomiędzy HB a Astrą 19.2E. Zapewne CT1 będzie uciekać z 16E bo zaczyna być za drogi. Do tego jest to dość stary satelita, ma prawie 10 lat, nieco młodszy niż Astra 2B ale przy obecnym poziomie techniki zaczyna być archaiczny.
    Belintersat 1 to stosunkowo młody satelita (w przestrzeni od 2016 roku), niestety białoruski. Zapewne jest bardzo tani - w porównaniu z innymi. Ale posiada transpondery "szerokie" (54 MHz zamiast standardowych 36 MHz) gdzie można użyć SR=45000. Nasze tunery "sklepowe" najczęściej mogą odebrać co najwyżej 30000.

    W tej branży nie ma "ciekawostek". To duże pieniądze, każde przenoszenie przekazu ma jakiś cel, bo w końcu mając umowy z odbiorcami także trzeba się liczyć z kosztami migracji.
  • #73
    User removed account
    Level 1  
  • #74
    andrzejlisek
    Level 28  
    majster_klepka9 wrote:
    Czeska i Słowacka tv odkodowała się około 12msc temu, gdy zaczeła tutaj(51,5e) nadawać.
    Jakieś 13msc temu nadawała na 30.0*w Hispasat
    to raczej promocyjna przerwa w kodowaniu.


    Nie wykluczone, że te kanały podziela los kanałów np. 1+1 i 2+2 na satelicie Astra 4A na 4,2E. Jakieś dwa lata temu złapałem niekodowane, potem nie mogłem złapać, a doczytałem, ze zaczęli kodować. Potem walczyłem o odbiór częstotliwości 12188 i 12341 z transmisją MIS, ale nie odebrałem, pewnie tam też zaczęli kodować, a informacja podana na KingOfSat nie jest aktualna.

    Wracając na nasze podwórko, zwróciłem uwagę na polskie kanały kodowane na HotBird. Niektóre występują dwu lub nawet trzykrotnie, ale na przykład TVP Kultura, WP, TB Puls i TVN 24 występują jednokrotnie, a jednocześnie są i w Canal+ i w Cyfrowym Polsacie. To wskazuje na to, że obie firmy musiały się dogadać co do algorytmu i klucza użytego do kodowania. Wtedy w kartach dekodujących od obu dostawców musi być ten sam klucz, żeby zdekodować ten sam sygnał.

    Ciekawe, czy oprócz tego dogadali się w innych sprawach, jak np. ceny, oferta.

    Dodano po 6 [minuty]:

    majster_klepka9 wrote:
    Sporo makrobloków. Taka tv NOE i TV LUX o wiele lepszą jakość ma na 23.5e* choć i tak kolory jakoś nienaturalne.

    Czasami spotyka się 15 stacji na jednym transponderze, albo ilość, albo jakość, inaczej się nie da.
  • #75
    irekr
    Moderator
    Czyli KASA, KASA, KASA....
    A dlaczego kręcę nosem na białoruskiego właściciela? Z tych samych powodów dla których nie używam "Chmury". Nie wiem czy przypadkiem ta "chmura" nie jest nad Moskwą-Jasienewem czy na Langley, Wirginia, USA.
    A wielokrotne polskie kanały na HB; cóż, Polsat nadaje z łubinowej a NC+ z Sikorskiego. Widać takie rozwiązanie jest tańsze.
  • #76
    andrzejlisek
    Level 28  
    irekr wrote:
    A wielokrotne polskie kanały na HB; cóż, Polsat nadaje z łubinowej a NC+ z Sikorskiego. Widać takie rozwiązanie jest tańsze.

    Jak jest podwójnie, to sprawa jest jasna, każdy koduje po swojemu i zarabia na odpłatnym umożliwieniu dekodowania. Ale jak jest jedna retransmisja, a obaj operatorzy mają ten kanał w ofercie, to obaj muszą oferować takie same klucze do dekodowania, bo jak inaczej, skoro użytkownicy jednego i drugiego operatora odbierają tą samą retransmisję i w obu przypadkach jest dekodowana za opłatą?
  • #77
    irekr
    Moderator
    Nie muszą mieć tych samych kluczy. Tym bardziej, ze CP i NC stosują (jeszcze) inne systemy kodowania. Specjalnie bym się tym nie przejmował, bo po ostatnim "odchudzeniu" listy abonentów tak jednej jak i drugiej firmy któraś z nich "pójdzie z torbami". Odpływ abonentów do sieci kablowych i FTH (u mnie na wsi jakieś 2/3 mieszkańców ogląda ze "światełka" - a światełko w każdej zagrodzie) :) i IPTV idzie w tempie nie do zatrzymania.
  • #78
    andrzejlisek
    Level 28  
    irekr wrote:
    Nie muszą mieć tych samych kluczy. Tym bardziej, ze CP i NC stosują (jeszcze) inne systemy kodowania.

    Spójrzmy w kategoriach kryptologii. Transmitowany obraz jest jak tekst jawny. Szyfruję jednym algorytmem i jednym kluczem, a potem drugim algorytmem i innym kluczem. Dostaję dwa szyfrogramy zawierające tą samą informację. Mogę oczywiście złożyć je w jeden strumień (np. naprzemiennie po jednym bajcie z jednego i drugiego szyfrogramu). Jest jeden strumień, to fakt, ale dwa razy szerszy (szyfrogram na ogół przypomina dane losowe, więc bezstratnie już nie bardzo da się skompresować). Jak może być inaczej?

    Może te pojedyncze transmisje, o których pisałem, są tak naprawdę dwa razy szersze niż oryginał i równolegle lecą dwa szyfrogramy, każdy od innego operatora dla swoich klientów?

    Dodano po 2 [minuty]:

    irekr wrote:
    Specjalnie bym się tym nie przejmował, bo po ostatnim "odchudzeniu" listy abonentów tak jednej jak i drugiej firmy któraś z nich "pójdzie z torbami".

    Jest też taka możliwość, że dojdą do wniosku, że walka ze sobą o klienta na oferty nie ma sensu i zrobią fuzję?
  • #79
    irekr
    Moderator
    Nie wiem jaka technikę i klucze kodowania stosują te "firmy", ale istniej coś takiego jak kluczowanie dwustopniowe i kluczowanie wstępne.
    Ogólnie działa to tak, że są stopnie kluczowania, najpierw klucz indywidualny podawany przez operatora a potem klucz nadawcy. Klucz nadawcy jest "znany" wszystkim 'odbiorcom", ale by ten klucz wprowadzić trzeba mieć klucz operatora. Wówczas leci tylko jeden przekaz. Technika bardzo stara, jeszcze "przedtelewizyjna". Stosowana w latach czterdziestych i pięćdziesiątych.
    Mam kryptologa w rodzinie...
  • #80
    Pan.Kropa
    Level 28  
    irekr wrote:
    No i internetem naziemnym mozna taka operacje zrobić bez specjalnego sprzętu. Przekaz HD zajmuje w H265 około 4 Mbs, to przeleci nawet przez "bele LTE". Często tak robiłem. Przekaz HD z dźwiękiem, opóźnienie około 2 sekund....
    Zwykły telefon komórkowy też się nada.....
    Mnie zastanawiają różne transmisje reporterów którzy są w jakimś tam miejscu a są pokazywani np. w wiadomościach. Dlaczego taki przekaz jest kiepskiej jakości? Zgodził bym się jakby taki reporter był na jakimś pustkowiu tysiące kilometrów od studia. Ale nieraz reporter jest 100 a nawet i mniej kilometrów.
  • #81
    irekr
    Moderator
    Koronna zasada telekomunikacji głosi:
    "System jest tak sprawny jak sprawne jest jego najsłabsze ogniwo".
    Wbrew pozorom reporter oddalony np 3000 km i z pustyni będzie 'widoczny" z lepszą jakością niż ten z sąsiedniej ulicy. Po prostu ten z pustyni ma robiony przekaz przez satelitę, a tam najczęściej wartość przepływu binarnego i opóźnienia jest stała. Najczęściej jest to łącze w układzie stacja naziemna - satelita - system sterowania operatora - satelita - stacja naziemna. Wielkości tych parametrów jest określona, w efekcie sygnał nadany z terminala satelitarnego dociera do drugiego terminala w czasie dość stałym i wynosi najczęściej do 2 sekund.
    Natomiast jeżeli reporter jest np dwie ulice od stacji telewizyjnej i posługuje się połączeniem internetowym, to pozostaje się modlić i życzyć sukcesu. Zapewne ping ma na poziomie od 20 ms do 3 sekund i jeżeli terminal wysyłkowy jest ustawiony na minimum opóźnień to następuje automatyczne zwalnianie prędkości przekazu by takie połącznie przekazać w miarę bez przerw.
    Realia obecnego internetu w czasach pendemii są takie, że nie są gwarantowane żadne parametry. Niestety internet to nie standard SDH. Dlatego w systemach wojskowych stosowane są niemal wyłącznie systemy synchroniczne.
  • #82
    andrzejlisek
    Level 28  
    irekr wrote:
    Odpływ abonentów do sieci kablowych i FTH (u mnie na wsi jakieś 2/3 mieszkańców ogląda ze "światełka" - a światełko w każdej zagrodzie) :) i IPTV idzie w tempie nie do zatrzymania.

    Ponieważ ja nie jestem "wymagający", a u mnie "sesja z pilotem w ręku" jest od 0 do 3 w miesiącu, zdecydowałem, że na moje potrzeby wystarcza DVB-T i FTA z DVB-S, zakładając "światełko" w miejsce "kabla" zrezygnowałem z TVK, bo po co płacić jak się raczej nie korzysta (w efekcie mam dużo lepszy internet za te same pieniądze). Mam całkowicie niezależnie i bez opłat ok. 40 stacji po polsku i kilkaset zagranicznych. Czy drogą IPTV też mogę mieć to samo lub więcej bez opłat ani innych zobowiązań (poza zakupem urządzeń i instalacji)? Interesują mnie wyłącznie serwisy legalne i pewne. Takim czymś wydaje się być WP Pilot, który bez opłat ma ok. 20 stacji, ale to daleko do tego, co mam z anten, nic więcej nie znalazłem. A może są lub będa "dekodery IPTV" kupowane w sklepie podobnie jak "radia internetowe", które wyglądem przypomina zwykły radiomagnetofon, ale zamiast tunera radiowego łączy się z internetem i odbiera internetowe rozgłośnie? Jeżeli IPTV ma wypierać inne formy telewizji (zwykłej telewizji, bo VOD to już odrębny temat), to gdzie sprzęt i gdzie sygnał bez opłat?
  • #83
    User removed account
    Level 1  
  • #84
    irekr
    Moderator
    Nie jest to oszalała przepływność, najczęściej nie przekracza 30 Mbs.
    Problem jest jednak w organizacji przekazu.
    Są dwie zasadnicze metody: przekaz przez WAN i przekaz z podsieci.
    Przekazy z podsieci są robione głównie przez operatorów telekomunikacyjnych którzy taką siecią dysponują. Przekazy takie sa wykonywane nie przez ogólnie dostępny internet a przez niższy pułap sieci do której maja dostęp tylko klienci tego operatora. Przy zachowaniu publicznego adresu klienta (wytunelowanego).
    Przekazy przez WAN sa wykonywane przez tych co oferują przekazy nie dysponując infrastruktura, np wszelkie VOD czy inne GO. Ostatnio ogladając rożne "niepolityczne i niepropagandowe" materiały z VOD TVP (płace abonament wobec czego mam dostęp jak każdy płacący) zauważyłem, że dość często są momenty, gdy jakość przekazu dość drastycznie spada. Dla testów sprawdzałem jak wygląda stan łącza do gatewaya TVP i parametry były stabilne, natomiast ewidentnie serwer/router wylotowy nie nadążał z wydawaniem przekazu.
  • #85
    User removed account
    Level 1  
  • #86
    irekr
    Moderator
    A po grzyba? wszystko?
    Jak oglądasz jakiś przekaz, to jest przesyłany tylko ten jeden strumień. To nie jest broadcast....
    Największą zaletą przekazu IP jest to, ze przekaz istnieje tylko wtedy, gdy jest odbiorca. Brak odbiorcy to brak przekazu.
  • #87
    User removed account
    Level 1  
  • #88
    andrzejlisek
    Level 28  
    Jakieś 15-20 lat temu była technologia ShoutCast i Icecast, które umożliwiały nadawanie radia internetowego. Wtedy wymagana przepustowość to był bitrate razy liczba odbiorców. Już wtedy mnie nie rozumiałem, dlaczego od nadawcy nie może wychodzić jeden strumień, który w sieci zostanie skopiowany i skierowany do wszystkich odbiorców. Teraz wiem, że w protokole IP istnieje multicast, który może służyć do takich rzeczy. Tylko ciekawe, czy to jest wykorzystywane.
  • #89
    User removed account
    Level 1  
  • #90
    User removed account
    Level 1