majster_klepka9 wrote: Czeska i Słowacka tv odkodowała się około 12msc temu, gdy zaczeła tutaj(51,5e) nadawać.
Jakieś 13msc temu nadawała na 30.0*w Hispasat
to raczej promocyjna przerwa w kodowaniu.
Nie wykluczone, że te kanały podziela los kanałów np. 1+1 i 2+2 na satelicie Astra 4A na 4,2E. Jakieś dwa lata temu złapałem niekodowane, potem nie mogłem złapać, a doczytałem, ze zaczęli kodować. Potem walczyłem o odbiór częstotliwości 12188 i 12341 z transmisją MIS, ale nie odebrałem, pewnie tam też zaczęli kodować, a informacja podana na KingOfSat nie jest aktualna.
Wracając na nasze podwórko, zwróciłem uwagę na polskie kanały kodowane na HotBird. Niektóre występują dwu lub nawet trzykrotnie, ale na przykład TVP Kultura, WP, TB Puls i TVN 24 występują jednokrotnie, a jednocześnie są i w Canal+ i w Cyfrowym Polsacie. To wskazuje na to, że obie firmy musiały się dogadać co do algorytmu i klucza użytego do kodowania. Wtedy w kartach dekodujących od obu dostawców musi być ten sam klucz, żeby zdekodować ten sam sygnał.
Ciekawe, czy oprócz tego dogadali się w innych sprawach, jak np. ceny, oferta.
Dodano po 6 [minuty]: majster_klepka9 wrote: Sporo makrobloków. Taka tv NOE i TV LUX o wiele lepszą jakość ma na 23.5e* choć i tak kolory jakoś nienaturalne.
Czasami spotyka się 15 stacji na jednym transponderze, albo ilość, albo jakość, inaczej się nie da.