Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor LCD raz się włącza raz nie

cezare123 17 Oct 2020 11:33 462 11
  • #1
    cezare123
    Level 5  
    Pacjent IIYAMA E2407HDSD
    od roku czasu ma taką przypadłość, że raz się włącza raz nie. Z reguły pomaga wyłączenie go z sieci na 5 do 10 sekund. NIgedy nie wyłacza sie podczas pracy, ale kiedy zadziała oszczędzanie energii w W Windows .. gdzie monitor powinien przejść w tryb standby - po prostu lubi już z niego nie wrócić. Nie reaguje wtedy na przycisk "power". Czasem potrafi się włączyć z białym ekranem, czasem wydaje dziwne dźwięki po wyłączeniu - jakby {pyknięcie" po 5 sekundach od wyłączenia przyciskiem POWER.

    Do teraz wymieniłem mu wszystkie kondensatory w płycie zasilania łącznie z dużym 400v 150nF. Ale jakoś poprawa jeżeli jest - to delikatna. Dalej ma swoje humory. Wypiąłem i wyczyściłem taśmę matrycy - jej styki. Poprawiłem luty na tranzystorach. Nie cto nie pomogło, ma swoje humory. Najczęściej właśnie w trybie standby - wejdzie w niego i np po nocy już się sam nie podnosi. Kabel zmieniałem od karty graficznej - też nie pomogło.

    Dziwną przypadłość trafiłem badając testerem na zwarcie przy tranzystorze bodajże odchylania pionowego - miał skrajne nogi zwarte .. podczas mierzenia innych elementów, wróciłem jeszcze raz do tego tranzystora .. i już nie miał zwarcia .

    dla mnie - czary z mleka. macie może jakieś sugestie - co pomierzyć ? - tranzystorów nie wylutowałem, są przykręcone do radiatorów
    a te lutowane do płyty - trzeba będzie je sprawdzić mam tester . co myślicie ?

    coś czuję że mój problem jest opisany w tym wątku : https://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=70968
    tak samo miałem dziwny wysoki opór przy mierzeniu mosfet'u do masy ..



    nie wiem teraz co robić. wylutowywać sprawdzać mosfet ?

    pcb bez wyraźnych przepaleń, oznak nadmiernej temperatury. Diody sprawne. kondensatory nowe wszystkie.

    dogrzebałem się do schematu płyty zasilania - że bardzo podobna do ViewSonic - zdjecia rzeczywiście indentyczne - Viewsonic ma jedynie wicej kondensatorów niż moja Iiyama - ale .. Iyama nei ma HDMI i sekcji TV .. stad mam na pcb puste miejsca pod kondensatory, opisane - puste

    https://michaeljaylissner.com/archive/viewsonic-manuals/VTMS2431_SM.pdf

    zdjecie płytki zasilania - na niebiesko zaznaczyłem kondensatory jakich u mnie niema

    Monitor LCD raz się włącza raz nie

    zaraz to rozkręcam - sprawdzę rezystory ograniczjące na mosfet ( wg tego theradu / postu z podanej strony michaeljaylissner.com )
  • Helpful post
    #2
    prosiak_wej
    Level 38  
    cezare123 wrote:
    zwarcie przy tranzystorze bodajże odchylania pionowego


    Gdzie w monitorze LCD masz odchylanie pionowe? :lol:

    Pisząc, że nie podnosi się ze st-by, nie ma w ogóle reakcji chociażby diodą statusu, czy ona zmienia kolor, ale nie ma obrazu? W takim przypadku przyświeć mocną latarką w matrycę - jeżeli zauważysz fragmenty obrazu w miejscu przyświecenia (warto mieć otwarta jasną aplikację, jasną tapetę itp.) to obszar poszukiwań zawęży Ci do sekcji podświetlenia, a skończy się najprawdopodobniej na wyeksploatowanych świetlówkach.
  • #3
    cezare123
    Level 5  
    widzisz, nawet nie wiem co robią tam te mosfety - prawda .. lolek jestem z rozumienia i czytania schematów nie mówiąc o rozumieniu ich działania. umiem mierzyc lutować i sprawdzać elementy ( miernik z softem elektrody + brymen ). Programuję atemgę, robię płytki pcb i w zasadzie tyle. Na ten power nie ma reakcji jakby po porstu monitor sie zawiesił - zero reakcji. Nie - nic nie podświetla - świetlówki są OK. Czasem odpali się z białym ekranem i nie reaguje na przyłożone siły do matrycy czy pukanie w matrycę czy uciskanie miejsc styków matrycy - nic z tych rzeczy.
  • Helpful post
    #4
    prosiak_wej
    Level 38  
    Skoro masz multimetr Brymen i umiesz mierzyć, to rozumiem, że sprawdziłeś napięcia wychodzące z zasilacza?
  • Helpful post
    #5
    borg77
    Level 26  
    Sprawdź trafa wn. w pierwszej kolejności.Mogą być uszkodzone świetlówki i również powodować takie objawy jak u ciebie.
  • #6
    cezare123
    Level 5  
    borg77 wrote:
    Sprawdź trafa wn. w pierwszej kolejności.Mogą być uszkodzone świetlówki i również powodować takie objawy jak u ciebie.

    OK - sprawdzę.

    prosiak_wej wrote:
    Skoro masz multimetr Brymen i umiesz mierzyć, to rozumiem, że sprawdziłeś napięcia wychodzące z zasilacza?


    nie - generalnie pracowałem nad nim "offline" bez prądu. Nie wiedziałem jakie tam napiecia mają być nie majac żadnej serwisówki i o tym pojęcia. Poza wielkim WARNING i ostrzeżeniach na wszystkich forach żeby do tej sekcji nawet sie nie zbliżać bo "high voltage" - trochę mnie to przeraziło.


    dziękuję za wasze sugestie Koledzy.

    - walczę z nim już trochę czasu, czas wydłuża się kiedy części przychodzą - następnie monitor po którymś odłączeniu z prądu ( czasami drugim czasami 5'tym - włącza się normalnie i pracuję dalej. Po wczorajszej wymianie dużego kondensatora - nawet zaczął ładnie wstawać ze standby . Myślałem ze mam problem z głowy - ale po nocy znów nie wstał. no to walczę dalej.

    dziś dopiero znalazłem wątek o tym monitorze i płycie jak z ViewSonic'a i miałem ten sam przypadek z dużym oporem na mosfecie w stosunku do uziemienia GND płyty

    (...)
    Checked a few things and found that the source resistor for the MOSFET was bad. This was 0.27R, I did not have an exact value but I had 0.22R so that was subbed in its place. However upon doing this I was greeted by a glowing bulb and only 12V dc across the main filter cap terminals.

    Testing across there with ohmmeter revealed a 2k ohm "leak" to ground. Removing various parts I eventually found my new MOSFET was leaky. How odd. I am not sure if the open source pin with a driven gate caused this. But it did seem odd. Replacing the transistor fixed this.(...)

    ale ja tego rezystora nie sprawdzałem - więc muszę..
  • Helpful post
    #7
    prosiak_wej
    Level 38  
    Sprawdź jeszcze kondensatory filtrujące zasilanie na płycie sygnałowej.
  • #8
    cezare123
    Level 5  
    prosiak_wej wrote:
    Sprawdź jeszcze kondensatory filtrujące zasilanie na płycie sygnałowej.

    ich nie ruszałem wcale - są jakichś kosmicznie małych wartosci te elektrolity. Porobię zdjęcia, i fakt - wezmę się za nie - nie wygladały źle.
    Na sygnałowej jedynie poprawiłem luty dla świętego spokoju. Prucz tego jeden większy 1500uf na 16v... a takiego nie miałem w zasobach".
  • #9
    prosiak_wej
    Level 38  
    Jeżeli masz tester elementów, to go wylutuj i sprawdź. Jeśli ESR ma kosmicznie wysoki, to wlutuj inny nowy - 1000uF16V, 2200uF25V. Małe elektrolity w gałęziach zasilania mogą już zwierać, też warto się im przyjrzeć.
  • #10
    cezare123
    Level 5  
    prosiak_wej wrote:
    Jeżeli masz tester elementów, to go wylutuj i sprawdź. Jeśli ESR ma kosmicznie wysoki, to wlutuj inny nowy - 1000uF16V, 2200uF25V. Małe elektrolity w gałęziach zasilania mogą już zwierać, też warto się im przyjrzeć.

    tak zrobię, tester mam ESR - próbuję teraz wymusić mu to zachowanie wprowadzajac go w standby co minutę - na złość kręcąc video - włącza sie za każdym razem poprawnie ... wrrr...

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    na razie wymieniam małe kondensatory na sygnałowej - 10uf 16V - troche ich jest - zejdzie mi się,.
    ten duży jest OK. to pomiar z niego. 1000uf 16V
    Monitor LCD raz się włącza raz nie Monitor LCD raz się włącza raz nie

    Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

    prosiak_wej wrote:
    Sprawdź jeszcze kondensatory filtrujące zasilanie na płycie sygnałowej.


    zrobiłem recap całej płytki sygnałowej - kilkanaście sztuk kondensatorów. Większość 10uf 16V kilka 47uf 100v i nawet rodzynek 4.7uf 16V na szczęście całość miałem. Poprawiłem dla spokoju luty taśmy i wszystkich styków.

    całość po recapie jak niżej.

    Monitor LCD raz się włącza raz nie

    odpaliłem - całość pracuje OK - obserwuję zatem co dalej. Bo oczywiscie działa świetnie - zobaczymy na ile mu się poprawiło.
  • #11
    cezare123
    Level 5  
    prosiak_wej wrote:
    Jeżeli masz tester elementów, to go wylutuj i sprawdź. Jeśli ESR ma kosmicznie wysoki, to wlutuj inny nowy - 1000uF16V, 2200uF25V. Małe elektrolity w gałęziach zasilania mogą już zwierać, też warto się im przyjrzeć.


    kolego bardzo Ci dziekuję za "zmuszenie" mnie do sprawdzenia płytki sygnałowej - 95% informcji w sieci zawsze wskazuje na płytę zasilania jako przyczynę problemów. Po recapie kondensatprów na tej płytce małych elektrolitów - mnitor nie sprawia problemów żadnych.

    Niżej kilka wyników dla kondensatorów 10uF 16V

    pojemność : 10,66 UF ESR : 6,7 Vloss : 4,3%
    pojemność : 10,77 UF ESR : 5 Vloss : 2,6%
    pojemność : 11,8 UF ESR : 6,8 Vloss : 4,8%
    pojemność : 11,67 UF ESR : 4,4 Vloss : 2,5%
    pojemność : 10,65 UF ESR : 5,6 Vloss : 4,3%
    pojemność : 10,6 UF ESR : 8,8 Vloss : 5%

    także patrząc na tabelę - one miały już dobrze DOŚĆ.
    Monitor LCD raz się włącza raz nie
  • #12
    prosiak_wej
    Level 38  
    Cieszę się, że mogłem pomóc :)