Czesc,
Moje biurko elektrycznie podnoszone ma dość przestarzały układ sterowania. Zasilane przez transformator toroidally, jest cały czas pod napięciem, co oznacza, ze (dla leniwego człowieka*), ciągle pobiera prąd z gniazdka. Dodatkowo sterowanie silnikiem jest zrobione na przekaźniku (zwykły DC motor z jedną cewką - 2 przewody zasilające). Silnik zasilany jest napięciem 24V. Dodatkowo czas pracy tego sterowania to max 30s (tranzystor mocno się grzeje).
Stwierdziłem, że warto to zmienić, w końcu mamy 2020 rok
Zadania jakie sobie postawiłem:
1. Układ ma być zasilany z jednego ogniwa LiIon, kiedy jest nieużywany (uśpiony)
2. Gdy nastąpi wciśnięcie przycisku góra/dół, system powinien załączyć zasilanie 220V (przekaźnik 5V)
3. Gdy napięcie na ogniwie spadnie poniżej poziomu 3,8V system powinien załączyć 220V aby doładować ogniwo do 4,2V
4. Sterowanie silnikiem za pomocą mostka H
5. Zasilanie układów cyfrowych napięciem 5V (buck converter)
6. Pozostawienie transformatora wraz z prostownikiem jako napięcie dla silnika (ok 42V)
Wybrałem elementy, które posiadam:
1. Zasilanie 5V przełączalne na LiIon wraz z ładowaniem - LTC4067
2. Step down converter - LTC7138
3. Mostek H - DRV8842
Załączam schematy z prośbą o weryfikację. Schematy sa oparte o referencje z data sheet'ów:
Proszę o wszelkie uwagi dot powyższej koncepcji.
Kolejnym krokiem to wykonanie płytki drukowanej i testy
Pozdrawiam
M.
Ps. * - czemu leniwego, bo mogę zamontować zwykły włącznik sieciowy za 2zł i po każdej zmianie pozycji biurka wylączyć sterownik, ale ...
Moje biurko elektrycznie podnoszone ma dość przestarzały układ sterowania. Zasilane przez transformator toroidally, jest cały czas pod napięciem, co oznacza, ze (dla leniwego człowieka*), ciągle pobiera prąd z gniazdka. Dodatkowo sterowanie silnikiem jest zrobione na przekaźniku (zwykły DC motor z jedną cewką - 2 przewody zasilające). Silnik zasilany jest napięciem 24V. Dodatkowo czas pracy tego sterowania to max 30s (tranzystor mocno się grzeje).
Stwierdziłem, że warto to zmienić, w końcu mamy 2020 rok

Zadania jakie sobie postawiłem:
1. Układ ma być zasilany z jednego ogniwa LiIon, kiedy jest nieużywany (uśpiony)
2. Gdy nastąpi wciśnięcie przycisku góra/dół, system powinien załączyć zasilanie 220V (przekaźnik 5V)
3. Gdy napięcie na ogniwie spadnie poniżej poziomu 3,8V system powinien załączyć 220V aby doładować ogniwo do 4,2V
4. Sterowanie silnikiem za pomocą mostka H
5. Zasilanie układów cyfrowych napięciem 5V (buck converter)
6. Pozostawienie transformatora wraz z prostownikiem jako napięcie dla silnika (ok 42V)
Wybrałem elementy, które posiadam:
1. Zasilanie 5V przełączalne na LiIon wraz z ładowaniem - LTC4067
2. Step down converter - LTC7138
3. Mostek H - DRV8842
Załączam schematy z prośbą o weryfikację. Schematy sa oparte o referencje z data sheet'ów:
1. Step down |
2. 5V supply + LiIon |
3. H - Mostek |
4. Załączanie zasilania 220V |
Proszę o wszelkie uwagi dot powyższej koncepcji.
Kolejnym krokiem to wykonanie płytki drukowanej i testy

Pozdrawiam
M.
Ps. * - czemu leniwego, bo mogę zamontować zwykły włącznik sieciowy za 2zł i po każdej zmianie pozycji biurka wylączyć sterownik, ale ...

Cool? Ranking DIY