Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie licznika pod inwerter

maxdax 18 Oct 2020 03:04 747 11
    maxdax
    Level 11  
    Witam
    Zakupiłem licznik energii model SDM72DR i chciałbym go podłączyć pod inwerter, aby móc widzieć ile kWh inwerter naprodukował.

Kolejność modułów w rozdzielni AC przy inwerter że mam następującą, ogranicznik, różnicówka 3f, wył. ndprądowy 16A, i kabel połączeniowy do inwertera. Czy ma znaczenie w którym miejscu wepnę licznik. Czy przewód idący z inwertera podłączam do górnych zacisków?
    madamsz1
    Level 39  
    maxdax wrote:
    ile kWh inwerter naprodukował

Tego to nie będziesz wiedział, bo rozliczy Ci to zakład po stanie licznika głównego pozycja 180 i 280 no i jeszcze x0,8. Ale jak sobie go podłączysz do wyjścia falownika to będziesz miał obraz tego ile wyprodukował, a ile wziął na własne potrzeby w nocy.

Dodano po 2 [minuty]:

Ooo, i to jest chyba licznik jednokierunkowy, to policzy Ci wszystko razem. Pewnie doda wyprodukowaną plus zużytą na potrzeby własne.
    Tak zaciski przychodzące od góry odbiorniki od dołu. Falownik od góry.
    slawo12311
    Level 18  
    Z tego co autor pisze to zrozumiałem że chce kontrolować produkcję z inwertera ale pytanie po co? Chyba każdy inwerter ma jakiś wyświetlacz który pokazuje ile wyprodukował energii lub aplikację.

Jeśli faktycznie jest potrzeba go opomiarować to wpinasz licznik szeregowo w dowolnym miejscu tej rozdzielnicy od PV, może być że kabel z inwertera podpinasz pod górne zaciski a dolne mostkujesz z tym aparatem do którego poprzednio były wpięte przewody inwertera.
    maxdax
    Level 11  
    Chcę kontrolować konsumpcję własną, ale też ciekawość jaka będzie rozbieżność między inwerter em a licznikiem operatora.
    slawo12311
    Level 18  
    Konsumpcji własnej w ten sposób nie zmierzysz, jeśli chcesz możesz w głównej rozdzielni domu zamontować licznik tak aby zliczał zużycie energii w domu ale żeby nie zliczał tego co inwerter oddaje. Wtedy możesz porównywać Wskazania licznika tauronu, tego licznika i liczydła w inwerterze. Można wtedy określić poziom autokonsumpcji
    madamsz1
    Level 39  
    Tak jak pisałem, ale ... to jest licznik jednokierunkowy nie wiem jak się zachowa przy poborze własnym inwertera. Elektroniczne liczniki jednokierunkowe z zasady sumują wszystko co im "piknie", dlatego pewnie wyprodukowane i doda do tego pobrane przez Inwerter na potrzeby własne i może wynik być zafałszowany. Nie wiadomo jak wielka jest ta konsumpcja własna, ale jest :).
    3301
    Level 33  
    maxdax wrote:
    Chcę kontrolować konsumpcję własną, ale też ciekawość jaka będzie rozbieżność między inwerter em a licznikiem operatora.

Konsumpcję własną żaden licznik nie zmierzy bezpośrednio, można ją wyliczyć: konsumpcja = produkcja z falownika minus wskazanie 2.8.0 z licznika OSD
    madamsz1
    Level 39  
    3301 wrote:
    Konsumpcję własną żaden licznik nie zmierzy bezpośrednio

Dlaczego?, jeżeli podłączył by bezpośrednio przy falowniku licznik dwukierunkowy to wynik będzie miał tylko z produkcji i konsumpcji własnej falownika.
    3301
    Level 33  
    Myślę że "konsumpcji własnej falownika" to nikt do niczego nie potrzebuje tu chodzi o konsumpcję własnej energii z instalacji PV
    madamsz1
    Level 39  
    Przy takim założeniu masz rację :)
    maxdax
    Level 11  
    Tak chce sobie wyliczyć auto konsumpcję.
    Pytanie czy licznik SDM72DR jest licznikiem jedno kierunkowym i czy ktoś może mi to potwierdzić?
    slawo12311
    Level 18  
    Kolega 3301 już napisał w jaki sposób to obliczyć, do tego nie potrzebujesz instalować licznika, masz licznik w inwerterze.
    Co do pytania - SDM72DR jest jednokierunkowy