Witam Panowie, mam do wykonania instalację elektryczną w budynku i na rysunku pokazałem jak to będzie wyglądać. Budynek ma 3 kondygnacje: piwnicę, parter i piętro. Budynek stoi na wsi, złącze jest napowietrzne (TN-C), zabezpieczenie na elewacji to 3x25 A. Inwestor chce wymiany instalacji tylko na parterze, bo tam będzie mieszkał a reszta ma zostać bez zmian. Od nowej instalacji (czyli tej tylko na parterze) oczekuje aby były zamontowane różnicówki. Piętro jak i piwnica ma po jednym zabezpieczeniu przewodem 2x2,5mm² Cu (gniazdka mieszane z oświetleniem). Od zabezpieczeń na elewacji wychodzi WLZ o przekroju 6mm² i idzie pod licznik. Na parterze także był przewód mieszany 2x2,5mm, obecnie będzie wycięty i poprowadzona będzie instalacja 3 przewodowa oraz 5 przewodowa.
To co się rzuca w oczy to w nowych instalacjach przewód PEN jeśli chcemy go dzielić powinien mieć minimum 10mm². Tutaj za nic w świecie nie można wymienić WLZ na większy przekrój - inwestor upiera się i koniec. Nowe podłogi juz zalane itp.
Stąd moje pytania :
1. Czy uziemiając punkt podziału za licznikiem nie będzie przeszkadzać rozmiar PEN (obecny stan który jest zastany) 6mm? Wiem, że najepiej byloby wymienić WLZ ale tak jak mówię to jest sytuacja zastana której nie mogę zmienic
2. Rozumiem, że stara instalacja na piętrze i piwnicy zostaje bez zmian - podłączenie od razu zza licznika jako dwuprzewodowa instalacja jeszcze przed podziałem PEN bo w sumie nic w niej nie będę zmieniał(inwestor także nie chce jej tykać)?
3. Jeśli będę chciał tu zastosować ochronniki to mam zastosować te do nowej instalacji TNCS ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
To co się rzuca w oczy to w nowych instalacjach przewód PEN jeśli chcemy go dzielić powinien mieć minimum 10mm². Tutaj za nic w świecie nie można wymienić WLZ na większy przekrój - inwestor upiera się i koniec. Nowe podłogi juz zalane itp.
Stąd moje pytania :
1. Czy uziemiając punkt podziału za licznikiem nie będzie przeszkadzać rozmiar PEN (obecny stan który jest zastany) 6mm? Wiem, że najepiej byloby wymienić WLZ ale tak jak mówię to jest sytuacja zastana której nie mogę zmienic
2. Rozumiem, że stara instalacja na piętrze i piwnicy zostaje bez zmian - podłączenie od razu zza licznika jako dwuprzewodowa instalacja jeszcze przed podziałem PEN bo w sumie nic w niej nie będę zmieniał(inwestor także nie chce jej tykać)?
3. Jeśli będę chciał tu zastosować ochronniki to mam zastosować te do nowej instalacji TNCS ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi