logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wycieraczki BMW E39 przedlift - niska prędkość, przekaźnik, silnik - co jest nie tak?

Arturoestebano 18 Paź 2020 22:54 2448 5
REKLAMA
  • #1 18986450
    Arturoestebano
    Poziom 7  
    Ocena: 70
    Witam , mam problem z moja bmka , chodzi o wycieraczki . Od jakiegoś tam czasu szwankowały tzn gdy załączyłem wycieraczki , one powoli ale to powoli działały , aż po takich 3cyklach i wróciły so stanu Normalnego . Ostatnio jechałem autem W deszcz a Tu lipa nie działają wycieraczki , z ledwością się kręciły , potem na drugi dzień chce jechać , zrobiły jeden cykl gdy je załączyłem , potem nie działały na 1-2 biegu , a na 3 chodziły , i po chwili już Wgl nie działają. Sprawdziłem silnik wycieraczek była tam woda , ponieważ miałem kanał zatkany , spuściłem ta wodę , wysuszylem silniczek i nic , dodam ze dochodzi napięcie na dwa piny po załączeniu wycieraczek 3v rozkręciłem filtr prawy od powietrza odkręciłem osłonę z góry , i znalazłem przekaźnik który odpowiada za wycieraczki .dochodzi tam 12 v , gdy dałem + na jednych z pinów przez żarówkę to wycieraczki działały hak należy .. dodam jesscze ze po daniu z 8-10razy spryskiwaczy , działają a po tych 10razach nie dają o sobie znaku , i mam takie pytanie odpowiada za te wycieraczki jeszcze jakiś przekaźnik , co mógłbym zrobić żeby problem rozwiązać ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18988078
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Napraw zatarty mechanizm
  • REKLAMA
  • #4 18989629
    vickier
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie w temacie wycieraczek, ale jak miałeś zatkany kanał, to lepiej sprawdź sobie jak wygląda serwo (jest pod obudową filtra kabinowego od strony kierowcy), bo się możesz zimą zdziwić jak serwo zamarznie, ewentualnie jak ci zassie wodę do silnika
  • REKLAMA
  • #5 18992414
    Arturoestebano
    Poziom 7  
    Ocena: 70
    Dzięki za poradę , sprawdzę , chodź woda powinna odparować , chodź zbizalaja się niskie temp , a przyczyna wycieraczek był przekaźnik brązowy , dolny styk pykał , a górny nie , jak dotknąłem czymś go załączyłem to działały wycieraczki .
  • #6 18992989
    vickier
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Niestety, ale tam jest takie miejsce, że jak masz zatkane odpływy, to woda nie odparuje - będzie się zbierać, na skutek czego serwo stoi w wodzie,niestety standardowa przypadłość e39, a jak stoi w wodzie to jest raczej do wymiany.
    Nie polecam wymiany na używane, bo niestety większość jest właśnie w stanie po zalaniu.
    Zakładam, że nigdy tam nie zaglądałeś?
    Jakby co nas szybko znaleziony filmik jak się do tego dobrać: https://www.youtube.com/watch?v=jx30AY0JLuo
    Daj znać z ciekawości jak wyglądała sytuacja u ciebie
REKLAMA