Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Naped faac740 problem wyłącza bezpiecznik i RCD

robertkudelka 19 Oct 2020 15:52 510 9
  • #1
    robertkudelka
    Level 3  
    Mam taki problem z napędem faac 740.

    Otóż momencie jeśli jest sucho nic się nie dzieje natomiast po kilku dniach deszczowych wywala mi korki obwód od bramy.

    Byłem przekonany że Kabel odkopałem kable no fakt były troszkę w ziemi i wilgotne wysuszyłem założyłem nowy peszel i zaizolowalem dopoki nie podlaczylem kabla do napedu wszystko ok. (Nie wybija)

    Jak podlacze od razu wali roznicowka://

    Już sam nie wiem co może być przyczyną dodam że dzieje się to tylko po deszczu w środku napędu nie ma wilgoci ani wody.

    Nie pamiętam czy Kabel od uziemienia był podłączony wcześniej czy nie czego mam podłączyć czy nie podłączać??
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    #7
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Możesz jeszcze - dla absolutnego wyeliminowania kabla - podłączyć napęd przedłużaczem do gniazdka ściennego z PE.
    PS do postu niżej - zobacz czy w lampie nie masz akwarium - raz tak miałem...
  • #8
    robertkudelka
    Level 3  
    No tak. Dzieki Panowie jutro sprawdze to. Gdzies tez czytalem na forum podobny przypadek ze lampa robila problem

    Dodano po 3 [godziny] 13 [minuty]:

    Winylov wrote:
    Jeśli tak jest, to kabel raczej ok. Odłącz wtyczkę silnika i lampy. Podłącz zasilanie L,N,PE i zobacz czy wybija.

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    Naped faac740 problem wyłącza bezpiecznik i RCD
    Wiesz o którą wtyczkę mi chodzi? Lampa Motor?


    Dodano po 34 [minuty]:

    Odlaczylem ta wtyczke z silnikiem i lampka i dalej efekt ten samjak tylko przelacze bezpiecznik od bramy wywala go i roznicowe tez:/

    Przypomne ze problem byl tylko po deszczach a teraz padalo tydzien wiec dalej wywala:/jak jest sucho to nawet ciezko zdiagnozowac
  • Helpful post
    #9
    User removed account
    Level 1  
  • #10
    robertkudelka
    Level 3  
    Problem rozwiązany to napędu szedł jeszcze jeden Kabel zasilający który szedł do bramki do oświetlenia lampki. Był łączony za domofonem za izolowane w termokurczach. Ale czasami dotykał mokrej cegły w środku bo ogrodzenie z klinkieru i tam był problem znajomy elektryk wynalazł:))) w zyciu bym tam nie szukal.

    Wielkie dzięki za podpowiedzi

    Dodano po 34 [sekundy]:

    Znajomy elektryk znalaz problem okazało się że Kabel był podłączony dodatkowo do lamp ki która miała łączenie za domofonem i tam było zwarcie