Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PI6512TFN indukcja - Błąd EA załącza się tylko panel

KHRIS 20 Oct 2020 21:39 9678 2
    KHRIS
    Level 10  
    Dostałem do naprawy indukcję Amica PI6512TFN.
    Początkowo po załączeniu zasilania waliło zabezpieczenie prądowe. Uszkodzone były oba mostki prostownicze Graetza. Po wymianie korków nie wali, ale na lewej stronie po podaniu zasilania wyświetla błąd EA, po prawej początkowo po załączeniu płyty pojawiał się błąd E5. Obecnie na wszystkich polach zaraz po podłączeniu do zasilania wyświetla EA, daje się włączyć, ale nie można uruchomić żadnego pola.

Przejrzałem forum, ale nic konstruktywnego nie znalazłem. Jedyna rada to wymienić modul - to już lepiej wyrzucić i kupić nową. Czy ktoś pokusiłby się o próbę naprawy, a może to rzeczywiście jak piszą inni złom i dać sobie spokój?
    KHRIS
    Level 10  
    :arrow: tomekziemba dzięki za linki, ale już je widziałem. Niestety zawarte tam informacje nie wnoszą do sprawy nic pozytywnego. Wniosek - wymiana modułów. Ta Amica to musi być straszne g....

Czy może ktoś z kolegów, którzy na co dzień naprawiają te płyty może poradzić czy jest w ogóle sens zagłębiać się w próbę naprawy. No i jeszcze jedno czy to oby na pewno problem w modułach mocy czy może w module sterowania?