Witajcie. Tak się zastanawiam. Montując podwójne gniazdo z z bolcem w sieci TN-C stosując zerowanie i zasadę faza po lewej stronie, to góra gdy będzie podłączone urządzenie będzie miało fazę z prawej strony wtyczki. Ma to jakieś znaczenie dla urządzeń typu komputery, pralki, lodówki, żelazka? Muszę zrobić zerowanie tego gniazdka ale tak się zastanawiam czy polaryzacja ma znaczenie. Bo ja to będę wiedział, żeby urządzenia w 1 klasie ochronności podłączać do "dolnego" gniazdka ale reszta domowników? Przecież w urządzeniach 2 klasy ochronności jako tako to nie dotyczy. A jak się sprawa ma z 1 klasą ochronności i podwójnym gniazdkiem gdzie jedno będzie ok a drugie na odwrót? Może się jakieś urządzenie uszkodzić? W szkole niestety czegoś takiego mnie nie uczyli, a teraz robi się głównie instalacje TN-S. A jak już się spotyka TN-C to od razu się przerabia na TN-S. Jestem młody jakieś tam doświadczenie mam, ale tego nikt mi nigdy nie powiedział i nie wiem jak to jest. Szukałem schematów lodówek, żelazek itp. jak to jest podłączone i moim zdaniem ma duże znaczenie. Tylko co z tego jak jest nawet sieć TN-S i to gniazdko też przecież nie jest spolaryzowane. Ta sama sytuacja jest wtedy.