Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szyfrator DS-KD-KP Hikvision w wideodomofonie.

gaceqq 21 Oct 2020 08:29 6372 56
Optex
    gaceqq
    Level 10  
    Witam,

zakładam ponownie identyczny temat jak był już na forum pod linkiem:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3686142.html

Temat został zamknięty ale nie zostały udzielone żadne odpowiedzi oprócz monologu samego autora a mam taki sam problem i kilka pytań a niestety materiałów w internecie brak oprócz jednego filmiku na Youtube, który jednak nie daje wyczerpującej informacji.

Więc przedmiotem dyskusji jest:
    jednostka wewnetrzna: DS-KH6320-WTE1
    modul zewnetrzny: DS-KD8003-IME1
    szyfrator: DS-KD-KP

Jak już autor zamkniętego wątku napisał - "W wideodomofonie tym można utworzyć 3 hasła publiczne i po jednym prywatnym dla każdej jednostki wewnętrznej (jeśli w systemie mamy np 2 monitory - można ustawić 2 hasła prywatne)."

Pierwsze moje pytanie dotyczy formatu wprowadzanego pinu. Stosując metodę prób i błędów doszedłem do tego, że kod trzeba wpisać w formacie #xxxxxx# co jest dość uciążliwe z tymi #. Na filmiku który znalazłem na youtube kod dostępu jest wprowadzany w formacie xxxxxx#. Czy ktoś może wie jak to można zmienić albo od czego to zależy ?

Moduł bramowy DS-KD8003-IME1 posiada 2 przekaźniki. Czy może ktoś się orientuje czy można z klawiatury otwierać innym kodem każdy przekaźnik - bramę i furtkę ?

Mam jeszcze kilka innych pytań ale nie wiem czy ktoś da mi radę pomóc i jest zorientowany w temacie. Będę wdzięczny za pomoc.

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
    karaib
    Level 11  
    Podbijam temat bo mam dokładnie te same pytania.
  • Helpful post
    Alpha
    Level 24  
    System Hikvision wydaje się bliźniaczo podobny do Vidos One, który ostatnio instalowałem. Opisane przez Ciebie informacje dodatkowo to potwierdzają: format kodu #xxxxxx# i brak obsługi drugiego przekaźnika z klawiatury (drugim kodem).
    System ma spory potencjał, ale wg mnie soft jest jeszcze mocno ograniczony.
    Te # w kodzie rzeczywiście denerwują, dodatkowo nie można zdefiniować innej długości kodu niż 6 cyfr.
    Szkoda, że otwierając drugi przekaźnik (z poziomu monitora) usłuszymy ten sam komunikat słowny, co przy pierwszym przekaźniku ("Drzwi otwarte").
    Czy moduł główny posiada wejścia alarmowe? Sprawdź przy okazji ich działanie, szczególnie tego odpowiedzialnego za sygnalizację otwartej furtki. W Vidos'ie nic z tym sygnałem nie zrobimy (brak możliwości skonfigurowania jakiejkolwiek reakcji, poza sygnalizacją w aplikacji na PC).
    gaceqq
    Level 10  
    W necie znalazłem tylko 2 filmiki poruszające konfigurację tego szyfratora. Poniżej linki bo może się komuś przyda.

https://zasobygwp.pl/redirect?sig=2a3a1750fff...mViNVd2WlNUQQ==&platform=app_android&brand=o2

https://zasobygwp.pl/redirect?sig=4aed460e01e...kh1M3BNOVpHYw==&platform=app_android&brand=o2

Dodano po 4 [minuty]:

Alpha wrote:
    System Hikvision wydaje się bliźniaczo podobny do Vidos One, który ostatnio instalowałem. Opisane przez Ciebie informacje dodatkowo to potwierdzają: format kodu #xxxxxx# i brak obsługi drugiego przekaźnika z klawiatury (drugim kodem).
    System ma spory potencjał, ale wg mnie soft jest jeszcze mocno ograniczony.
    Te # w kodzie rzeczywiście denerwują, dodatkowo nie można zdefiniować innej długości kodu niż 6 cyfr.
    Szkoda, że otwierając drugi przekaźnik (z poziomu monitora) usłuszymy ten sam komunikat słowny, co przy pierwszym przekaźniku ("Drzwi otwarte").
    Czy moduł główny posiada wejścia alarmowe? Sprawdź przy okazji ich działanie, szczególnie tego odpowiedzialnego za sygnalizację otwartej furtki. W Vidos'ie nic z tym sygnałem nie zrobimy (brak możliwości skonfigurowania jakiejkolwiek reakcji, poza sygnalizacją w aplikacji na PC).

Mam identyczne wnioski dotyczące Hika.
    Alpha
    Level 24  
    gaceqq wrote:
    Mam identyczne wnioski dotyczące Hika.

W takim razie za to samo w Vidosie zapłacimy mniej. Na instrukcję instalatora dla obu systemów trzeba jeszcze poczekać, podobno ciągle "się pisze" ;).
  • Optex
    gaceqq
    Level 10  
    Witam,

napisałem na priv do kolegi m_joker, który założył pierwszy temat na forum o szyfratorze o którym jest w temacie. Napisałem do niego ponieważ mam problem i ustaliliśmy, że lepiej będzie pisać na forum bo może komuś się przyda.

Ja podłączyłem elektrozaczep do stacji bramowej i mam problem ponieważ jak otwieram furtkę to wyłącza się wideofon. Na początku wszystko działało ok ale tak samo miałem na stole. Po kilku dniach zabawy też mi się wyłączał wideofon przy otwieraniu ale wtedy myślałem że to może wina połączenia. Poleżał kilka dni w garażu i zamontowałem. Chwile było ok a potem znów wyłączanie. Myślę że to coś z zasilaniem a dokładnie to że podpiąłem zasilanie ze stacji bramowej a nie tak jak jest w instrukcji czyli przez oddzielny zasilacz. Sposób mojego podłączenia jest taki:

Szyfrator DS-KD-KP Hikvision w wideodomofonie. Szyfrator DS-KD-KP Hikvision w wideodomofonie.

kabel zielony i zielono biały jest do otwierania bramy. A skoro już jestem przy bramie to otwiera mi się dokładnie po 15 sekundach od naciśnięcia przycisku w aplikacji hik i na panelu w domu więc myślę, że to jest gdzieś w ustawieniach w Ivms ??

W tej chwili czyli w dzień niby się nie wyławiacza wideofon przy otwieraniu furtki więc wnioskuję, że to dzieje się w nocy (wczoraj montowałem w dzień i właśnie pod wieczór zaczęło się to dziać) jak jest włączone podświetlanie stacji bramowej i szyfratora ale to jeszcze będę testował. Co o tym myślicie ?
    m_joker
    Level 15  
    Więc widzę, że zrobiłeś tak jak myślałem. Zaciski 12V i GND służą do zasilania stacji bramowej w przypadku gdy nie ma zasilania POE czyli po skrętce ( a zasilanie masz pewnie po skrętce POE ?, jakiej mocy masz zasilanie POE ).
    Na tych zaciskach owszem, będziesz miał jakieś napięcie, ale szczątkowe przedostające się z POE.
    Poki w dzień działa, to w nocy, po załączeniu się podświetlenia wideodomofon może się wyłączyć.
    Masz możliwość podłączenia jakiegoś zewnętrznego zasilacza? Czy kabelki już położone do bramy?

Co do czasu otwarcia, to w IVMS jest jego regulacja, ale reguluje się czas na jaki ma działać przełączenie styków przekaźnika, a nie po jakim czasie ma zadziałać.

Dodano po 36 [minuty]:

@gaceqq sterowanie bramą widzę też, że podłączyłeś pod NC a nie NO, dlatego pewnie otwiera Ci się po 15sek bo po tym czasie przekaźnik wraca do położenia NC
    . Poza tym jak widzisz, wideodomofon ma jeden zacisk COM dla obu przekaźnikow, co jest jego wielką wadą. W tym przypadku Twoja brama dostaje 12V i nie wiem jaki moze mieć to na nią wpływ, bo zazwyczaj działają one na zwarcie zacisków. Ja u siebie dawałem dodatkowy przekaźnik by odseparować wyjścia przekaźnikowe.
    gaceqq
    Level 10  
    Witam,

dziękuję za odzew. Zasilanie stacji bramowej mam po skrętce na switchu Hik DS-3E0505P-E więc tu jest chyba ok. Faktycznie teraz w nocy nie działa więc przyczyna jest jasna. Mam drugą wolną skrętkę doprowadzoną do stacji bramowej bo w instrukcji pisze, że zasilanie do elektrozaczepu należy poprowadzić z zasilacza 12V i dałem na wszelki wypadek 2 skrętki.
    Jutro kupię zasilacz i podłącze na zasilaczu. Brama jak piszesz działa na zwarcie zacisków. Sprawdziłem napięcie na tych przewodach do bramy - tam pokazuje jakieś śladowe ilości podczas włączenia przekaźnika ale to dziwne bo tam teoretycznie powinno być 12v zgodnie z tym co piszesz bo com jest połączony z zaciskiem 12v - może coś źle mierzę ? Czyli w przypadku zastosowania zasilacza będę miał tam też napięcie ? Z tą bramą to ja mam bardziej skomplikowaną sytuację po ja to wyjście z modułu bramowego podłączam do Supli bo mam już sterowanie zrobione.
    Alpha
    Level 24  
    gaceqq wrote:
    Sprawdziłem napięcie na tych przewodach do bramy - tam pokazuje jakieś śladowe ilości podczas włączenia przekaźnika ale to dziwne bo tam teoretycznie powinno być 12v zgodnie z tym co piszesz bo com jest połączony z zaciskiem 12v - może coś źle mierzę ? Czyli w przypadku zastosowania zasilacza będę miał tam też napięcie ?.

Kolego, przedstaw nam schemat podłączenia, bo nie można Cię zrozumieć, co gdzie i jak mierzysz. Ten sprzęt trochę kosztuje, szkoda by było....
    gaceqq
    Level 10  
    U góry jest zdjęcie. Mierzę na przewodzie zielonym (COM) i biało-zielonym (NO2) podczas załączenia przekaźnika i wartość jaką mi pokazuje to jest około 0,5V.

Alpha
    Level 24  
    gaceqq wrote:
    Mierzę na przewodzie zielonym (COM) i biało-zielonym (NO2) podczas załączenia przekaźnika i wartość jaką mi pokazuje to jest około 0,5V.

Przede wszystkim usuń to połączenie między 12VDC a COM, kolega @m_joker już Ci wyjaśniał, że jest niewłaściwe! Nie służy ono do zasilania rygla (i niczego innego, bo to wejście, a nie wyjście).
    A już na marginesie dodam, że nie może być żadnego napięcia na zwartych przez styki przekaźnika sondach miernika.
    m_joker
    Level 15  
    To źle mierzysz, bo to ten sam potencjał. Możesz zmierzyć pomiędzy no2 i GND.

@Alpha spotykałem się z opiniami instalatorów, że czasami działa elektrozaczep podłączany z wejścia 12V i GND, co nie zmienia faktu, że nie do tego te zaciski zostały stworzone.

@gaceqq dołóż zasilacz, wykorzystaj te 2gą skrętkę i będzie ok. Oczywiście nie podłączają już tego pod zaciski 12V i GND
    gaceqq
    Level 10  
    Alpha wrote:
    bo to wejście, a nie wyjście).

Pomyłka w instrukcji ??

m_joker
    Level 15  
    Zmierz więc napięcie na GND i 12v
    gaceqq
    Level 10  
    m_joker wrote:

Może dlatego że mierzę to po 20m kabla (1 para skrętki) jest spadek napięcia. Sam pisałeś że musiałeś zastosować przekaźnik bo masz 12V.

Dodano po 1 [minuty]:

m_joker wrote:

Mierzyłem i tam jest 12v (teraz nie mam tam dostępu).
    m_joker
    Level 15  
    gaceqq wrote:
    m_joker wrote:

Może dlatego że mierzę to po 20m kabla (1 para skrętki) jest spadek napięcia. Sam pisałeś że musiałeś zastosować przekaźnik bo masz 12V.

Dodano po 1 [minuty]:

m_joker wrote:

Mierzyłem i tam jest 12v (teraz nie mam tam dostępu).

Ale przekaźnik montowałem w innym celu 😁
    A jeśli obie sondy miernika włożysz do jednej dziurki w gniazdku, to pokaże Ci napięcie? To to samo co no2 i GND w momencie zwarcia styków - zadziałania przekaźnika
    gaceqq
    Level 10  
    witam,
    jutro będę miał zasilacz i chciałbym podłączyć właściwie ten elektrozaczep i bramę. Czy mogę prosić o info jak to mam dokładnie podłączyć na oddzielnym zasilaczu ? Do bramy potrzebuję sygnał beznapięciowy. W przyszłości jeszcze chciałbym założyć przycisk exit o wewnątrz posesji. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Alpha
    Level 24  
    Tu masz dwa schematy. Pierwszy, gdy połączysz masy obu urządzeń, a drugi separowany (i taki też Ci radzę).
    Przycisk wyjścia podłączasz pomiędzy GND stacji bramowej a odpowiednie wejście alarmowe zgodnie z instrukcją (zdaje się nr3).
    Dioda widoczna na pierwszym schemacie oczywiście powinna się też znaleźć na drugim (prostownicza np 1N4002...7).
    m_joker
    Level 15  
    Również zalecam 2 układ. Masz wtedy idealnie odseparowany obwód sterujący brama (o tym przekaźniku u siebie właśnie pisałem).

Kolego @Alpha nie wiem tylko po co ta dioda?
    Hmm i powiedz mi jakie są argumenty za tym, by sterować "-" a nie "+"?
    gaceqq
    Level 10  
    ok, muszę strawić ten schemat. Jaką dokładnie kupić diodę i przekaźnik ?
    m_joker
    Level 15  
    gaceqq wrote:

Przekaźnik taki by Ci się w obudowie zmieścił 😁 cewka na 12VDC

Ja mam taki
    34.51.7.012.4010 Finder
    Alpha
    Level 24  
    m_joker wrote:
    Kolego @Alpha nie wiem tylko po co ta dioda?
    Hmm i powiedz mi jakie są argumenty za tym, by sterować "-" a nie "+"?

Dioda stłumi ewentualne przepięcia generowane przez cewkę elektrozamka. Gdy jej nie będzie, na stykach przekaźnika mogłoby pojawić się szkodliwe iskrzenie. W zestawie z domofonem/wideodomofonem często dołączane są te diody lub warystory na napięcie ok. 20V. Warto je stosować.
    W schemacie nr2 polaryzacja zasilacza nie ma znaczenia (inaczej: czy sterujemy "+" czy "-"), ale po zmianie musimy również odwrócić diodę.
    gaceqq
    Level 10  
    m_joker wrote:
    gaceqq wrote:

Przekaźnik taki by Ci się w obudowie zmieścił 😁 cewka na 12VDC

Ja mam taki
    34.51.7.012.4010 Finder

Prezkaźnika nie będę montował przy stacji bramowej ale w domu więc miejsca mam sporo. Tak się jeszcze zastanawiam czy ma znaczenie czy zasilacz jest AC czy DC ?
    m_joker
    Level 15  
    gaceqq wrote:
    czy zasilacz jest AC czy DC ?

To zależy od elektrozaczepem. Tylko pamiętaj też wtedy o napięciu cewki przekaźnika.
    gaceqq
    Level 10  
    Na elektrozaczepie jest napisane, że może być AC i DC. Chodziło mi o stację bramową — czy dla niej jest to obojętne.
    m_joker
    Level 15  
    Ale stacje bramowa mówiłeś że masz zasilona POE? Więc jakie to ma znaczenie?
    Alpha
    Level 24  
    gaceqq wrote:
    Tak się jeszcze zastanawiam czy ma znaczenie czy zasilacz jest AC czy DC ?

Zasilacz 12V na moim schemacie mógłby być AC, uzyskałbyś wtedy charakterystyczne bzyczenie podczas otwarcia furtki, ale musiałbyś wtedy ten dodatkowy przekaźnik zastosować również w wersji z cewką 12V AC (co może być problemem), lub moduł przekaźnikowy z prostownikiem.
    gaceqq wrote:
    Chodziło mi o stację bramową — czy dla niej jest to obojętne.

Zaczynam się obawiać, że ten wątek będzie się ciągnął i ciągnął... ;)
    m_joker
    Level 15  
    Kolego @Alpha, też mam takie wrażenie 😁

Kolego @gaceqq, stacja bramowa TYLKO 12VDC, ale skoro masz po POE to tak zostaw.
    Dodatkowy zasilacz będzie służył tylko do elektrozaczepu, więc nie ma znaczenia czy AC czy DC. Tylko pamiętaj, że jaki zasilacz wybierzesz, to też taki przekaznik (napięcie cewki).
    gaceqq
    Level 10  
    Aż się boję zadać kolejne pytanie :)

Czy na schemacie bez bez dodatkowego przekaźnika (ten u góry) na zaciskach SBS i GND w momencie załączenia przekaźnika stacji bramowej będzie napięcie ?
    Alpha
    Level 24  
    I słusznie - powinieneś zacząć się bać, bo odpowiedź na to pytanie już padła.
    Ja natomiast zaczynam się bać o losy tych urządzeń.. :)

PS: Myślałem, że ustaliliśmy już, że będziesz trzymał się schematu nr2. Zresztą przestaję rozumieć, co Ty tam kombinujesz.