Dzień dobry. Widziałem pewien filmik na youtube odnośnie kryzowania i postanowiłem napisać o męczącym mnie problemie odnośnie tego zabiegu. Oto on: mam kilka wątpliwości co do zasady kryzowania grzejników i mam nadzieję, że na forum zostanie on rozwiązany. Na wcześniej wspomnianym filmiku pewien człowiek wykorzystał do kryzowania aplikację "Danfoss installer" i dzięki tej aplikacji po wprowadzeniu danych uzyskał wynik ze na grzejniku ma ustawić wartosc pokrętła na 5. Grzejników w pomieszczeniu miał trzy sztuki i na każdej ustawił wartosc 5 co mnie zdziwiło, gdyż na wszystkich innych filmikach, poradach, opisach na różnych forach jest zasada, że przy kryzowaniu ustalamy dla najbliżych grzejników od pieca najmniejszy zakres a do najbardziej oddalonych największy. Moje pytanie więc jest takie, że jeśli mieszkam w domku dwupiętrowym i mam wszędzie takie same grzejniki i takie same zawory i obliczenia ustawień zakresu kryzowania wykonam za pomocą aplikacji Danfoss i wyjdzie np. zakres pracy na 4 to we wszystkich grzejnikach w domu mam ustawić zakres pracy 4 i nie patrzeć na to, który jest najbliżej pieca a który najdalej?? Jak to jest? Obecnie w domu mam ustawione tak kryzowanie (oczywiście nie korzystałem z aplikacji bo nie miałem pojęcia, że taka istnieje), że grzejniki na parterze maja zakres 3 na pierwszym piętrze 5 a na strychu 7. Chciałbym dodać, że mam piec peletowy o mocy 12KW i steruje temperatura mieszkania za pomoca sterownika pokojowego. Poroszę o jakieś porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam