Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VCR Panasonic NV F65 - zasilacz

michalp3 13 May 2002 21:53 3218 9
    michalp3
    Level 11  
    Przetwornica w zasilaczu nie wzbudza się, wymieniłem 1uF/400V, STR'a, i dalej nic, sprawdziłem wszystkie C i R i nic. Przy odpalaniu słychać "próby" wystartowania przetwornicy ale po chwili nic. Nie mam schematu tego zasilacza (inne zasilacze są z 2 tranzystorami po stronie pierwotnej a mój jest z jednym). Czy to może być STR raz jeszcze, czy STR jest bardzo wrażliwy na awarie 1uF/400V?
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Mam schemat zasilacza Panasonic`a NV-G21 z jednym tranzystorem(Q11-2SB643) po pierwotnej stronie i STR-em 10006 oraz STK-iem5338 po wtórnej stronie.Czy to odpowiada temu co masz na warsztacie?
    michalp3
    Level 11  
    :roll: Nie jest to ten układ (mój jest na STR D6008 i 2SD1273, czy STR pali się momentalnie przy uszkodzeniu 1uF/400V?
    Stef
    Level 31  
    Tego zasilacza nie znam, ale w większości ten kondensator służy tylko do startu przetwornicy. I przeważnie traci pojemność, nie trafiłem do tej pory zwartego.
    oldboy
    Mam ten zasilacz na papierze.Sprawdź rezystory startowe :R03-56k,R23 i R24 po 470k.Wymień C14-47u/16V.Sprawdź diode Zenera D06-3V a po stronie wtórnej D13-16V.Przetwornica objęta jest sprzężeniem zwrotnym w obwód którego wchodzą:źródło nap.reg.IC03-SE013E i transoptor Q01-PC111 z którego sygnał jest podawany na p.1 IC01-STRD6008X.Może to Ci pomoże w ustaleniu usterki.Powodzenia!
    michalp3
    Level 11  
    Wszyskie w/w elementy sprawdzone i sprawne. Bardzo możliwe, że to jeszcze raz STR ale trochę boję się go wymieniać bo po poprzedniej wymianie odrazu się spalił. Czy mógł się spalić od uszkodzonego kondensatora startującego (1uF/400v), bo jak narazie to tylko on był uszkodzony.
    oldboy
    Na temat kondensatora 1u/400V mam takie samo zdanie jak Stef. Jezeli zdecydujesz się na wymianę STR-a to włącz zasilacz przy obniżonym napięciu(z autotrafa lub innego transformatora). Przy napięciu ok.~50V i bez obciążenia na wyj.zasilacza są w przybliżeniu takie same napięcia jak podczas normalnej pracy.Będziesz mógł łatwiej znaleźć ewentualną usterkę.Być może jest zwarcie po wtórnej stronie.Napięcia na złączu P01 zasilacza są takie same jak dla NV-J35.
    Stef
    Level 31  
    W pierwszym poście pisałeś że nie startuje, po wymianie 1 micro, przetwornica się zabezpieczała. Chyba coś z napięciem regulacji, jeżeli wywaliło STR'a! Sprawdż to i transoptor! A to uszkodzenie wyjdzie jeżeli zastosujesz się do rady OLDBOY'A i zasilisz to przez autotrafo. Jest jeszcze jeden sposób, w miejsce bezpiecznika żarówka, to tego zasilacza około 60W!
    Pozdrowienia.
    Emilus20
    Level 18  
    Jezeli slychac proby wystartowania to STR raczej jest dobry. Zprawc czy ktoras z galezi po wtornej stronie przetwornicy nie ma zwarcia. Sprawdz wszystkie diody zobacz czy elektrolity po wtornej stronie nie sa wylane.
    kaldach
    Level 17  
    Miałem niegdyś problem z takowym zasilaczam, ten objaw sugeruje uszkodzenie którejś z diod po stronie wtórnej.