Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MB ECONIC problem ze skrzynią automat Allison

Prezesz 25 Oct 2020 15:34 1191 5
    Prezesz
    Level 9  
    Witam wszystkich, posiadam Mercedesa Econica z skrzynia automat Allison. Nr VIN WDB9575431V220765
    Jest to auto do tankowania samolotów powietrznych, tak zwana dystrybucja. Auto ma przejechane 55 tys km.
    Problem jest z przełączaniem biegów, to znaczy przy bardzo wysokich obrotach przełącza bieg wyżej, chociaż nie zawsze czasami robi to bardzo ładnie płynnie. Ale przeważnie muszę podać naprawdę wysokie obroty około 2000 aby przerzucił bieg wyżej. Co jeszcze zauważyłem to ze przy zawracaniu gdzie beczka stawia opór bo cięgnie 3 osiową cysternę jest słaby i bardzo wolno jedzie. Dodam jeszcze ze auto ma ogranicznik do 30km/h oraz przystawkę która napędza pompę.
    Słyszałem ze w tej skrzyni są filtry oleju, i zastanawiam się nad wymiana oleju i tych filmów, może ktoś wie co ile tysięcy wymienia się olej i filtry w takiej skrzyni. Dodam jeszcze ze auto ma mały przebieg ale dużo pracuje na wolnych obrotach podczas tankowania przelewania itd. Mam nadzieje ze zrozumiałe opisałem problem.
    Bardzo proszę o jakieś wskazówki informacje.
    Pozdrawiam
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Proszę dane konserwacyjne poniżej. Ale wydaje mi się że bez diagnostyki nie obejdzie się. Skrzynie te korzystaj z parametru mocy ( momentu obrotowego) silnika i na tej podstawie dokonują wyboru momentu zmiany biegu. Z twojego postu wynika że silnik stracił moc wiec trzeba było by się tym objawom przyglądnąć.
    Prezesz
    Level 9  
    Dziękuje bardzo za te informacje serwisowe, teraz nawet chyba sam wymienię olej. Bo tyle co zrozumiałem wymiana oleju jest co 48 miesięcy) a tyle co wiem olej nie byłem wymieniany w tym aucie od nowości, (auto jest chyba 2001 rok jak dobrze pamietam) I jak dobrze zrozumiałem olej się wlewa tam gdzie wkładana jest miarka do poziomu oleju. Czy kiedyś wymieniałeś filtry w takiej skrzyni jest to coś skomplikowanego ?
    I raczej obstawia ze będzie to winna oleju i filtrów bo on tak jakby sprzęgło się ślizgało taki robi wrażenie. Ale są dni co przełącza płynie. Jeszcze raz dziękuje :)
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Tak jak wspomniałem powyżej. Miałem podobny przypadek w VW Bus gdzie została również zamontowana skrzynia automatyczna. I tam po diagnostyce okazało się że silnik nie uzyskiwał pożądanego momentu obrotowego. Były też błędy komunikacyjne połączenia miedzy modułami. Bieg przerzucał dopiero po gwałtownym ujęciu pedału gazu. Niestety wydaje mi się że bez diagnozy się nie obejdzie.