Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek

matys2392 26 Oct 2020 01:54 1713 8
    matys2392
    Level 8  
    Witam,
    założyłem temat ponieważ mam problem z dźwiękiem, a raczej jego brakiem. Po aktualizacji Windowsa przez Windows Update i restarcie komputera, w dolnym prawym rogu ekranu pojawił mi się głośniczek z symbolicznym "x" (Nie podłączono głośnika ani słuchawek) jak na zdjęciu poniżej.

Próbowałem odinstalować aktualizacje windowsa i niestety bez skutku. Szukałem również najnowszych sterowników do mojej płyty głównej, realtek'a oraz korzystałem z sterowników producenta Lenovo. To również nie przyniosło skutku i nadal brak dźwięku.

Nie mając już pomysłu uciekłem się do sformatowania i zainstalowania windowsa na nowo. Gdy zainstalowałem system na nowo, dopóty dźwięk był dopóki Windows Update nie zaktualizował systemu.

Mój sprzęt to:
    Lenovo Ideapad L340 Gaming
    System Windows 10 HOME 64bit
    RAM 8GB
    Intel Core i7-9750H
    GeForce GTX 1650

Poniżej zamieszczam zdjęcia z Menadżera Urządzeń jak i panelu sterowania dźwiękiem.

Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek
    matys2392
    Level 8  
    krzychupar wrote:
    Odinstaluj karty dźwiękowe i po odinstalowaniu restart komputera i sprawdź czy system wykryje karty i zainstaluje sterowniki i czy dźwięk powróci.

Zrobiłem tak jak napisałeś, czyli usunąłem sterowniki i zrobiłem restart. Brak dźwięku nadal.

Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek

PS: Taka ciekawostka, podczas próby instalacji Realtek High Definition R2.82, kreator instalacji by kontynuować instalacje sterownika prosi o zrestartowanie komputera. Gdy zrestartuje laptopa dźwięk się pojawia na chwile jak na poniższym zdjęciu, ale gdy kontynuuje instalacje to po zakończeniu ponownie wraca do "normy" wszystko, czyli brak dźwięku. A w Menadżerze Urządzeń w Panelu sterowania pojawiają się lekkie zmiany.

Po instalacji tych sterowników Windows Update robi aktualizacje... i cyk.. ponownie to samo co na początku.

SzuMar2
    Level 8  
    Hej sprawdź może czy Windows nie zmienił urządzenia domyślnego Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek
    matys2392
    Level 8  
    krzychupar wrote:
    Czy do złącza audio do słuchawek i mikrofonu masz coś podłączone? Albo zainstaluj jeszcze raz system i w Windows Update przełącz sobie z opcji Zainstaluj automatyczne aktualizacje(zalecane) na jakąś inną.

Nie, nie mam nic podłączone pod złącza audio.

Dodano po 12 [minuty]:

SzuMar2 wrote:
    Hej sprawdź może czy Windows nie zmienił urządzenia domyślnego Lenovo Ideapad L340 Gaming - Nie podłączono głośnika ani słuchawek

Niestety nie znaleziono urządzeń. Już kompletnie nie wiem co mam robić. A ponowny format mi się jakoś nie uśmiecha.

SzuMar2
    Level 8  
    Spróbuj rozwiązać problem w ustawienia/dźwięk nie win sam poszuka rozwiązania ;)
    matys2392
    Level 8  
    Dzięki za pomoc, ale jednak nie będę już musiał na nowo wgrywać systemu. Rozgryzłem to. Okazało się, że głównym winowajcą był sterownik Intel Smart Sound Oed. Musiałem go zaktualizować i zmienić mu podpis cyfrowy w Menadżerze urządzeń na Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio.

Temat do zamknięcia.