Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot Insignia - brakujący element

Edward7979 28 Oct 2020 20:04 603 5
    Edward7979
    Level 11  
    Witam!
    Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji brakującego elementu (rezystor lub kondensator) jaką powinien mieć wartość? Miejsce brakującego elementu jest zaznaczone na czerwono na załączonych zdjęciach. Bardzo proszę o pomoc, może ma ktoś schemat lub kluczyk z taką płytką i może zmierzyć lub odczytać wartość brakującego elementu.

Pilot Insignia - brakujący element Pilot Insignia - brakujący element Pilot Insignia - brakujący element
    tomtim123
    Level 34  
    Jak nie dostaniesz informacji jaki to komponent, to zrób tak. Masz 3 przyciski takie same. Zmierz zaznaczony na zielono pad do którego pinu jest podpięty do tego switcha nad nim. Następnie masz zaznaczone dwa kondensatory na żółto. Któryś z nich powinien być podpięty podobnie, lecz jest to tylko teoria. Jak znajdziesz podobne podpięcie, to możesz wylutowac ten kondensator i go zmierzyć. i taki wlutować w puste pady. Jak nie masz czym zmierzyć, to najbezpieczniej spróbować zamontować tam kondensator powiedzmy na początek 100pF jak nie zadziała to np. 10pF lub 100nF. Jak tam był kondensator to nie uszkodzisz pilota, tylko ci po prostu nie zadziała. Jak przetestujesz te kondensatory i nadal będzie brak reakcji, to możesz zamontować tam rezystor na początek 100R jak nie zadziała to 47R później 10R. wszystkie komponenty w obudowie 0402. Po ścieżkach wychodzi na to, że ten switch wyzwala tranzystor ten po prawej stronie tych padów w obudowie SOT-23 . Pozdrawiam

Pilot Insignia - brakujący element
    Wojtek M
    Level 38  
    Nie Napisałeś, czy pilot działa, czy nie działa?
    Edward7979
    Level 11  
    Niestety pilot nie działa.
    Wojtek M
    Level 38  
    Trzeba zastosować rady Kolegi "tomtim123", jeśli chodzi o rezystory, ja bym zaczął od 10kΩ.
    Pozdrawiam.
    Edward7979
    Level 11  
    Witam!

Zrobiłem jak radził kolega tomtim123 tzn. zmierzyłem oba kondensatory które zaznaczył na zdjęciu. Jeden i drugi ma 15nF. Wlutowałem taki kondensator w miejsce gdzie brakuje elementu ale niestety nic, zero reakcji, pilot nadal nie działa. A jeśli chodzi o wlutowywanie różnych elementów i ich testowanie w pilocie to niestety ta opcja odpada ponieważ nie mam samochodu cały czas pod ręką i nie mam jak tego sprawdzać. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł lub może taki pilot by zmierzyć?