Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacyjka Suzuki DR125SM brak reakcji rozrusznika

szary gandalf 29 Oct 2020 14:07 903 7
    szary gandalf
    Level 2  
    Witam, mam problem z moją Dr-ka. Kupiłem ją z nie orginalną stacyjką bez rezystora. Wlutowałem 100 ohm rezystor w wiazke, ale do orginalnej stacyjki dochodzi jeszcze mala kostka z dwoma kabelkami. Na schemacie to pozycja ''Check". Moje pytanie to co to za funkcja i gdzie podpiać te kabelki żeby rozrusznik zakręcił. Pacjent to Dr125 SM 2010. Z góry dziekuję za pomoc:) Stacyjka Suzuki DR125SM brak reakcji rozrusznika
    paweld69
    Level 28  
    Dokąd prowadzą kable z "CHECK" na schemacie? Często jest to sprawdzenie ważnych kontrolek licznika (olej,temperatura) w określonej pozycji stacyjki i ma charakter informacyjny . Raczej nie podłączenie tej wtyczki nie powinno mieć wpływu na rozrusznik. W pozycji stacyjki ON , check nie jest używany i wszystko powinno działać normalnie. Przy odpalaniu wciskasz sprzęgło?
    szary gandalf
    Level 2  
    Czujnik sprzęgła i nóżki mam zdrutowane, ponieważ motocykl był po wywrotce.

ponizej zamieszczam zrzut instalacji i wychodzi na to, że jeden z przewodów łaczy sie z regulatorem napiecia a drugi ze wskazinikiem poziomu paliwa i diodą.

Faktycznie gdy nie jest to podłączone na predkosciomierzu mruga kontrolka paliwa, ale nie ma reakcji na starter rozrusznika, nie slychac przekaznika a rozrusznik reaguje na prąd na krótko.

wiem, ze to wina tej stacyjki a zamienniki na dwie kostki nie są dostępne, nawet nie pytajcie ile kosztuje zestaw w ASO... Stacyjka Suzuki DR125SM brak reakcji rozrusznika
    tzok
    Moderator of Cars
    Ten obwód jest normalnie rozłączony, więc nie może mieć wpływu na działanie czegokolwiek podczas normalnej pracy. W/g schematu nie widzę związku tych kabelków z działaniem rozrusznika. Jak masz schemat to pokaż go w całości, albo chociaż podaj, która to wersja/rocznik.
    paweld69
    Level 28  
    tzok wrote:
    Jak masz schemat to pokaż go w całości
    Trzeba szukać w odwodzie sterowania przekaźnika rozrusznika.
    paweld69
    Level 28  
    paweld69 wrote:
    Przy odpalaniu wciskasz sprzęgło?
    Nic nie odpisałeś. Sprawdzałeś wyłącznik, czujnik przy klamce sprzęgła? Czy idzie motor zapalić na pych?