Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung PowerBot VR9000 - nie dziala

Arecki1990 30 Oct 2020 11:45 1440 11
    Arecki1990
    Level 7  
    Witam.
    Jest to mój pierwszy post tutaj więc proszę o zrozumienie.
    Zepsuł mi się robót sprzątający Samsung PowerBot VR9000. Nagle zatrzymał się i wyłączył. Po wstawieniu go do stacji zaświecą się dioda ładowania, ale na LCD żadnej reakcji. Postanowiłem go rozkręcić i popatrzeć. Na płytce gdzie wchodzi zasilanie wszędzie na wpinkach są napięcia takie jak powinny jedynie brakuje na baterie, zamiast 24.6V jest 4V. Zauważyłem, że z części płytki słychać tykanie, ale nie jestem w stanie zlokalizować dokładnego miejsca i widoczny jest ślad przepalenia. Wina może być tylko tego?
    Samsung PowerBot VR9000 - nie dziala Samsung PowerBot VR9000 - nie dziala
    W załączniku zdjęcie płyty. Proszę o porady.
    bubu1769
    Level 42  
    A sprawdziłeś czy po prostu bateria ci nie padła?
    Też mam tego PowerBot-a i szczerze powiedziawszy to bateria w tym jest nieporozumieniem.
    A tyka ci prawdopodobnie któraś cewka od przetwornicy bo próbuje zacząć lądować baterie.
    Jeśli rzeczywiście to bateria ci padła to niestety ale masz sporawy problem, oryginalne kosztują około 800 zł a regeneracja 400 zł.
    Arecki1990
    Level 7  
    Na baterii jest tylko 4V z 21V, ale teraz właśnie zobaczyłem przepalona część.
    bubu1769
    Level 42  
    Arecki1990 wrote:
    Na płytce gdzie wchodzi zasilanie wszędzie na wpinkach są napięcia takie jak powinny jedynie brakuje na baterie, zamiast 24.6v jest 4v.

Zrozumiałem że chodzi ci o napięcie ładowania a nie o napięcie samej baterii.
    Arecki1990
    Level 7  
    bubu1769 wrote:
    Arecki1990 wrote:
    Na płytce gdzie wchodzi zasilanie wszędzie na wpinkach są napięcia takie jak powinny jedynie brakuje na baterie, zamiast 24.6v jest 4v.

Zrozumiałem że chodzi ci o napięcie ładowania a nie o napięcie samej baterii.

Tak nie ma napięcia ładowania na wpinke baterii. W sumie jest ale 4v zamiast jak jest napisane koło pinu+24.6
    Arecki1990
    Level 7  
    bubu1769 wrote:
    Schematów bądź wysadu do baterii raczej nie masz? 😉

Nie nie posiadam
    Arecki1990
    Level 7  
    Jest ktoś kto pomoże mi to ogarnąć bo ja blady jestem. Myślałem o oddzielnym module ładowania, ale nie wiem czy odkurzacz będzie wiedział, że ma wjechać do stacji.
    Arecki1990
    Level 7  
    bubu1769 wrote:
    Powiedz najpierw co już ustaliłeś, co padło, coś wspomniałeś o widocznym uszkodzeniu, pokaż je, odpinałeś baterie i sprawdzałeś ja samą czy jest dobra?
    Dodałem zdjęcie z uszkodzonym układem i doszedłem ze jest to sterownik silnika. Bateria po odpięciu ma 2.6V z 21V.
    Arecki1990
    Level 7  
    A więc dorwałem ten sterownik silnika wlutowany nowy. Problem jest dalej. Tak jak pisałem wszędzie prąd jest taki jak powinien a ładowania nie. Ehhh Macie jakieś pomysły?