Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dodatkowe gniazdko elektryczne z istniejącego

V_arcH 01 Nov 2020 23:22 819 3
Wago
    V_arcH
    Level 5  
    Witam, w związku ze zbliżającym się malowaniem w salonie, zastanawiam się czy nie skorzystać z okazji i nie dołożyć dodatkowego gniazdka. Gniazdo bardzo by mi się przydało bo obecnie podwójne jest niewystarczające i muszę wpinać rozdzielacz. Z tego co czytałem na innych forach nie powinno być z tym problemu, jednak wszyscy zazwyczaj mają trzy żyły, moja instalacja ma tutaj dwie. Czy to będzie problem ? Dodatkowo zastanawiam się czy nie będzie problemem to że chcę mieć dwa gniazda ale podwójne ? co sądzicie ? Instalacja miedziana - wygląda raczej na 1,5 m niż 2,5 mm. Zdjęcia istniejącej puszki:

Dodatkowe gniazdko elektryczne z istniejącego Dodatkowe gniazdko elektryczne z istniejącego

Co chciałbym zrobić:

1. Wykłuć drugą puszkę obok istniejącej
    2. Na istniejących kablach zamontować złączki Wago i pociągnąć od nich nowe przewody do każdego gniazda osobno
    3. Dzięki temu będę miał dwa podwójne gniazdka. Urządzenia jakie będą do tego podłączone to – TV, router, adapter plc i czasem jakaś ładowarka do telefonu.

Co o tym sądzicie, da się ? będzie to względnie bezpieczne ?
  • Wago
    zybex
    Helpful for users
    Wyobraź sobie, ze do gniazda podłączasz przedłużacz a na jego końcu masz kolejne 4 gniazda. Oczywiście, że możesz zamontować drugie gniazdo obok istniejącego. Bedzie to na pewno lepsze niż wtykanie dodatkowo "złodziejki" czy innych rozdzielaczy. Właśnie aktualnie u siebie zdemontowałem podwójne gniazdo, gdzie moja małżonka wkładała potrójną "złodziejkę". Kupiłem nowa podwójna puszkę, do tego ramkę i dwa gniazda podwójne. Myślę, że już tam nie zobaczę owej "złodziejki", a takie rozwiązanie jest na pewno bezpieczniejsze.
  • Wago
    tzok
    Moderator of Cars
    V_arcH wrote:
    Urządzenia jakie będą do tego podłączone to – TV, router, adapter plc i czasem jakaś ładowarka do telefonu.
    Nie powinieneś podłączać do tych gniazdek urządzeń wykonanych w innej klasie ochronności niż II, czyli po ludzku pisząc, używających wtyków z dodatkowym stykiem ochronnym (np. komputera).
    Brivido

Level 33  
    Sprawdź jaki masz układ sieci zasilającej i przyjrzyj się tej puszcze i przewodom w niej. Coś było kombinowane i może przenoszone czy coś, bo przewód w niej pierwotnie miał minimum 3 żyły i skądś jest łączony, a jak to 2 żyły bez izolacji puszczone po ścianie gdzieś to jeszcze gorzej.