pafciowaw wrote: zembol wrote: Witam.
Może mieć. Obwody które znajdują się pod napięciem, po wyłączeniu wyłącznikiem głównym, musza być oznaczone, kolor przewodów (pomarańczowy) oraz informacja w dokumentacji i w szafie sterowniczej.
Nie wprowadzaj w błąd (co do koloru przewodu). W wytycznych p.poż mam wyznaczony kolor ŻÓŁTY - jako przewody na których jest lub może się pojawić "napięcie obce".
Robiąc szafy dla Galerii w Elblągu miałem NAKAZ stosowania przewodów pomarańczowych jako sygnały wyjścia z PLC - mam wrażenie że kilkadziesiąt szaf wykonałem poprawnie - i teraz po 5 latach nie będę ich musiał przeszywać jak ktoś władny weźmie do serca Twoje sugestie...
Sprawdziłem co mówi PN-EN 60204-1 wydanie z 2010 (wersja z 2018 nie różni się w tych punktach).
Na początek temat obwodów dla których nie wymaga się (ale zaleca sie) aby były odłączane:
5.3.5 Obwody traktowane odrębnieNie wymaga się, aby następujące obwody były odłączane urządzeniem odłączającym od zasilania:
? obwody zasilające wyposażenie, które zaleca się zwykle pozostawiać zasilane w celu zapewnienia właściwego działania
Zaleca się jednak, aby takie obwody miały własne urządzenia odłączające od zasilania.
Gdy tego rodzaju obwód nie jest odłączany urządzeniem odłączającym od zasilania:? stała tabliczka ostrzegawcza, zgodnie z 16.1, powinna być odpowiednio umieszczona w pobliżu urządzenia odłączającego od zasilania;
? odpowiednie informacje powinny być zamieszczone w instrukcji obsługi i należy zastosować jeden lub kilka z następujących środków:
. ? stała tabliczka ostrzegawcza, zgodna z 16.1, jest umieszczona w pobliżu każdego obwodu traktowanego odrębnie;
. ? obwód traktowany odrębnie jest oddzielony od innych obwodów;
. ? przewody są wyróżnione barwami, z uwzględnieniem zaleceń z 13.2.4.
13.2.4 Identyfikacja barwami /Kolorystka:Jeśli jest stosowane kodowanie barwami, to zaleca się, aby przewody były kodowane barwami w następujący sposób:
? CZARNA: obwody mocy prądu przemiennego i prądu stałego;
? CZERWONA: obwody sterowania prądu przemiennego;
? NIEBIESKA: obwody sterowania prądu stałego;
? POMARAŃCZOWA: obwody wyodrębnione zgodnie z 5.3.5.