Cześć wszystkim, spotkałem sie z dość.. specyficznym problemem dlatego zacznę od początku. Jakiś czas temu stwierdziłem, że wymienię kartę graficzną, zasilacz i dodam trochę ramu. Miałem wtedy:
Ryzen 5 2700X
płytę B450M PRO-VDH MAX
Kingston Predator DDR4 8Gb 2666mhz cl13
Rog strix GTX 1050ti
silentium pc vero l1 500w
Mój wybór wymiany padł na zasilacz beQuiet pure power 11 700W, Msi Ventus RTX 2070 super i dodatkowe 16 Gb ramu w dwóch kościach identyczne co miałem, wszystko zamontowałem bez problemu zainstalowałem sterowniki i stwierdziłem że zagram w terrarię, włączam, ładuje świat i koniec, reboot. Komputer zgasł minęło kilka sekund i sie automatycznie włączył, działo się tak przy wszystkich opcjach graficznych, rozdzielczości itd. To samo działo się przy stressteście OCCT i dłuższym graniu w R6S i Apex Legends Myślałem, że to może wina ramu, zostawiłem tą jedną kość co była i tak samo, podłączyłem starego GTX to samo. Podłączyłem stary zasilacz i starą kartę i wszystko było w porządku. Sprawdziłem dyski i przeinstalowałem nawet Windowsa. Stwierdziłem, że w takim razie to wina zasilacza, pojechał na reklamacje i przysłali mi nowy. Okazało się, że stresstesty (furmark i OCCT) już nie restartują, wszystkie gry na ultra nie restartują, tylko ta terraria ciągle mi restartuje komputer. Stwierdziłem, że to wina karty ale ani temperatury nie są dziwne, pobór prądu ani napięcia na zasilaczu. Odpaliłem furmarka na godzinę i też się nic nie działo. Sprawdziłem wszystko co się dało i faktycznie podgląd zdarzeń wypluwa wtedy zdarzenie krytyczne którego kod załączam na dole. Skończyły mi się jakiekolwiek problemy na rozwiązanie tego także liczę na pomoc.
Napisałem to dwa dni temu i dziś się okazało, że przeglądając internet stało się to samo tak jakby specyficzna akcja to powodowała.
- <System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>8</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-11-04T09:19:41.6957512Z" />
<EventRecordID>4137</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>DESKTOP-3BJ4FTU</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
- <EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">0</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
<Data Name="BootAppStatus">0</Data>
<Data Name="Checkpoint">0</Data>
<Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
<Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
<Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
<Data Name="BugcheckInfoFromEFI">false</Data>
<Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
<Data Name="CsEntryScenarioInstanceIdV2">0</Data>
<Data Name="LongPowerButtonPressDetected">false</Data>
</EventData>
</Event>
czasem zmienia się sleepinprogress na 6 a bootappstatus na 3221225684
Ryzen 5 2700X
płytę B450M PRO-VDH MAX
Kingston Predator DDR4 8Gb 2666mhz cl13
Rog strix GTX 1050ti
silentium pc vero l1 500w
Mój wybór wymiany padł na zasilacz beQuiet pure power 11 700W, Msi Ventus RTX 2070 super i dodatkowe 16 Gb ramu w dwóch kościach identyczne co miałem, wszystko zamontowałem bez problemu zainstalowałem sterowniki i stwierdziłem że zagram w terrarię, włączam, ładuje świat i koniec, reboot. Komputer zgasł minęło kilka sekund i sie automatycznie włączył, działo się tak przy wszystkich opcjach graficznych, rozdzielczości itd. To samo działo się przy stressteście OCCT i dłuższym graniu w R6S i Apex Legends Myślałem, że to może wina ramu, zostawiłem tą jedną kość co była i tak samo, podłączyłem starego GTX to samo. Podłączyłem stary zasilacz i starą kartę i wszystko było w porządku. Sprawdziłem dyski i przeinstalowałem nawet Windowsa. Stwierdziłem, że w takim razie to wina zasilacza, pojechał na reklamacje i przysłali mi nowy. Okazało się, że stresstesty (furmark i OCCT) już nie restartują, wszystkie gry na ultra nie restartują, tylko ta terraria ciągle mi restartuje komputer. Stwierdziłem, że to wina karty ale ani temperatury nie są dziwne, pobór prądu ani napięcia na zasilaczu. Odpaliłem furmarka na godzinę i też się nic nie działo. Sprawdziłem wszystko co się dało i faktycznie podgląd zdarzeń wypluwa wtedy zdarzenie krytyczne którego kod załączam na dole. Skończyły mi się jakiekolwiek problemy na rozwiązanie tego także liczę na pomoc.
Napisałem to dwa dni temu i dziś się okazało, że przeglądając internet stało się to samo tak jakby specyficzna akcja to powodowała.
- <System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>8</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-11-04T09:19:41.6957512Z" />
<EventRecordID>4137</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>DESKTOP-3BJ4FTU</Computer>