Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

R7 2700X RTX2070 SUPER - Losowy reboot

MrMroku 04 Nov 2020 12:53 810 35
  • #1
    MrMroku
    Level 5  
    Cześć wszystkim, spotkałem sie z dość.. specyficznym problemem dlatego zacznę od początku. Jakiś czas temu stwierdziłem, że wymienię kartę graficzną, zasilacz i dodam trochę ramu. Miałem wtedy:

    Ryzen 5 2700X

    płytę B450M PRO-VDH MAX



    Kingston Predator DDR4 8Gb 2666mhz cl13

    Rog strix GTX 1050ti

    silentium pc vero l1 500w

    Mój wybór wymiany padł na zasilacz beQuiet pure power 11 700W, Msi Ventus RTX 2070 super i dodatkowe 16 Gb ramu w dwóch kościach identyczne co miałem, wszystko zamontowałem bez problemu zainstalowałem sterowniki i stwierdziłem że zagram w terrarię, włączam, ładuje świat i koniec, reboot. Komputer zgasł minęło kilka sekund i sie automatycznie włączył, działo się tak przy wszystkich opcjach graficznych, rozdzielczości itd. To samo działo się przy stressteście OCCT i dłuższym graniu w R6S i Apex Legends Myślałem, że to może wina ramu, zostawiłem tą jedną kość co była i tak samo, podłączyłem starego GTX to samo. Podłączyłem stary zasilacz i starą kartę i wszystko było w porządku. Sprawdziłem dyski i przeinstalowałem nawet Windowsa. Stwierdziłem, że w takim razie to wina zasilacza, pojechał na reklamacje i przysłali mi nowy. Okazało się, że stresstesty (furmark i OCCT) już nie restartują, wszystkie gry na ultra nie restartują, tylko ta terraria ciągle mi restartuje komputer. Stwierdziłem, że to wina karty ale ani temperatury nie są dziwne, pobór prądu ani napięcia na zasilaczu. Odpaliłem furmarka na godzinę i też się nic nie działo. Sprawdziłem wszystko co się dało i faktycznie podgląd zdarzeń wypluwa wtedy zdarzenie krytyczne którego kod załączam na dole. Skończyły mi się jakiekolwiek problemy na rozwiązanie tego także liczę na pomoc.
    Napisałem to dwa dni temu i dziś się okazało, że przeglądając internet stało się to samo tak jakby specyficzna akcja to powodowała.

    - <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
    <EventID>41</EventID>
    <Version>8</Version>
    <Level>1</Level>
    <Task>63</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2020-11-04T09:19:41.6957512Z" />
    <EventRecordID>4137</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>DESKTOP-3BJ4FTU</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
    </System>
    - <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
    <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
    <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
    <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
    <Data Name="Checkpoint">0</Data>
    <Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
    <Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
    <Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
    <Data Name="BugcheckInfoFromEFI">false</Data>
    <Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
    <Data Name="CsEntryScenarioInstanceIdV2">0</Data>
    <Data Name="LongPowerButtonPressDetected">false</Data>
    </EventData>
    </Event>
    czasem zmienia się sleepinprogress na 6 a bootappstatus na 3221225684
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Piter3040
    Level 24  
    A nie przyszła ci w między czasie aktualizacja windowsa 10 20h2? Po jej aktualizacji są problemy z niektórymi programami.
    Może odinstaluj całkiem sterowniki i zainstaluj najnowsze ze strony producenta tej karty
  • #3
    MrMroku
    Level 5  
    Próbowałem już wszystkiego ze sterownikami karty, instalowałem z gfexperience, ze strony producenta itd. Co do windowsa to mam wersje 2004 a co do kompilacji to 19041.610 czyli teoretycznie 20h1
  • #4
    Piter3040
    Level 24  
    Nie masz jakiegoś wolnego dysku by postawić system na szybko?

    Może spróbuj jeszcze wyjąć tą nową kość ramu
  • #5
    MrMroku
    Level 5  
    Wyjmowałem nowe kości i to nie to one są sprawne, a system postawiłem na nowo na innym dysku jeszcze zanim odesłałem zasilacz na reklamacje i to też się okazało nie to.
  • #6
    Piter3040
    Level 24  
    Bo dzieje się to tylko na tej jednej grze?
  • #7
    MrMroku
    Level 5  
    Na 100% w terrarii ale dziś mi też zrestartowało przy zwyklym internecie, podejrzewam, że tamte przypadki z R6S i Apex też są tylko nie pobrałem tych gier żeby to przetestować
  • #8
    Piter3040
    Level 24  
    Masz jakiś miernik? Wydaje mi się ze problem z napięciami. Płyta główna jest stara czy nowa? Jeśli stara może rozjeżdżają jej się napięcia pod mocniejszym sprzęcie? Bios jest zaktualizowany? Nie jest komputer np podkręcony w biosie? Zasilanie karty dobrze podpięte? obie wtyczki?
  • #9
    MrMroku
    Level 5  
    Sprawdzałem napięcia w OCCT i wszystko wygląda ksiązkowo, płyta ma niecały rok, nie podkręcałem nigdy komputera, spróbuje później zaaktualizować bios i zobaczymy czy to pomoże
  • #10
    Piter3040
    Level 24  
    OCCT często przekłamuje. Wiele jest o tym tematów na forach. U mnie np OCCT na lini 12V pokazuje 8,5V Wiadomo ze komputer by nie wstał. Sprawdziłem miernikiem i jest ponad 12V. Lepiej miernikiem sprawdzić. Mogą być np chwilowe skoki
  • #11
    MrMroku
    Level 5  
    Problem jest taki, że miernika nie mam. Ale pomyślałem o czymś innym, jeśli na starym zasilaczu 500w działało wszystko, to czy możliwe że gniazdko sobie nie radzi z 700w?
  • #12
    Piter3040
    Level 24  
    Ale jakie gniazdo? wtyk 24 pin do płyty. 8pin do złącza P4 i dwie końcówki 8pin do kary i musi działać. A zasilacz przysłali ci na pewno nowy?
  • #13
    MrMroku
    Level 5  
    Tak przysłali nowy zapakowany w folii i inny nr seryjny, chodziło mi o gniazdko w ścianie ale nie wiem czy to tak działa
  • #14
    Piter3040
    Level 24  
    Wiesz co a masz w gniazdku uziemienie? Spróbuj w innym gniazdku, ale jeśli zawsze resetuje ci sie w tej samej grze to jest zapewne inny powód. A jeśli dochodzą restarty nie tylko w grach to problem zasilania. A jak włożysz teraz starą kartę graficzną to wszystko jest ok?
  • #15
    MrMroku
    Level 5  
    Właśnie problem jest taki, że jak włożę starą kartę ale z tym nowym zasilaczem to jest dalej to samo, dopiero jak włożę stary zasilacz i starą kartę to wszystko działa bez problemu
  • #16
    Piter3040
    Level 24  
    Aha , czyli jeżeli stara karta też źle działa na nowym zasilaczu a na starym śmiga to wina nowego zasilacza.

    A próbowałeś nową kartę na starym zasilaczu?
  • #17
    MrMroku
    Level 5  
    Nie próbowałem bo stary zasilacz jest dość słaby i ma beznadziejny certyfikat a mi zwyczajnie szkoda nowej dość drogiej karty gdyby stwierdził, że jego czas już nadszedł
  • #18
    Piter3040
    Level 24  
    Stary zasilacz ma zabezpieczenia, najwyżej nie odpali lub bedą restarty. Tu chodzi o krótki test na nim a nie o długie granie
  • #19
    MrMroku
    Level 5  
    Wygląda na to że.. działa. Włączyłem terrarię i normalnie wszystko chodzi. To w takim razie dlaczego dwa nowe fabrycznie zapakowane zasilacze nie działały?
  • #20
    MrMroku
    Level 5  
    A wiesz może czy na morele jak zrobię zwrot 14-dniowy tego ktory mi wysłali z reklamacji to dostanę zwrot kasy?
  • #21
    MrMroku
    Level 5  
    Tak tylko patrzyłem jak już z certyfikatem gold :/

    Dodano po 3 [minuty]:

    chieftec-power-smart-650w-80-plus-gold
    Myślisz że ten będzie w porządku? Niestety nie mogę jeszcze wklejać linków
  • Helpful post
    #22
    ITSpec.

    Level 40  
    W ogóle nie potrzebujesz nowego zasilacza. Twój jest zdecydowanie wystarczający.

    14 dni na zwrot, ale Ty płacisz za wysyłkę.
  • #23
    MrMroku
    Level 5  
    Wezmę ostatecznie Corsair TX650M CP-9020132-EU ale nie zamykam tematu w razie gdyby z nim też było coś nie tak
  • #24
    ITSpec.

    Level 40  
    Piter3040 wrote:
    No mówiłem ze na 500watach pójdzie, ale to raczej troszkę za mało. Z doświadczenia wiem że ta karta zadziała ale po kilku miesiącach zasilacz padnie.

    Nie pisz głupot.
    Zestaw weźmie niecałe 320W.

    Do autora: marnujesz pieniądze.
  • #26
    Piter3040
    Level 24  
    dt1 wrote:
    Pewnego rodzaju off-topic wraz ze stertą bzdurnych stwierdzeń wydzieliłem z tematu. Wątek został posprzątany (na ile to było możliwe) i proponuję, aby tak zostało.


    Przykro mi, że skasowałeś ciekawe filmiki jakie zamieściłem, które by też innym posłużyły? Wypowiadali się w nich było nie było ludzie z doświadczeniem na temat doboru prawidłowego zasilacza:) Ale jak cos nie po myśli twojej to kasujesz. Niepoważne to jest.

    Na koniec prośba tylko do autora by napisał, co zakupił i czy rozwiązał problem.
    Pozdrawiam wszystkich
  • #28
    MrMroku
    Level 5  
    Że tak to ujmę, nowy zasilacz do mnie dojechał podlączyłem wszystko i dziwny jest fakt że ciągle dzieje się to samo
  • #29
    Piter3040
    Level 24  
    Czyli na starym działa najlepiej. A jaki kupiłeś w końcu zasilacz?