Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres DeLonghi ECAM23.210W - Błąd ogólny (czerwony trójkąt).

DarekRz4 04 Nov 2020 13:21 840 3
Testo
  • #1
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.
    Ekspres jak w temacie. Od razu zaznaczam że w ekspresach mam małe doświadczenie (ten jest znajomych). W większości naprawiałem moduły z elektroniką powierzone mi przez klientów. Mechaniki nie robiłem. Ale może ktoś z kolegów pomoże. Po włączeniu do sieci zapalają się po kolei kontrolki na panelu sterującym. Po chwili kończy się ten test . Nie świeci się nic. Wciskam power zapala się czerwony trójkąt. Nic dalej nie można zrobić. Co dotychczas sprawdziłem. Zrobiłem test wciskając przycisk jednej filiżanki i przycisk pary i włączając kabel sieciowy. Przeprowadza się test (wyjąłem pojemnik na wodę i zablokowałem switch. Otworzyłem sobie drzwiczki do automatu zaparzającego żeby widzieć czy się przesuwa. Wszystko działa prawidłowo to znaczy tak mi się wydaje . Podczas testu automat najpierw schodzi trochę w dół , potem idzie do góry do końca chwila przerwy i schodzi do dołu. Po chwili zaczynają migać wszystkie filiżanki u góry . Cały rząd w ilości 5 sztuk. Nic dalej nie można zrobić . Po wyłączeniu z sieci i włączeniu power sytuacja się powtarza. Dodam że na razie nic więcej nie robiłem , nie czyściłem go wewnątrz.
    pozdrawiam.
  • Testo
  • #2
    ssss
    Level 35  
    Prosze sprawdzic grzalke czy ma przejscie i czy ma zasilanie
  • Testo
  • #3
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam i dziękuje za zainteresowanie. Rozebrałem ekspres. Grzałka jest na pewno dobra. Rezystancja to 37 Ohm. Posprawdzałem wszystkie switche które udało mi się wypatrzeć , wyjąłem płytkę z elektroniką. Płytka nie wykazuje oznak przegrzania. Co mogłem to posprawdzałem na niej. Nie wiem czy w tym trybie testowym (filiżanka plus para i do gniazdka kabel) powinno się pojawić napięcie na grzałce choćby na chwilę. Nie pojawia się w tym teście. Może jest jeszcze jakiś inny sposób. Pewnie tak więc proszę o poradę.

    ps. Dodam że w tym trybie kiedy migają wszystkie filiżanki na górze ekranu reszta systemu testowego i diagnostyki pracuje. To znaczy jeśli wyjmę pojemnik z wodą pokazywany jest symbol braku pojemnika, jeśli wcisnę przycisk pary słychać pompkę, młynek tez kręci po wciśnięciu przycisku .
  • #4
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.
    Nikt nie pomoże ?? Dodam że podobno usterka wystąpiła w trakcie pracy ekspresu. To znaczy zabrakło prądu w budynku. Po powrocie zasilania efekt taki jak opisałem. To co w weekend udało mi się sprawdzić. Wszystkie switche (krańcówki itp )Są ok. Grzałka sprawna elektrycznie -rezystancja 37 Ohm i jest przejście -to znaczy robię pomiar na przewodach wchodzących na płytkę sterującą. Oba przekaźniki wylutowałem i sprawdziłem poprawność przełączania ( wiem że w niektórych ekspresach ulegają wypaleniu), Automat zaparzający wyjęty, wypłukany. I tak jak napisałem test kończy się miganiem wszystkich pięciu filiżanek czyli cały górny rząd. Nic wtedy nie można zrobić . Trzeba wyłączyć wyłącznikiem głównym . Może ktoś pomoże ???
    ps. Jeszcze jeden test zgodnie z serwisówką. Po wciśnięciu dwóch filiżanek automat porusza się w dół aż do wciśnięcia dolnej krańcówki. Tu raczej jest wszystko ok. Puszczam przycisk. Wciskam ponownie i automat jedzie do góry i podczas dojeżdżania do końca jakoś dziwnie silnik zaczyna zwalniać i słychać odgłos przeciążenia, ale dojeżdża do końca switch górny zostaje rozłączony i silnik się zatrzymuje i w tym momencie zaczynają migać wszystkie filiżanki i dodatkowo czerwony trójkąt się świeci.

    Dodano po 7 [godziny] 57 [minuty]:

    Naprawdę nikt nie może nic podpowiedzieć ???