Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SMI53M85EU - wymiana pompo-grzałki, jak lepiej?

5050piotr 04 Nov 2020 18:37 3177 5
    5050piotr
    Level 12  
    Witam,
    mam zamiar wymienić pompo-grzałkę w zmywarce Bosch. Zdjąłem już blachy z ścianek bocznych i przód drzwi. Teraz dla wygody mam zamiar przewrócić zmywarkę "na drzwi". W związku z tym mam pytanie, czy wodę w zbiorniku do którego sypie się sól też muszę wybrać, czy wystarczy zakręcić otwór korkiem?
    Poza tym mam jeszcze jeden dylemat, wymiana tej pompy pokazywana jest na dziesiątkach filmików YT, jedni wyjmują ją przez boczny otwór (od prawej strony urządzenia), a inni w tym celu zdejmują całą podłogę-podstawę maszyny. Jak się zdejmie podstawę, to jest do pompy absolutny dostęp, ale jest dużo wcześniejszego demontażu. Jeśli wyjmuje się z trudem, bo z trudem pompę bez demontażu podstawy, to jest mało roboty, ale pewnie trzeba sporo wprawy. Potrzebuję dobrej rady, bo podjąć próbę i zrobić jedno, albo drugie, ale chciałbym to zrobić jak najmniejszym nakładem czasu.
    Zmywarka Bosch SMI53M85EU - wymiana pompo-grzałki, jak lepiej?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    5050piotr wrote:
    Teraz dla wygody mam zamiar przewrócić zmywarkę "na drzwi".

Nie wywraca się nigdy zmywaka na przód, bo można zabić urządzenie. Tylko Tył.

W twoim przypadku proponuję jednak demontaż całego dołu, wprawny fachowiec lekko i szybko poradzi z pompogrzałką bez demontażu podstawy, ale amatorsko nie polecam.

5050piotr wrote:
    chciałbym to zrobić jak najmniejszym nakładem czasu.

zrób to raz a dobrze, oszczędności się później mszczą.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Zakręcić korek i będzie ok.
    5050piotr
    Level 12  
    POMOCY!!! (14:00)
    Wszystko poszło w miarę składnie, pompę wymieniłem na nową radząc sobie "z boku", ale zmywarkę miałem "na plecach" na metrowym podwyższeniu. Dotąd ok. Niestety, po poskładaniu obudowy i podłączeniu nie działa. Świeci się panel programów, ale oprócz niezbyt głośnego buczenia nic się ie dzieje. Jak naleję do maszyny wody z wiaderka, to po włączeniu, po kilkunastu sekundach słychać, jak jeden raz zrobi w środku prysznic, ale nie wyleje ani kropli. Tak jakby nie nabierała wody. Nie pokazuje się żaden kod błędu. Kran dopływu wody włączony.
    Czy mogłem pomylić jakieś połączenie odłączonych podczas montażu pompy kabelków? Składając miałem dylemat, bo miałem dwie wtyczki identyczne co do kształtu i obydwie z trzema przewodami koloru fioletowego. Może zamieniłem je miejscami?
    Zmywarka Bosch SMI53M85EU - wymiana pompo-grzałki, jak lepiej?
    Ta wtyczka z pompy odpływowej pasuje też do gniazda w tyle pompy myjącej, obydwa kable miałem odłączone, czy zamiana wtyczek mogła spowodować opisany problem?
    ================= (15:30)
    Zdjąłem blachę pod drzwiczkami i sprawdziłem, czy możliwa jest zamiana kabli między pompami. Niestety trop okazał się mylny; wtyczki są identyczne kolory kabli też, ale przewody do pompo-grzałki są krótsze, co wyklucza przypadkową zamianę. Musi być inny powód. Jak pisałem wyżej, zmywarka zrobi jeden prysznic, chwilę buczy i dalej nic.
    =================
    HALLO. LUDZISKA!!! Pełny sukces!!! (16:30)
    Pomyślałem, że jak wymieniłem pompę myjącą, to ją nie ruszam, ale zobaczę co jest z pompą wody odpływowej. Wyjąłem wtyczkę i już miałem demontować pompę, ale przypadkowo światło z czołówki padło "do wtyczki" na jej styki. To nie wtyczka, ale wtyczunia, bardzo słabej i prostej konstrukcji. Skrajny styk, jeden z trzech wyglądał jakby mu się zapadły te sprężynujące blaszki. w każdym razie inaczej niż pozostałe dwa. Za pomocą igły pogrzebałem i udało mi się je nieco podnieść. Próba i jak piszę - absolutnie totalny sukces - pełny odlot! I pomyśleć ile mogłem przy tej zmywarce stracić jeszcze godzin, dni, a może i kasy, gdyby nie przypadek. Pewnie, gdybym nie ruszał tej wtyczki - nie było takiej potrzeby, bo wymieniałem pompę myjącą, to styk by się nie zniekształcił. Jakby nie było, wydaje mi się, że sama instalacja elektryczna zmywarki i umiejscowienie pompo-grzałki w miejscu najbardziej narażonym na przeciek wody to kiepskie rozwiązanie. Zmywarka ma 8 lat, może w współczesnych jest to robione inaczej.
    Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

Pompa została wymieniona, pralka pracuje!