Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa działka elektromagnetycznego

Darmowe WiFi Pendoli 04 Nov 2020 19:31 1338 52
Relpol
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Mam takie zadanie:
    Do wystrzelenia małej kulki można użyć solenoidu. Kondensator służy do zasilania cewki elektromagnesu.
    Zbuduj urządzenie z kondensatorem naładowanym maksymalnie do 50V.
    Zbadaj odpowiednie parametry i zmaksymalizuj prędkość piłki.
    Zasilacz mam z szkoły o napięciu 0-18V, do tego kupiłem 4 kondensatory 4700uF/25V(połączone równolegle) i rezystory 1ohm 4W i drut nawojowy, żeby wykonać z niego zwojnicę. W załączniku jest schemat podłączeń
    Mam parę pytań, a mianowicie jaki włącznik potrzebuję on-on, off-on czy impulsowy, oraz ile rezystorów zastosować?
  • Relpol
  • Helpful post
    Rezystor240
    Level 41  
    Darmowe WiFi Pendoli wrote:
    4 kondensatory 4700uF/25V(połączone równolegle)

Zbuduj urządzenie z kondensatorem naładowanym maksymalnie do 50V.

Do 50V to musisz dwa te kondensatory połączyć szeregowo i te dwa szeregi równolegle. Otrzymasz kondensator o wypadkowej pojemności 4700µF/50V.
    Te 18V musisz w jakiś sposób podnieść przetwornicą do oczekiwanych 50V.
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    Włącznik to mały pryszcz choć musi wytrzymać impuls prądowy o dużym natężeniu, inaczej zespawasz styki przy pierwszym strzale. Dla układu podanego na schemacie on-on a jeszcze lepiej on-0-on.
    Najważniejsze to nawinięcie selenoidu (zwojnicy) umiesz policzyć czy chcesz nawijać "na pałę"?
    Rezystor dodany w szereg z selenoidem zmniejsza amplitudę impulsu i wydłuża czas rozładowania kondensatora.
    Możesz podłączyć np. 3 rezystory szeregowo a następnie ujmując po jednym zbadać jak to wpłynie na zasięg wystrzelonej kulki.

Dodano po 2 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    Te 18V musisz w jakiś sposób podnieść przetwornicą do oczekiwanych 50V.
    Jakie oczekiwane? W zadaniu podano maximum 50V ze względów bezpieczeństwa. Skoro kolega ma zasilacz 18V to może badać przy 18V.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Nie będę nawijał na pałę raczej muszę to policzyć wszystko
  • Relpol
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    Jeżeli zechcesz, podaj wyliczenia jak je zrobisz.
  • Helpful post
    Rezystor240
    Level 41  
    vodiczka wrote:
    Jakie oczekiwane? W zadaniu podano maximum 50V ze względów bezpieczeństwa. Skoro kolega ma zasilacz 18V to może badać przy 18V.

Faktycznie, jeszcze raz przeczytałem i tak jest. Można zostać przy 18V i wszystkie kondensatory równolegle.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Zrobiłem tą zwojnicę, 4 cm długości 10 warstw , 50 zwoji jest na każdej warstwie, ale mam wrażenie ze nie działa nie ma (pola magnetycznego) i mam problem z podłączeniem włącznika nie wiem które wyjścia podłączyć do jego pinów
    Rezystor240
    Level 41  
    mam wrażenie ze nie działa nie ma (pola magnetycznego)

Jak prąd płynie, to musi być pole. Bo to idzie w parze.

Dodano po 1 [minuty]:

Taki przełączniczek to nie jest najlepsze rozwiązanie. Zaraz styki się posklejają, od nadmiernego prądu.
    vodiczka
    Level 43  
    Zrobiłem tą zwojnicę, 4 cm długości 10 warstw , 50 zwoji jest na każdej warstwie,
    Dlaczego akurat taką? Policzyłeś?
    Nie będę nawijał na pałę raczej muszę to policzyć wszystko

mam wrażenie że nie działa nie ma (pola magnetycznego) i mam problem z podłączeniem włącznika nie wiem które wyjścia podłączyć do jego pinów

Jak sprawdziłeś, że nie działa skoro nie wiesz co z czym połączyć :?: Sądząc po rysunku to jest przełącznik dźwigniowy podwójny On-On. Środkowe piny podłączasz do kondensatora a skrajne odpowiednio do zasilacza i zwojnicy z rezystorem ale pewności nie mam.
    Podaj symbol wyłącznika.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Zwojnicę do zasilacza podłączyłem a typ przęłącznika mts 2 a ten z zdjęcia kn3c (tego zamówiłem )
    Zrobiłem tez 2 zwojnicę żeby sprawdzić czy chociaż ona działa i również nie
    vodiczka
    Level 43  
    Zwojnicę do zasilacza podłączyłem
    Powinna przyciągnąć kulkę albo spinacz. Sprawdzileś omomierzem czy nie ma przerwy? Jaka jest rezystancja uzwojenia?
    typ przęłącznika mts 2 a ten z zdjęcia kn3c (tego zamówiłem )
    Tak napisałeś, że nie wiem który masz. Podaj symbol przełącznika, który masz.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Mam mts2 i jest przerwany obwód na to wygląda ale nie wiem w ktorym miejscu
    vodiczka
    Level 43  
    Jakim drutem (o jakiej średnicy) nawijałeś zwojnicę? Drut raczej trudno przerwać bo zauważyłbyś przy nawijaniu cewki. Szukaj na połączeniach.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Drutem DNE-0,65mm
    Udało mi się sprawdzić, rezystancja i test diody pokazują że nie ma przerwy , ale nadal cewka nie przyciąga kulek
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Rezystor240 wrote:
    Najważniejsze, oczyściłeś drut z emalii?
    Tak palnikiem trochę
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Lutuje się dobrze może jakieś inne pomysły, co mogę jeszcze zrobić z tą cewką?
    Rezystor240
    Level 41  
    Pokaż może to co zrobiłeś. Jeszcz jedno, postaw w niedalekiej odległości od cewki magnes (około 1cm) i włącz przełącznik. Obserwuj magnes, poruszył się, a może został przyciągnięty lub odepchnięty polem magnetycznym od cewki. Jak to nie zadziała, to trzeba zmienić cewkę, nie na nawijaną warstwowo, a sekcyjnie. Wiesz jak to powinno wyglądać? Ale najpierw eksperyment z magnesem
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    Nie mam żadnego magnesiku ale mam małą kulkę, cewka jej nie przyciąga. Do środka cewki włożyłem śrubokręt metalowy i dotkłem kulki i wtedy trzyma nawet ok. Nie wiem czym się różni nawijana warstwowo i sekcyjnie ani jak zrobić.
    Rezystor240
    Level 41  
    Wszystko zrobiona na opak. Jak to się ma do zamieszczonego przez Ciebie schematu? Wiesz, że podłączając tak cewkę do zasilacz możesz go spalić? Na chwilę obecną działa jeszcze ? Sama cewka nawinięta niechlujnie, gdzie ona ma jakikolwiek karkas, nawet szpulka po nici. Cokolwiek ale nie nawijaną w powietrzu...
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Ceweczka pierwsza klasa. O jechane. Jak cały projekt z taką starannością wykonasz to na pewno osiagniesz sukces. A zacząłem z zaciekawieniem obserwować temat. Zawiodłeś mnie.
    Darmowe WiFi Pendoli
    Level 5  
    To jak zrobić tą cewkę? Mam ją nawijać na szpulkę albo coś plastikowego? Nawijać zwoje na siebie kilka razy czy pojedynczo, ale zrobić ją dłuższą?
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Przede wszystkim staranniej. Sektorowa tak wyglada
    Z taką precyzją nawiń. I trochę dłuższą.
    Rezystor240
    Level 41  
    Mam ją nawijać na szpulkę albo coś plastikowego?

Już mówisz z sensem. Coś plastikowego, możesz sobie zrobić karkas nawet z sztywnego bloku technicznego.
    Cewkę najlepiej jak wykonasz taką jak ze zdjęcia powyżej.
    vodiczka
    Level 43  
    Do środka cewki włożyłem śrubokręt metalowy i dotkłem kulki i wtedy trzyma nawet ok.
    Czyli działa a nie przyciąga z odległości bo jest mało amperozwojów (Az) czyli ilość zwojów cewki pomnożona przez natężenie pradu płynącego przez cewkę.
    To jak zrobić tą cewkę? Mam ją nawijać na szpulkę albo coś plastikowego?
    oczywiście, choćby dlatego, że masz kulkę lub inny przedmiot wystrzelić czyli musisz mieć lufę o średnicy wewnętrznej niewiele większej
    od średnicy kulki, tak aby kulka poruszała się swobodnie wewnątrz.

Dodano po 3 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    Wiesz, że podłączając tak cewkę do zasilacz możesz go spalić? Na chwilę obecną działa jeszcze ?
    Może zasilacz posiada ograniczenie prądowe, szkoda że autor nie zrobił zdjęcia tak by pokazać jakie było natężenie prądu po podłączeniu cewki.
    User removed account
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Mam takie zadanie:
    Jako szkolną pracę domową?
    mam małą kulkę, cewka jej nie przyciąga
    A jak ma "przyciągać"? Sama cewka nie jest elektromagnesem.
    Sam to zauważyłeś:
    Do środka cewki włożyłem śrubokręt metalowy i dotkłem kulki i wtedy trzyma nawet ok
    Czas wyciągnąć wnioski.

vodiczka wrote:
    Darmowe WiFi Pendoli napisał:
    To jak zrobić tą cewkę? Mam ją nawijać na szpulkę albo coś plastikowego?
    oczywiście, choćby dlatego, że masz kulkę lub inny przedmiot wystrzelić czyli musisz mieć lufę o średnicy wewnętrznej niewiele większej
    od średnicy kulki, tak aby kulka poruszała się swobodnie wewnątrz
    .
    Idziesz dobrym tropem, lecz do wystrzelenia "pocisku" jest potrzebny ładunek miotający, w tym przypadku elektromagnes.
    vodiczka
    Level 43  
    gumisie wrote:
    Idziesz dobrym tropem, lecz do wystrzelenia "pocisku" jest potrzebny ładunek miotający, w tym przypadku elektromagnes.
    Poległem kochany gumisiu ;) Wszak przed chwilą napisałeś:
    gumisie wrote:
    Sama cewka nie jest elektromagnesem.
    gumisie
    Level 43  
    @vodiczka Ja zrobiłbym to tak:

Zaopatrzyłbym się w gotowy Budowa działka elektromagnetycznego, w miejsce sworznia wstawiłbym plastikową lufę odpowiadającą kalibrowi "pocisku". :wink:

Edit:

Aby cewka zadziała jako elektromagnes ("ładunek miotający"), należy ją nawinąć na stalowej rurce.