Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo DTL28G7K pół obrazu

13 Paź 2005 12:19 2934 10
  • Poziom 12  
    Witam.Naprawiałem telewizor Daewoo DTL-2867K u klienta w domu po jego sąsiedzie który zaoferował że mu go zrobi.Niestety nie dał rady i teraz mam problem.Poleciał pion TDA8351 był rozerwany więc delikwent go wymienił i na ekranie tylko pozioma linia swieciła no i bez schematu powiedziąl ze nie da rady.Oczywiscie musialem jeszcze raz go przelutowac i posmarować.Układ wygląda na nowy.Wymieniłem wszystkie elki w przetwornicy i obok pionu,pozatym TV mu nieruszył bo opornik na zasilaniu pionu był przepalony.Nie miałem schematu wiec dałem tam 1ohmowy opór no i TV działa ale obraz do połowy siedziałem pół godziny głowiłem się ale bez schematu i aplikacji 8351 nie wymyśliłem.W sobotę idę go konczyć i mam pytanie czy któryś z kolegów miał taki przypadek??
    Czy ten 8351 może byc felerny lub ten układ ma zasilanie symetryczne i brakuje mu jednego.Bardziej mi to wyglada na mostek a obciążenie to cewki V.Szukać usterki po stronie sterowania lub samego układu.Zasilania z przetwornicy i trafa są ok.Może ktoś ma schemat i podeśle mi go na priwa lub przynajmiej sprawdzi jaka miała byc wartośc oporu na zasilaniu pionu bodajże 42V.Dzieki i pozdrawiam

    Poprawiono tytuł. (am)
  • Poziom 41  
    Co masz na myśli poł obrazu ,gora jest a dołu nie ma czy odwrotnie.lub góra dół zwęzony.Ostatnio też miałem pół obrazu tz góra była dobra a od połowy w doł czarny ,liniowośc góry dobra, //uszkodzona była pamięc,//
  • Poziom 17  
    spróbuj wejsć w service mode i tam pokombinować
  • Poziom 12  
    Góra obrazu jest a na środku jasny pasek, czyli druga polowa na jednej lini(ta dolna)Czy te uszkodzenie w pamieci bylo tez w daewoo?Zasilanie moze z trafa jest 42V tak na 100% nie pamietam.Moze po tym robi sie z niego symetryczne.Nie pamietam jak dalej bieglo to zasilanie.Pamietam za przy pinie z trafa bylo podanie napiecie i sie zgadzalo.Tryb serwisowy jest nieznany dal mnie dla tego TV wiec jak ktos moze niech poda ale nie wieze ze to od trybu.Układ gosc wstawil nowy bo paragon jest.Help
  • Poziom 20  
    Witam
    Nieprawidłowe odchylanie jest spowodowane brakiem jednego napięcia.
    Sprawdz napięcia na pinie 3 (14V) oraz na pinie 6 (42V).
    powodzenia
    wladek
  • Poziom 12  
    Przepraszam wszytskich ale w symbolu ma byc 28G7K nie wiem jak sie tam znalazła ta 6:) Mam aplikacje 8351 ale schematu dalej szukam.Dzieki za rade z tymi napieciami 42 było ale 14v chyba nie to moze byc to.Jutro jade do klienta mysle ze dam rade jak nie to temat otwarty.
    Pozdrawiam do niedzieli.Adam
  • Poziom 12  
    Witam temat nadal aktualny!Druga próba naprawienia u klienta w domu sie nie powiodła (dawno temu) :( Podmieniłem ten opór na 1.6 ohma tak jak na schemacie.Zasilania pionu sa dwa i poprawne.Wymienilem wszystko wokół pionu i nic.Dalej pół obrazu,czyli góra ekranu jest do połowy całości a na środku jasna krecha jak by cały dół na jednej lini.Pomyślałem ze poleciał scalak jak sasiad wsadził nowy tylko ze z jednym zasilaniem ,ale na nowym TDA to samo!Czy uszkodziły sie cewki raczej nie bo wtedy nie byłoby takiego objawu idealne pół obrazu.Telewizor zabrałem ze sobą bo klient stwierdził ze on juz tak stoi pol roku i nie warto go robic a za moja fatyge mam sobie go zabrac na czesci.Nie protestowałem bo TV fajny a nowy zakupili po 2 dniach od mojej wizyty.Postawiłem go w rogu i nie miałem czasu go skończyć.Dzis z okazji przerwy miedzy swiatecznej walcze z nim od rana i kapa.Na oscyloskopie wszystko dobrze prócz tego ze na wejsciach mam ten sam sygnał tylko o innych amplitudach a na schemacie jest ze na jednym ma byc pila a na drugim jej negatyw jakby.Czyzby procesor??Albo faktycznie tryb serwisowy mnie ratuje ktorego nie znam notabene.Najwieksza zagadka dla mnie tego TV jest to ze po standardowym uszkodzeniu pionu na tym TDA przy dobrych zasilaniach jest pol obrazu i czy to uszkodzenie moglo uwalic procesor??Pomocy :cry:
  • Poziom 12  
    robie porzadek i znalazłęm ten temat nie zamknięty :D Okazało isę że walnął jednak TDA8844 i po wymianie do dzis smiga.Wsad z elektrody okazał sie do bani a tryb serwisowy też już wiem jak włączyć.Pozdrawiam