Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak ogrzewania hyundai Coupe - Hyundai coupe brak ogrzewania

Dominik443 04 Nov 2020 22:19 1650 7
    Dominik443
    Level 4  
    Witam mam pytanie odnośnie ogrzewania Hyundaiu Coupe a raczej jego braku gdyż ogrzewanie działało tylko wymieniałem ostatnio żarówki w klima troniku i po złożeniu wszystkiego w całość ogrzewanie nie działa dmucha tylko zimne powietrze mimo że temperatura jest ustawiona na 30 stopni, tylko nie wiem kiedy dokładnie przestało działać czy od razu po złażeniu może działało tylko teraz coś się zepsuło. Pytanie moje jest takie czy wina faktycznie może być w klima troniku czy może jest coś z termostatem lub nagrzewnicą?
  • Helpful post
    tomek1986tomek
    Level 10  
    Jeśli wyjmowałeś klimatronic mogła się wypiąć któraś z kostek sterujących klapą ciepłe-zimne powietrze . Włącz zapłon bez odpalania silnika i ustaw temperaturę max zimno a puzniej max gorąco . Powinieneś usłyszeć przesuwającą się klapę.Jeśli nic nie słychać wykręć klimatronic i sprawdź połączenia wszystkich kostek.
    Dominik443
    Level 4  
    Sprawdziłem słychać zmieniające położenie klapki od max najniższej temperatury do 23stopni i tyle potem do 30stopni bez żadnego charakterystycznego dźwięku.
  • Helpful post
    tomek1986tomek
    Level 10  
    Na przegrodzie silnika do kabiny idą węże do nagrzewnicy sprawdź czy obydwa są gorące po rozgrzaniu się silnika
    Dominik443
    Level 4  
    Też o tym pomyślałem jutro sprawdzę i dam znać
    waldek-w16
    Level 10  
    ewentualnie spr. termostat, bo jak bedzie ciagle otwarty do nie bedzie ci dogrzewac wnetrza auta. Po odpaleniu chlodnica musi byc zimna i przy okolo 88stopniach powinna sie zrobic ciepla, czyli po otwarciu termostatu. jesli bedzie tak jak napisalem to termostat sprawny
    Dominik443
    Level 4  
    Problem rozwiązany no prawie gdyż auto w środę postawie u mechanika. Problem tkwił w wężach gdyż jeden wąż który wychodzi z nagrzewnicy jest złączony w takim miejscu że tego nie widać i to łączenie troszkę puściło, co skutkowało się do wycieku płynu nie jakoś wielkiej ilości ale układ chłodzący się zapowietrzył węże idą do wymiany i cały układ do odpowietrzenia i wszystko powinno działać do tego czasu auto stoi w miejscu.
    Dominik443
    Level 4  
    Problem rozwiązany no prawie gdyż auto w środę postawie u mechanika. Problem tkwił w wężach gdyż jeden wąż który wychodzi z nagrzewnicy jest złączony w takim miejscu że tego nie widać i to łączenie troszkę puściło, co skutkowało się do wycieku płynu nie jakoś wielkiej ilości ale układ chłodzący się zapowietrzył węże idą do wymiany i cały układ do odpowietrzenia i wszystko powinno działać do tego czasu auto stoi w miejscu.

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdziłem po kolei czy węże chłodzące po rozgrzaniu silnika mają taką samą temperaturę, problem tkwił w wężu który był połączony i z biegiem czasu opaski puściły płyn trochę wyciekł i układ chłodzący się zapowietrzył.