Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch

pizor 05 Nov 2020 11:52 1248 6
    pizor
    Level 4  
    Witam.
    Po uruchomieniu Webasto w moim Jumperze 2018 piec się załącza, słychać cykanie pompy, przewody gorące ale nie załącza się nadmuch w kabinie, dopiero po załączeniu zapłonu działa nadmuch.Po przeczytaniu kilkunastu postów wywnioskowałem że odpowiedzialny za to może być przekaźnik. Chciałem go sprawdzić, przeczyścić styki albo wymienić tylko gdzie go znajdę? Przeszukałem już wszędzie tzn przy bezpiecznikach w kabinie, w komorze silnika i nigdzie go nie ma. A może mam ,,niepełne'' webasto tylko do grzania silnika? A może jak to jest fabryczna instalacja to nie ma przekaźnika tylko sterowanie leci po CAN? Model Webasto Thermo Top C 5 kW, sterownik jajko. Proszę o jakieś wskazówki
    fifcio13-13
    Level 30  
    Widać instalacja dokładana. Być może ktoś nie zrobił wzbudzenia wiatraka. Daj zdjęcie wyprowadzenia kabli z pieca (wtyczka 6-pin), to coś więcej powiem.
    pizor
    Level 4  
    spróbuję dziś zrobić fotkę tej wtyczki, na razie dziękuję
    Mam nadzieję że wystarczą takie fotki, bardzo trudno dostępne te webasto

Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:

Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch
    fifcio13-13
    Level 30  
    Dziękuję. Co prawda słabo widać okablowanie, ale patrząc na tabliczkę znamionową mogę stwierdzić, że prawdopodobnie mamy do czynienia z dogrzewaczem (brak informacji o mocy pobieranej przez pompę obiegową). Nie jest to też piec oryginalny z tego samochodu. Webasto sygnuje tabliczki logiem danej marki, jeżeli piec był montowany fabrycznie. Tak jak pisałem, prawdopodobnie ktoś dołożył jajko, żeby wysterować piec podczas postoju. Stosuje się takie techniki, grawitacyjnie, ale bez pompy obiegowej jest to nieopłacalne. Zerknij jeszcze raz na piec i zobacz, czy z boku nie dodano pompy. Co do sterowania - piec ma sterownik cyfrowy, świadczy o tym podłączenie w pinie nr 2 magistrali W-bus. Auto samo rozpoczyna dogrzewanie po uruchomieniu silnika i gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5-7°C. Jajko potrafi obsłużyć magistralę W-bus, więc możliwe, że ktoś odblokował pin w-bus i wpiął zegar. Jeżeli piec działał w konfiguracji dogrzewacza, to nie będzie sterować nadmuchem. Żeby to przerobić, należy podgrać firmware sterownika i wyciągnąć na wolny pin informację o uruchomieniu pieca, następnie wykorzystać ten sygnał do wysterowania wentylatora nawiewu przez PWM z opóźnieniem. Być może ktoś o to zadbał. Możesz to sprawdzić zmieniając ustawienie w jajku na sam nadmuch. Oczywiście może załączyć się po czasie, więc warto zaczekać 10-15 minut.
    pizor
    Level 4  
    przełączyłem na jajko na sam nadmuch i wydaje mi się że włącza wentylator ale nie włącza panelu klimatronica - czy to możliwe?
    Sprawdzę jeszcze czy jest ta pompka a później to już chyba tylko do jakiegoś dobrego fachowca na modernizację
    Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam
    pizor
    Level 4  
    Sprawdziłem i jest pompa z podłączonym kabelkiem.
    Czy możliwe że to tylko podgrzewacz?

Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch Webasto Termo Top C Citroen Jumper 2018r nie działa nadmuch [img-2]
  • Helpful post
    fifcio13-13
    Level 30  
    Po pierwsze - jeżeli działa wiatrak, to wszystko jest dobrze. To że panel się nie wzbudza, to normalne. Nie ma sensu sterować wszystkimi klapami i podświetlaniem panela, ponieważ piec zazwyczaj działa bez uruchomionego silnika, co powoduje, że pobiera sporo prądu. Prawdopodobnie nadmuch będziesz mieć ustawiony w taki sposób, jak zostawiłeś ustawione klapy w momencie wyłączenia samochodu. Jeżeli ktoś w to ingerował, to możliwe, że klapy zostają przestawione i powinieneś mieć nadmuch tylko na szybę przednią samochodu lub pod nogi, żeby szybciej ogrzać kabinę.
    Po drugie - na zdjęciach widzimy pompę obiegową, więc jest to pełna opcja z obiegiem na postoju. W celu weryfikacji działania, proponuję odpalić piec do pełnego nagrzania (77°C), aż przejdzie w tryb czuwania (podtrzymania płomienia) i wtedy przysłuchać się czy pompa obiegowa pracuje. Jest to charakterystyczne jednostajne brzęczenie.
    Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli okolice Śląska, to możemy się umówić na diagnostykę komputerową pieca.