Jak wymontować bęben od hamulca bębnowego? Bo jest tam chyba samoregulacja i chyba trzeba ( za pomocą śrubokręta ) pokręcić ta samoregulacja w furę lub w dół żeby szczęki się zeszły i żeby można było ściągnąć bęben.
Dodano po 1 [minuty]:
Czy są stosowane jakieś uszczelnienia do tej piasty? I z jakimi momentami ja dokręcać?
Jest tak jak piszesz,trzeba kręcić wkrętakiem ale w którą stronę musisz sam dojść. Jest tylko cieniutki oring żeby to uszczelnić.
Jakim momentem dokręcić nie wiem,wystarczy że mocno dociągniesz kluczem nasadowym ze standardowej długości pok.rętką
Czy te uszczelnienia można dostać osobno ( obojętnie czy będą na stanie w sklepie czy sklep będzie je zamawiał ) czy tylko i wyłącznie w zestawie ( piasta z zintegrowanym łożyskiem + te uszczelnienia )?
Witam.
W zeszła sobotę zrobiłem wymianę piast z tyłu strona lewa i prawa.
Patrząc od tyłu samochodu zająłem się prawa stroną i tam był defekt a mianowicie
O to co mechanik zrobił. Nie byłem u niego z reklamacją.
Tak dla potomnych.
W moim przypadku nie było w bębnach dziury przez którą można ( za pomocą śrubokrętu ) poluzować napinacz szczęk żeby nie trzymały tego bębna hamulcowego. Udało się zdjąć bez popuszczania regulacji ręcznego ( dźwignia od hamulca ręcznego była opuszczona ). Najwyżej popuścić trochę regulacje ręcznego żeby szczęki "odeszły" od bębna ale trzeba potem pamiętać o regulacji, żeby tylne koła hamowały.
Jeden z kolegów pisał o uszczelce
Proszę bardzo o to ona.
W moim przypadku w środku hamulec z wnęka na koło zębate od abs-u wyglądał w ten sposób
Ścianka gdzie jest mocowana piasta czterema śrubami została przezemnie przesmarowana cieniutką warstewką smaru do łożysk ( dodatkowe uszczelnienie ). Oczywiście wszystko odtłuszczone, łącznie zetalowym elementem od abs-u w środku piasty. Ostrożnie z czujnikiem abs, akumulator odłączony (!). Czas pracy około 1 godziny na stronę.