Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana bezpiecznika topikowego na wyłącznik.

tarry77 06 Nov 2020 21:42 927 14
    tarry77
    Level 4  
    Wymiana bezpiecznika topikowego na wyłącznik.

Witam, mam bezpiecznik tak jak na załączonym obrazku i chciałbym go wymienić na wyłącznik nadmiarowo prądowy, a co za tym idzie w miejsce starego bezpiecznika założyć małą rozdzielnie. Przewód fazowy idzie przez bezpiecznik i co oczywiste po zmianie pójdzie przez wyłącznik. Natomiast przewód neutralny połączony jest tą kostką (obok bezpiecznika) widoczną na zdjęciu. Proszę o informację jaką funkcję spełnia ta kostka, oraz czy w przypadku montażu "mini rozdzielni" w to miejsce można pominąć tą kostkę i wstawić zwykły mostek na szynę.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Trzeba zacząć od tego jakiej wartości jest ten bezpiecznik topikowy. Druga rzecz jeśli
    tarry77 wrote:
    miejsce starego bezpiecznika założyć małą rozdzielnie.
    Nie rozdzielnię, tylko rozdzielnicę, ale żeby to zrobić , to ile masz przewodów na bezpieczniku z jednej strony, a ile z drugiej?
    tarry77
    Level 4  
    Wszystko mi jedno czy założę rozdzielnie czy rozdzielnice. Może być nawet rozdziałka :).
    Moderated By Topolski Mirosław:

Terminologia jest bardzo ważna w każdej dziedzinie i w miarę możliwości proszę jej przestrzegać .
    3.1.9. Nie ironizuj.

Jeśli chodzi o wartość bezpiecznika to o takiej samej wartości wyłącznik chcę założyć.
    Mam tylko dylemat co z tą kostką na przewodzie neutralnym, i czy ona jest konieczna.
    karolark
    Level 42  
    tarry77 wrote:
    Wszystko mi jedno czy założę rozdzielnie czy rozdzielnice. Może być nawet rozdziałka :).
    Jeśli chodzi o wartość bezpiecznika to o takiej samej wartości wyłącznik chcę założyć.
    Mam tylko dylemat co z tą kostką na przewodzie neutralnym, i czy ona jest konieczna.

Z takim podejściem to otworzyc porfel i poszukać elektryka 👍
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Jeżeli miałbym cokolwiek z tym robić, to przede wszystkim zacząłbym od wymiany tej drewnianej tablicy licznikowej ale tego sam nie zrobisz, tu potrzebny niestety elektryk.
    78db78
    Level 42  
    Ten mostek jest do tego że do bezpiecznika dochodzi przewód z zewnątrz i odchodzi na odbiorniki i gdzieś się muszą łączyć, fazowy jest połączony na bezpieczniku a neutralny na tej kostce.
    tarry77
    Level 4  
    karolark wrote:

No przepraszam, ale jak bym chciał się dowiedzieć jak nazywa się skrzyneczka na tego typu instalację to tak bym zatytułował tego posta.
    Miałem tylko proste pytanie dotyczące połączenia przewodu neutralnego i wydaje mi się że w miarę jasno się wyraziłem.
    Tak że dziękuję za wszystkie dodatkowe sugestię, a jeśli ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Moderated By Topolski Mirosław:

W instalacjach elektrycznych wiele rzeczy trzeba brać pod uwagę by były bezpieczne i funkcjonalne.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Dodano po 3 [minuty]:

78db78 wrote:
    Ten mostek jest do tego że do bezpiecznika dochodzi przewód z zewnątrz i odchodzi na odbiorniki i gdzieś się muszą łączyć, fazowy jest połączony na bezpieczniku a neutralny na tej kostce.

Czyli kostka pełni tylko funkcję zmostkowania tego przewodu neutralnego i mogę ją spokojnie zastąpić zwykłym mostkiem założonym na szynę ?
    Brivido

Level 33  
    Czy ten bezpiecznik jest przedlicznikowy, czy masz jeszcze gdzieś jakieś inne?
    tarry77
    Level 4  
    Brivido wrote:
    Czy ten bezpiecznik jest przedlicznikowy, czy masz jeszcze gdzieś jakieś inne?

Ten bezpiecznik jest już za licznikiem, przed jest jeszcze jeden.
    Czy ma to jakieś znaczenie co do funkcji tej kostki łączącej przewód neutralny o której wspominałem wcześniej ?
    potencjometr
    Level 20  
    tarry77 wrote:
    karolark wrote:

No przepraszam, ale jak bym chciał się dowiedzieć jak nazywa się skrzyneczka na tego typu instalację to tak bym zatytułował tego posta.
    Miałem tylko proste pytanie dotyczące połączenia przewodu neutralnego i wydaje mi się że w miarę jasno się wyraziłem.
    Tak że dziękuję za wszystkie dodatkowe sugestię, a jeśli ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Dodano po 3 [minuty]:

78db78 wrote:

Czyli kostka pełni tylko funkcję zmostkowania tego przewodu neutralnego i mogę ją spokojnie zastąpić zwykłym mostkiem założonym na szynę ?

Skoro wszystko jest takie proste, to po co zadajesz pytanie, zrób po swojemu i tyle, nawet nie podałeś wartości zabezpieczenia, przekroju przewodów, materiału itp. więc jakiej odpowiedzi oczekujesz. Chcesz nam powiedzieć, że cała instalacja jest oparta o jedno zabezpieczenie i jeden przewód 2 żyłowy, przecież to wygląda na zabezpieczenie przedlicznikowe/zalicznikowe, a jeśli tak jest to jaką rozdzielnicę chcesz na tym założyć, nie wspominając, że w takim przypadku wypadałoby wiedzieć, co jest dalej. Słyszałeś o czymś takim jak selektywność. Co do łączenia, jak to nazwałeś "przewodu neutralnego", to możesz użyć "czegokolwiek co się do tego nadaje" - ZUG-a, bloku rozdzielczego/listwy itp. Chcesz konkretnej odpowiedzi, to przedstaw konkretne warunki/informacje techniczne.
    78db78
    Level 42  
    Ja wyrzucisz stary bezpiecznik to pójdą nowe przewody, tak zmostkujesz na szynie.
    tarry77
    Level 4  
    potencjometr wrote:
    Słyszałeś o czymś takim jak selektywność.

Selektywność zostanie zachowana, ponieważ przed tym bezpiecznikiem który chcę wymienić jest jeszcze jeden topikowy bezpiecznik.
    potencjometr wrote:
    Co do łączenia, jak to nazwałeś "przewodu neutralnego", to możesz użyć "czegokolwiek co się do tego nadaje" - ZUG-a, bloku rozdzielczego/listwy itp

Dziękuję za informację.
    78db78 wrote:
    Ja wyrzucisz stary bezpiecznik to pójdą nowe przewody, tak zmostkujesz na szynie.

Dziękuję za informację.
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    78db78 wrote:

Skąd te nowe przewody mają być? Dalej będą te same, a i dłuższe raczej nie będą. Wymieniając tablicę licznikową przewody można dać takie jak trzeba, odejście też przeważnie daje się lepiej ułożyć żeby było dłużej, robi się porządek pod tablicą, poprawia się estetyka, no i licznik miałby się czego trzymać bo w tej chwili górny uchwyt w powietrzu wisi.
    zworys
    Level 39  
    Jeśli zdjęcie nie jest "do góry nogami" to wygląda że ten bezpiecznik jest PRZED licznikiem a wtedy bez uprawnień ( lub znajomego elektryka który się podpisze pod twoją robotą ) i bez wiedzy dostawcy energii nie możesz ruszyć tego bezpiecznika i licznika. Zresztą jeśli chcesz wymienić obecną tablicę na rozdzielnicę to i tak musi być rozplombowany licznik - więc bez uprawnionego elektryka się nie obejdzie.
    artaa
    Level 43  
    tarry77 wrote:
    Proszę o informację jaką funkcję spełnia ta kostka,

Zwykły stary mostek, jakich było kiedyś wiele.

Wymienisz na współczesny w rozdzielnicy,
    warto przemyśleć remont całości i pogadać z elektrykiem.