Dzień dobry. Instalacja automatyki bramy ma już 10 lat, od razu wyjaśniam, nie ja ją montowałem. W tym czasie musiałem zmienić sterownik, oryginalny się uszkodził, teraz działa na ELMES STP. Podłączone są fotokomórki FACC Safebeam - tak mi się przynajmniej wydaje (FAAC na pewno) po szybkim przejrzeniu zdjęcia fotokomórek. Wszystko działało prawidłowo, aż dziś usłyszałem "tykanie". Normalnie pojedyncze "tyknięcie" pojawiało się gdy coś przecięło promień fotokomórki, teraz "tyka" przez cały czas. Sprawdziłem, nic nie przecina promienia fotokomórki. Co dziwne, jeśli się jedną fotokomórkę zasłoni przestaje "tykać". Obie fotokomórki świecą, więc przynajmniej zasilanie jest. Brama oczywiście nie chce się zamknąć. Zasłoniłem fotokomórką, przestała "tykać" ale brama nadal nie działa. Odłączyłem więc fotokomórki i sterownik działa bez nich, otwiera i zamyka bramę.
Jeśli po takim opisie ktoś jest w stanie pomóc, byłbym bardzo wdzięczny. Nawet jeśli to będzie sugestia, kup nowe bo te po prostu się popsuły, byłaby to cenna odpowiedź. Liczę się z tym, że po prostu fotokomórki się popsuły i nie ma sensu ich naprawiać, może jednak ktoś miał podobny przypadek, lub na tyle zna temat, że z takiego opisu podpowie, weź sprawdź to i wymień tamto. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.
Jeśli po takim opisie ktoś jest w stanie pomóc, byłbym bardzo wdzięczny. Nawet jeśli to będzie sugestia, kup nowe bo te po prostu się popsuły, byłaby to cenna odpowiedź. Liczę się z tym, że po prostu fotokomórki się popsuły i nie ma sensu ich naprawiać, może jednak ktoś miał podobny przypadek, lub na tyle zna temat, że z takiego opisu podpowie, weź sprawdź to i wymień tamto. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.