Witam
Chciałbym zaprezentować do oceny, ewentualnie do wskazania błędów i wad mojej zgrzewarki do ogniw.
Nie mam dostępu do profesjonalnych narzędzi wiec obudowa wygląda jak wygląda. Wykonana ona została z blach pozostałych po kuchence mikrofalowej, przednią część wykonałem ze sklejki z powodu łatwiejszej obróbki.
Co należało by w niej zmienić:
- zamienić przewód z 25 mm² na 35 mm²
- zaprasować końcówki oczkowe praską hydrauliczną
- wymienić elementy aluminiowe na miedziane w rączce z elektrodami
Parametry początkowe:
Transformator 1300 W
Przekrój przewodu spawalniczego uzwojenia wtórnego 25 mm²
Napięcie uzwojenia wtórnego 3,3 V
Prąd przy zwarciu na uzwojeniu wtórnym 750 A (miernik ma skalę do 600 A)
Sterownik 40 A oraz elektrody zostały zakupione na aliexpress.
Aktualne parametry:
Napięcie uzwojenia wtórnego 5 V
Prąd przy zwarciu na uzwojeniu wtórnym 910 A
Film przedstawiający wykonanie zgrzewarki:
Zdjęcia zgrzewarki:
Do wykonania rączki zgrzewarki użyłem płaskowników aluminiowych, dedykowanych elektrod do zgrzewana, sprężynek, śrubek, płyty OSB oraz tworzywa sztucznego.
Wnętrze zgrzewarki
Chwilowo boczną ścianę zgrzewarki zaizolowałem papierem (chyba jęczmiennym) przed ewentualnym zetknięciem ze sterownikiem.
Aktualizacja 9.11.2020r.
Dzisiaj zrobiłem modyfikacje w zgrzewarce. Została ściągnięta izolacja z przewodu 25 mm² zamiast niej zastosowałem dwie warstwy taśmy kaptonowej oraz izolację z papieru (chyba jęczmiennego). Dzięki temu weszło kilka zwojów więcej a napięcie wzrosło do 5 V.
Aktualizacja 10.11.2020r.
Zmontowałem wszystko, wynik osiągnięty wynosi 910 A. Pozostało zrobić jeszcze rączki do elektrod i projekt uznam za zakończony.

Chciałbym zaprezentować do oceny, ewentualnie do wskazania błędów i wad mojej zgrzewarki do ogniw.
Nie mam dostępu do profesjonalnych narzędzi wiec obudowa wygląda jak wygląda. Wykonana ona została z blach pozostałych po kuchence mikrofalowej, przednią część wykonałem ze sklejki z powodu łatwiejszej obróbki.
Co należało by w niej zmienić:
- zamienić przewód z 25 mm² na 35 mm²
- zaprasować końcówki oczkowe praską hydrauliczną
- wymienić elementy aluminiowe na miedziane w rączce z elektrodami
Parametry początkowe:
Transformator 1300 W
Przekrój przewodu spawalniczego uzwojenia wtórnego 25 mm²
Napięcie uzwojenia wtórnego 3,3 V
Prąd przy zwarciu na uzwojeniu wtórnym 750 A (miernik ma skalę do 600 A)
Sterownik 40 A oraz elektrody zostały zakupione na aliexpress.
Aktualne parametry:
Napięcie uzwojenia wtórnego 5 V
Prąd przy zwarciu na uzwojeniu wtórnym 910 A
Film przedstawiający wykonanie zgrzewarki:
Zdjęcia zgrzewarki:

Do wykonania rączki zgrzewarki użyłem płaskowników aluminiowych, dedykowanych elektrod do zgrzewana, sprężynek, śrubek, płyty OSB oraz tworzywa sztucznego.

Wnętrze zgrzewarki

Chwilowo boczną ścianę zgrzewarki zaizolowałem papierem (chyba jęczmiennym) przed ewentualnym zetknięciem ze sterownikiem.

Aktualizacja 9.11.2020r.
Dzisiaj zrobiłem modyfikacje w zgrzewarce. Została ściągnięta izolacja z przewodu 25 mm² zamiast niej zastosowałem dwie warstwy taśmy kaptonowej oraz izolację z papieru (chyba jęczmiennego). Dzięki temu weszło kilka zwojów więcej a napięcie wzrosło do 5 V.

Aktualizacja 10.11.2020r.
Zmontowałem wszystko, wynik osiągnięty wynosi 910 A. Pozostało zrobić jeszcze rączki do elektrod i projekt uznam za zakończony.

Cool? Ranking DIY