Nabyłem ostatnio takie kolumny Sanyo SX 330 BW. Jest to wersja eksportowa kolumn Space'86. Jak widać na fotografiach dołączonych głośniki są bardzo sfatygowane. Nie przeszkadza to ponieważ poprzednik w miejsce oryginalnych głośników zamontował jakieś badziewie nie znanej mi firmy tak niskotonowe jak i również średniotonowe. Oryginalne są tylko wysokotonowe – zostaną więc. Wymiary kolumn to: 26x19,5x44 cm co daje pojemność ok 19 litrów objętości w środku. Podobne wymiary mają New Miltdon 80 – są głębsze od Sanyo o 1,5 cm. Na necie nie udało mi się odnaleźć schematu tych kolumn ani informacji o głośnikach w nich zastosowanych. Pomyślałem więc o następujących głośnikach. Jakosredniotonowe GDM 10/60, niskotonowe GDN 20/40. Średniotonowe już mam – do regeneracji zawieszenie, niskotonowe zamierzam zakupić -też do regeneracji zawieszenie. Zwrotnice są takie jak na fotografii – nie wiem czy oryginalne – myślę, że tak. Jak poszły głośniki to wymieniali je na inne mocniejsze nie myśląc o zwrotnicach. Całość obudowy jest w dobrym stanie, nie poobijane; trochę w jednym narożu naderwana okleina do podklejenia. Do dorobienia będą maskownice. Dorobię je ze sklejki 15 mm i naciągnę nową tkaninę Tonsila. Co sądzicie o takim sposobie naprawy? Czy te głośniki co opisałem mogą być użyte w tych kolumnach? Ma ktoś może schemat tych kolumn którym mógłby mnie podratować?