Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Regeneracja kolumn Tonsil-Sanyo SX 330 BW

Marek Krzysztoń 08 Nov 2020 19:21 1233 16
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Nabyłem ostatnio takie kolumny Sanyo SX 330 BW. Jest to wersja eksportowa kolumn Space'86. Jak widać na fotografiach dołączonych głośniki są bardzo sfatygowane. Nie przeszkadza to ponieważ poprzednik w miejsce oryginalnych głośników zamontował jakieś badziewie nie znanej mi firmy tak niskotonowe jak i również średniotonowe. Oryginalne są tylko wysokotonowe – zostaną więc. Wymiary kolumn to: 26x19,5x44 cm co daje pojemność ok 19 litrów objętości w środku. Podobne wymiary mają New Miltdon 80 – są głębsze od Sanyo o 1,5 cm. Na necie nie udało mi się odnaleźć schematu tych kolumn ani informacji o głośnikach w nich zastosowanych. Pomyślałem więc o następujących głośnikach. Jakosredniotonowe GDM 10/60, niskotonowe GDN 20/40. Średniotonowe już mam – do regeneracji zawieszenie, niskotonowe zamierzam zakupić -też do regeneracji zawieszenie. Zwrotnice są takie jak na fotografii – nie wiem czy oryginalne – myślę, że tak. Jak poszły głośniki to wymieniali je na inne mocniejsze nie myśląc o zwrotnicach. Całość obudowy jest w dobrym stanie, nie poobijane; trochę w jednym narożu naderwana okleina do podklejenia. Do dorobienia będą maskownice. Dorobię je ze sklejki 15 mm i naciągnę nową tkaninę Tonsila. Co sądzicie o takim sposobie naprawy? Czy te głośniki co opisałem mogą być użyte w tych kolumnach? Ma ktoś może schemat tych kolumn którym mógłby mnie podratować?
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Możgą (a raczej mogły) być to też np. ZGP 40-8-885?
    Rzemiosło to na pewno nie jest. Tonsil robił kolumny dla wielu firm. np. pod marką Sanyo. Niekiedy pojawiały się w krajowej dystrybucji, ale sporo ich można było zobaczyć w Niemczech a stamtąd (z wystawek) też były przywożone do kraju.
    Sam niedawno naprawiałem głośniki (GD 16/40, GDM 10/60, GDWK 7/50) w kolumnach Sanyo SX-220.

Wysokotonowe to zapewne właśnie GDWK 7/50 a jakie są oznaczenia na głośnikach niskotonowym i średniotonowym z trzeciej fotki, bo wyglądają jak Tonsilowskie?

Marek Krzysztoń wrote:
    Pomyślałem więc o następujących głośnikach. Jakosredniotonowe GDM 10/60,

Taki prawdopodobnie tam był zastosowany, choć mógł być też GDW 9/15.

Ta zwrotnica z fotki na pewno nie jest Tonsilowska. W drugiej kolumnie jest identyczna?
    Miałem okazję widzieć wnętrze kilku par kolumn Sanyo na głośnikach Tonsila i raczej były to typowo Tonsilowskie zwrotnice na czarnych, plastikowych podstawach, lub w tańszych zestawach tylko dwa kondensatory przyklejone do sredniotonowca i wysokotonowca.

Pozdrawiam.
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Poniżej fotki głośników niskotonowych jakie znalazły się w kolumnach. Nie sądzę, aby były oryginalne. To nie są tonsilowskie. Średnica cewki to 40 mm. Głośniki niskotonowe GDN20/40 mają chyba 25 mm średnicę cewki - więc pewnie nie podejdą. Trzeba będzie chyba zakupić takowe do regeneracji i zregenerować. Nowe kosztują ok 82 zł/sztukę. Średniotonowe to może lepiej kupić nowe - ok 50 zł/szt. Zakup uszkodzonych + zestaw naprawczy+robocizna przekracza wartość zakupu nowych. Nie wiem co zrobić ze zwrotnicami. Jakie polecacie tam zwrotnice - szukać do podobnych kolumn np Altony/Mildtony trójdrożne 70 W czy może kupić gotowe zestawy na znanym serwisie aukcyjnym nie firmowe.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    Ani to zgp 25-8-585 bo to były starsze, ani zgp 20-8-062, ani ZGP 40-8-885, ani tym bardziej eksportowa wer space 86 bowiem one miały oznaczenie SANYO SXM 80. Podaj dokładne wymiary obudów, poszukam, bo na chwile obecną jest za dużo niewiadomych a za mało danych. Otwór na GDW/GDM był rozwiercany, przerabiany? Obudowa closed, czy otwarta, br z tyłu?
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Marek Krzysztoń wrote:
    Nie sądzę, aby były oryginalne. To nie są tonsilowskie

Teraz dokładnie widzę że na pewno nie są to Tonsile.
    Trochę zmyliła mnie struktura membrany, bo kiedyś Tonsil robił (bardzo krótka seria) głośniki niskotonowe 20, lub 25 cm z membraną o podobnej strukturze, oraz otworem wentylacyjnym i widziałem je tylko w jednym modelu kolumn, więc myślałem że być może to te kolumny.
    Może się też okazać, że akurat ten model Sanyo (podobnie jak w przypadku Sanyo SX 220, o których wspomniałem wyżej) nie będzie miał identycznego odpowiednika z typowym oznaczeniem modelu na rynek krajowy, w którym były zastosowane identyczne głośniki i zwrotnice, lub była to tak krótka seria że praktycznie nie do zidentyfikowania, tak że przywrócenie tych kolumn do oryginalnego stanu, może okazać się niemożliwe.
    Cała nadzieja w przepastnych archiwach kolegi @wkj

Opłacalność tego działania, czyli przywrócenia tych kolumn do stanu pierwotnego, to odrębna i indywidualna sprawa. :-?

Pozdrawiam.
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Obudowa jest bez otworu, cała bez otworu br. Otwory na niskotonowe są o średnicy 18 cm - sprawdzałem wymiary koszy gdn20/40 i pasują bez problemu. W obudowach pozostały nawet nakrętki z kolcami. Średniotonowe mają minimalne podpiłowania-skosy. GDM 10/60 wejdzie bez problemu - najmniejsza część otworu ma średnicę 84 mm. Pomysł mam taki - zastosuję GDN20/40 oraz GDM 10/60. Nad zwrotnicami zastanawiam się, może kupić gotowe trójdrożne jeśli nie uda się tych od Space 86. Czy to opłacalny pomysł? Finansowo zapewne nie. Za kolumny zapłaciłem 50 zł. W pakiecie była jeszcze srebrna Tosca 303 (pierwsze modele z napisami z prawej strony), korektor do wieży W032, magnetofon MDS 032. Urządzenia kompletne, nie poniszczone, nie powycierane. Elektronicznie nie sprawdzane, na pewno są do przeglądu i naprawy. Razem z kolumnami dałem 200 zł. Nie jest to okazyjnie nisko, nie jest też za wysoko. Kolekcjonuję tego typu sprzęt. Te kolumny nie są poniszczone mechanicznie zwłaszcza obudowy. Można eksperymentować z obklejeniem nową okleiną czarną, drewnopodobną. Tak jest np ze starymi sprzętami, jeśli obudowa jest podniszczona a jest fornirowana drewnem to chyba lepiej eksperymentować z lakierowaniem, odnawianiem na zwykłych radiach typu Śnieżka DMP 251 oraz Junior niż od razu na Kleopatra czy Radmor 5102TE. Takie mam przynajmniej założenia. Jeśli odnowić sprzęt to przywrócić do dawnej świetności, do epoki - jak najbliżej wiernie oryginałowi. Lepiej stworzyć klimat zachowanego do tych czasów w dobrym stanie oryginału, niż chwalić się "odnowionym" starym sprzętem w którym oryginalna będzie tylko nazwa. Nieumiejętna regeneracja zrobi z tego sprzętu współczesnego "cukierka". Nie o to chyba w odnawianiu sprzętu chodzi.
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    Pokaż foto otworów na średnie?
    Nie widzę wymiarów bud.

Moim zdaniem naklejki nie są od tych kolumn, to nie sanyo sx 330bw, w całej Europie to kolumny z odkręcaną tylną ścianką i frontem z materiałem na stałe, dlatego pytałem o wymiary bud.
    Jedyny ślad z sieci to archiwalna oferta od kolegi z Wrocka:
    https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/n5mbdtdz2be01-PL/image;s=644x461
    ale widać ze budy są większe.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Wymiary kolumn po zewnątrz są w 1 poście. Podam jeszcze raz: 26 cm szerokość x19,5 cm głębokość x 44 cm wysokości. Mam oryginalne New Mildton 80 i te są tylko o 1,5 cm głębsze. Dlatego zdecydowałem się na głośniki niskotonowe GDM20/40 bo w NewMildton są GDN20/50. Średniotonowe dam takie same tzn GDM10/60. Sprawdzałem w katalogu wymiary średniotonowych - wejdą i jeszcze zostaje trochę miejsca na cienki pasek gompki do odizolowania kosza od obudowy. Mocowane są za pośrednictwem pierścienia maskującego. Niskotonowe mają swoje mocowania - śrubami do nakrętek z kolcami. Co sądzicie o zwrotnicach trójdrożnych które można kupić w necie na serwisie aukcyjnym. Jaką charakterystykę dobrać tzn jakie tłumienie i podział pasm. W załączeniu fotki otworów na głośniki średniotonowe. Widać, że ktoś coś przy nich majstrował. Za głośnikami są wstawione takie kosze z plastiku podparte do tylnej ścianki tubami z kartonu - oczywiście do usunięcia. W jaki sposób można sprawdzić charakterystykę przenoszenia zestawu głosnikowego-kolumny. Wzmacniacze testujemy programem np Right Mark Audio Analizer. A zestawy głośnikowe to w jaki sposób w miejscu odtwarzania oczywiście (nie rozważam testów w komorze bezechowej). Jakieś specjalistyczne oprogramowanie (najlepiej freeware) i mikrofon podłączony do karty dźwiękowej? Czy musi być jakiś specjalistyczny układ pomiarowy - takie widziałem na filmach.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Tak się jeszcze zastanawiam, czy głośniki w tych Sanyo, nie są tej samej firmy (Bukdoo Korea) co te w kolumnach Diora ZgB-60-8-901: https://unitraklub.pl/opis/4625
    Jestem w 100% pewny, że widziałem Polskie, fabryczne kolumny z takimi głośnikami niskotonowymi jak na fotkach autora - o czym pisałem wyżej i nie wykluczam że to właśnie były kolumny Diora.

@wkj wiesz cos o stosowaniu tych głośników przez Unitrę?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    DjMapet wrote:

@wkj wiesz cos o stosowaniu tych głośników przez Unitrę?

Pozdrawiam.

Na chwilę obecną nie wiem nic, ale jak coś w ręce wpadnie to będę wiedział.

Moim zdaniem GDM tam nie był w oryginale tylko GDW i to by się zgadzało, podaj proszę rozstaw otworów ale nie maskownicy tylko tych bliżej otworu rozpiłowanego, widać je na foto.

Po analizie wymiarów, rozstawie przetworników oraz przeszukaniu swoich zasobów wpierw myślałem ze to seria 85, ale przejrzałem wszystkie z serii od ZgP 20, przez 25,35, aż do 40 i wymiary bud się zgadzają ale nie pasuje wysokotonowy.

Drugim aspektem jest to ze pewnie wysoki też nie ten co oryginał czyli seria 85, późniejsza 585, wspominałem kiedyś o tym jak tonsil nadawał zaszeregowania zestawom.
    Natomiast jeżeli GDWK 7/xx będzie tam oryginalnie to wg. mnie jest ZgC 40/8/30 (nie szukać w sieci, nie ma nic) to starocie z GDN 20/40/14 8Ω, GDW 9/15/6 15Ω, i GDWK 7/50/7 8Ω, zwrotnica w zalacnziku. Zwracam uwagę na impedancję GDW 15Ω.
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Rozstaw tych pierwotnych otworów w środkowych otworach (średniotonowych) wynosi 70x70 mm. Nie wiem jakie tam mogły być głośniki pierwotnie. Ja zastosuję takie głośniki jak pisałem powyżej. Nabyłem takie głośniki jak na fotografiach dołączonych. Są do regeneracji - wymiana górnego zawieszenia. Oryginalne tonsilowskie miały zawieszenie z gąbki. Czytałem na tym forum, że naprawa oryginalnymi materiałami czyli zawieszeniami opartymi na piance (gąbce) jest na kilka lat, a zawieszenie na gumie jest znacznie trwalsze. Zastanawiam się jak zregenerować te głośniki: na piankowych oryginalnych zawieszeniach czy czy na gumowych. Co sądzicie o tym? Które zawieszenie wybrać? Jesli idzie o zwrotnice - i tak muszę kupić prawdopodobnie. Kupić tonsilowskie czy inne uniwersalne dostępne na serwisach. Jaki podział/przedziały wybrać, jakie nachylenie tłumienia - 6dB będzie dobre? Jeśli idzie o wytłumienie w środku - obudowa zamknięta bez otworu/kanału br - ścianki wyłożyć gąbką z piramidkami czy innym materiałem dostępnym w sklepie tonsila. Te kolumny mogę poświecić na drobne eksperymenty - z tego co zorientowałem się po postach są jakieś kombinowane więc wiernie odtworzyć nie przewiduję.
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    A co proponujecie na wytłumienie kolumn od środka? Na allegro znalazłem takie propozycje:
    https://allegro.pl/oferta/pianka-wyciszajaca-gumowa-samoprzylepna-10mm-9868621087
    https://allegro.pl/oferta/samoprzylepna-pianka-akustyczna-fala-3-cm-2-m2-9126130383
    https://allegro.pl/oferta/mata-wygluszajaca-akustyczna-samoprzylepna-10mm-9868621397
    https://allegro.pl/oferta/pianka-akustyczna-mata-wygluszajaca-samoprzylepna-9564116628
    Mam do regeneracji kilka kolumn: ZGC-15, Mildton new 80, Space 86 oraz te przedmiotowe w tym poście. Który z tych materiałów byłby najlepszy. Podając linki do tych aukcji nie reklamuję ich - takie kiedyś znalazłem przypadkowo i je podaję bo rozważam zakup jednego bądź 2 rodzajów. Jeśli aukcje się skończą to zostaną nazwy materiałów.
    A może producenta Tonsil:
    https://www.skleptonsil.pl/wata-tlumiaca,id26.html
    Co sądzicie o moich propozycjach? Które proponujecie.
    Marek Krzysztoń
    Level 10  
    Zregenerowałem głośniki. Planuję dać zwrotnicę od Space 86 lub tą którą powyżej otrzymałem. Zwrotnicę kupię używaną lub zrobię: cewki można kupić, kondensatory mam z istniejącej zwrotnicy która była robiona przez kogoś wcześniej. Na wytłumienie kupiłem w Tonsilu materiał. Maskownice brakujące zrobię. Dzięki za pomoc.